Haren borstelen: de do’s en don’ts

Je haar borstelen, je doet het net als je tanden poetsen op automatische piloot. Toch zijn er heel want do’s en don’ts te verzamelen wat betreft het ontwarren, stylen en brushen van je lokken. Knackweekend verzamelde voor u de belangrijkste.

Mensen vergeten vaak hoe kwetsbaar hun haar is. Hoewel het keratine proteïne sterk is kan het onmogelijk stand houden onder ruw geborstel, hard getrek en overgeshampoo, waardoor het haar gaat afbreken. Haar is immers dode materie, waardoor het zich makkelijk laat knippen, maar waardoor het eveneens makkelijk beschadigd geraakt en zichzelf niet herstelt.

We zeggen echter niet dat je je haar nooit mag borstelen, integendeel. Het is net goed om je haar regelmatig te borstelen of te kammen; niet enkel verwijder je zo knopen, het helpt ook om de natuurlijke oliën op je hoofdhuid over het haar te verdelen. Het is echter niet de bedoeling om je haar te vaak te kammen. 1 keer per dag is meer dan voldoende en enkel wanneer je je haar zacht genoeg behandelt. Ga niet trekken aan knopen of jaag je borstel er niet in een ziekelijk tempo door want op die manier beschadig je niet enkel je haar maar ook je hoofdhuid.

Je kan er zelf voor zorgen dat je haar niet meer dan 1 borstelbeurt per dag nodig heeft. Maak niet te vaak strakke vlechtjes, vermijd het zogenaamde “creperen” van het haar en probeer warrige opsteekkapsels te vermijden. Haarspecialisten bevelen los en luchtig haar aan voor minstens zes uur per dag; gaan slapen met die hoge paardenstaart is dus zeker een no-go.

Ook het haar te vaak wassen kan schadelijk zijn, niet alleen voor de redenen die we eerder al opsomden maar ook omdat natte haren op hun breekbaarst zijn. Je haar te ruw borstelen wanneer het nat is, is vragen om gebroken haartjes en zelfs haarverlies. Wie haar heeft dat erg makkelijk in de knoop geraakt kan met een brede kam waarbij de pinnen ver uit elkaar staan zachtjes en met behulp van wat conditioner de haren ontwarren, maar andere mensen laten het haar best ongekamd tot het minstens voor 70% droog is.

Het is daarnaast ook belangrijk dat je je haar-instrumenten grondig wast, zeker 1 keer om de 2 maanden. Verwijder alle haren en was met lauw water en een druppeltje (baby)shampoo. Laat je borstel omgekeerd drogen.

Wie niet wijs geraakt uit het brede assortiment aan kammen en borstels is vast gediend met onze fotoslider, waarin we de belangrijkste modellen toelichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content