Getest: mannenparfums

De parfumerie recycleert: fougères uit de jaren tachtig en de aquageuren van de nineties duiken terug op in een hedendaagse uitvoering.

Azzaro Nighttime (EDT 50 ml: 55,50 euro) Wie de jaren 80 bewust heeft meegemaakt kent ongetwijfeld de klassieker Azzaro pour homme. Die klassieke fougère werd ontdaan van alle ‘zwaarte’ en kreeg prominente groene en houtaccenten, waardoor hij aanvankelijk nauwelijks herkenbaar is, maar waarschijnlijk wel terug aantrekkelijker wordt voor de jongere generatie. Ruikt als een nachtelijke boswandeling.

Fan di Fendi Homme (EDT 50 ml: 57,29 euro) Het groene, sappige aroma van mandarijntjes prikkelt als eerste de neus en verraadt meteen de eerste kruiden (roze bessen & kardemom) die steeds sterker doorkomen en de ruggengraat van deze aromatische houtgeur vormen. Op papier blijft het wat scherp, op de huid wordt het warm kruidig. Houdt redelijk lang.

Cartier Declaration d’Un Soir (EDT 50 ml: 58 euro) Frisse geuren zijn altijd populair geweest, maar hadden de slechte gewoonte heel vluchtig te zijn. Maar de technologie gaat erop vooruit en de nieuwe generatie is dan ook volhardender. Hoewel de naam iets zwaarder doet vermoeden, blijkt Cartier’s Declaration d’Un Soir een redelijk frisse geur met een uitgesproken bloemig karakter. Een prominente roos die haar doornen krijgt van een royale dosis pikante peper en nootmuskaat. Een karaktervolle geur voor mannen die niet voor de doorsnee frisheid gaan.

Prada Luna Rossa (EDT 50 ml: 64,37 euro) De frisse aquatische geuren uit de jaren negentig, genre Armani’s Aqua di Gio -nog altijd een bestseller, overigens- komen tegenwoordig gereïncarneerd terug als ‘sportgeur’. Tot mijn verbazing springt Prada mee op deze trein -euh boot, al doet het zijn best om er een geloofwaardige draai aan te geven. Genoemd naar de Luna Rossa, de zeilboot van Prada-ceo Patrizio Bertelli die meedoet in de America’s cup, kreeg deze frisse lavendelgeur het typische zeeparoma van het Infusion d’Hiris duo mee waarmee Prada de banaliteit elegant weet te omzeilen. Speciale vermelding voor de lange adem.


Tom Ford Noir (EDP 77 euro) Naar verluid is Noir Tom Ford’s meest persoonlijke geur ooit. Deze Oosterse geur laat alleszins het donkerste kantje van de designer zien. Verschillende bloemen, op smaak gebracht met zwarte peper en nootmuskaat en zoete hars. Vanille en patchouli geven het geheel een verslavend trekje mee, vetiver en leder zorgen voor de nodige viriliteit. Dit is een stevige cocktail, maar duidelijk gemaakt met expertise. Doet ons wat denken aan Guerlain’s Shalimar, maar dan voor mannen. Heren, hou uw fles in de gaten!

Giorgio Armani Cuir Noir (100 ml voor 150 euro)Een karamelachtige noot is het eerste wat we ruiken. Wij zijn doorgaans niet zo voor snoeparoma’s in parfums, maar het intrigeert en verdampt langzaam op een ruggengraat van hout die na een tijdje iets dierlijk krijgt: leer. Houdt bijzonder lang.

Acqua di Parma Colonia Intensa Oud (100 ml : 150 euro) Oud is de hars van beschimmeld Agarhout, dat een rijke, zoet en soms scherp tot rokerig aroma heeft. Het is erg populair in Arabische landen en werd een paar jaar geleden opgepikt door nichemerken. Acqua di parma voegde een dosis Oud aan zijn Colonia Intensa-structuur en kreeg een stevige zwaardere geur die bijzonder lang houdt, maar niet meteen jong overkomt. Voor de liefhebber.

Trussardi My Land (EDT 50 ml: 57,96 euro) My Land kreeg een klassieke fougèrestructuur van lavendel en x, opgefrist met groene citrusnoten in de aanzet. Dat frisse blijft aanhouden in het hart en tot in de zachte basis. Het resultaat is een klassieke geur die immer elegant blijft, maar wat persoonlijkheid mist om echt bij te blijven. Evolueert harmonieus en houdt lang.

Calvin Klein Encounter (EDT 50 ml: 56 euro) De bijhorende reclamefilm is een soort film noir waar een flitsende auto in noodweer onderweg is naar een design huis waar een blondine op stiletto’s de even esthetisch verantwoorde Alexander Arskard opwacht, strak in het pak. En zo ruikt dit parfum ook: een donker en onbetwistbaar viriele cocktail van kruiden en hout dat op de huid evolueert naar een zacht oosterse houtgeur. Encounter schreeuwt mannelijkheid, en dat is voor sommige mannen een geruststelling. Met deze fles gaat mevrouw waarschijnlijk niet lopen.

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content