Getest: dit apparaatje maakt komaf met vervelend jeukende muggenbeten

© Getty Images/iStockphoto

De BiteAway stick zou met geconcentreerde warmte de jeuk en zwelling van je muggenbeten kunnen doen afnemen.

Met ingehouden adem wachten we tot iemand (wijzelf?) met rood bestipte armen en benen tot nieuwe modetrend uitroept. Muggenbeten maken immers net zoveel deel uit van een (Belgische) zomer als zonnebrandolie, cocktails en zand in je schoenen – al zijn ze net iets minder irritant dan dat laatste. Wij schreven eerder al een artikel over de huis- tuin- en keukenmiddeltjes waarmee je muggenbeten kan voorkomen en behandelen, maar aan dat gemorrel met tijgerbalsem en nagellak kan wel eens tot het verleden behoren. Een nieuwkomer op de Belgische markt is immers Bite Away, een Duits product dat vandaag ook onze apotheek verovert. Deze stick zou op amper zes seconden komaf maken met de jeuk, zwelling en roodheid van een vervelende insectenbeet – een premisse die moest uitgetest, vonden wij.

Wat het belooft

Bite Away behandelt beten en steken van muggen, wespen, dazen, bijen en horzels met geconcentreerde warmte die zwelling, jeuk en roodheid moet tegengaan.

Hoe het werkt

De tip van BiteAway is uitgerust met een keramisch plaatje dat opwarmt tot 51°C. Een korte aanraking, ofwel 3 seconden (kinderen en volwassen met gevoelige huid) ofwel 6 seconden (volwassenen), op de plaats waar het insectengif is ingebracht, is voldoende om de vervelende werking van het gif uit te schakelen.

Bij een steek of beet laat het insect een stof achter die het menselijk afweersysteem activeert en waardoor histamine vrijkomt. Die afweerstoffen zorgen voor de zwelling en de bijhorende jeuk. Door de getroffen plek enkele seconden (drie voor kinderen, zes voor volwassen) aan te stippen met de verwarmde punt van het apparaatje wordt het gif afgebroken. De huid zou hierbij niet beschadigd worden.

Getest: dit apparaatje maakt komaf met vervelend jeukende muggenbeten
© Bite Away

Onze ervaring

Een korte vakantie in Toscane heeft zijn sporen nagelaten op mijn lijf. Kaaskilo’s en muggenbeten die mijn armen, benen en nek ontsieren maken de terugkeer naar de realiteit des te zwaarder, maar ik werd er wel het uitgelezen proefkonijn voor de Bite Away stick voor.

Het ding is niet veel groter dan een thermometer of een zwangerschapstest, en is bij aankoop volledig klaar voor gebruik. Om het écht goed te doen had ik de stick meteen na de eerste prik op de getroffen plek moeten gebruiken, maar zelfs een nabehandeling zou volgens de bijsluiter voldoende resultaat moeten bieden.

Omdat de hitte mij en mijn gevoelige huid een beetje afschrikken besluit ik mijn eerste bult voor slechts drie seconden te behandelen, een angst die binnen enkele seconden (welja, drie dus) gerechtvaardigd bleek. Want hoewel Bite Away effectief heel handig in gebruik is (je zet de stick op de wonde, je duwt op het driesecondenknopje, je hoort een biep, ziet een lichtje branden en voelt de hitte) doet het niet bepaald deugd, zo’n hittestoot. Alles voor de wetenschap en onze lezers, dacht ik echter, en besloot mijn beide benen te behandelen – al deed ik het telkens op de kinderstand van drie seconden.

In de uren na mijn Bite Away behandeling jeukten de rode bulten op mijn benen niet meer, terwijl die op mijn armen me bleven irriteren, maar mijn muggenbeten bleven wel die rode bulten. De zwelling en verkleuring was ook de dag erna niet afgenomen, en één uitzonderlijk grote loebas begon toch ook weer even te kriebelen. Een extra behandelbeurt klaarde de klus. – aan mijn benen heb ik nooit meer jeuk gehad, terwijl ik me rot kraste aan mijn armen.

Ons verdict

Het is even pijn verbijten maar het lijkt wél te werken, al blijft het onwaarschijnlijk dat een korte hitte-opstoot van 50° voldoende is om het gif van een muggenbeet te doen stoppen. Een onderzoek van de universiteit van Wageningen wees immers uit dat de immunoglobulinen die worden geproduceerd als reactie op de antigenen (en dus het gif van de mug) en die dus de zwelling en jeuk veroorzaken denaturaliseren vanaf een temperatuur van 60°.

Wat de werking van Bite Away wél kan verklaren is het resultaat van een studie uit 2010, waar men tot de conclusie kwam dat pijn en jeuk dezelfde zenuwverbindingen naar de hersenen gebruiken. Wanneer je die wegen blokkeert met pijn komt de jeuk er niet meer doorheen, en omdat je het plekje huid toch even blootstelt aan een temperatuur die normaal gezien brandwondjes zou veroorzaken lijkt het waarschijnlijk dat die weg voor langere tijd even geblokkeerd is – lang genoeg voor je huid om te herstellen. Volgens dezelfde logica helpt Bite Away ook voor wie in de brandnetels gevallen is.

Gebruiksvriendelijk. Pijnlijk. Natuuurlijk. En misschien net zo efficiënt als met een naald in de insectensteek prikken. Ik ben voorlopig nog in dubio, maar die stick gaat volgende keer wél mee op vakantie. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content