Getest: armband die je waarschuwt voor de gevaren van de zon

© Netatmo

De afgelopen dagen hebben we heel wat zon te verwerken gekregen. De journaals en deze website waarschuwden voldoende over de gevaren die deze straling met zich meebrengt, maar wat met een doordeweekse dag? Weekend.be testte de June armband van Netatmo en kwam voorlopig zonder verbranden de zomer door.

De June armband ziet er dan wel uit als een juweel -dat mag ook, hij is ontworpen door Camille Toupet (Louis Vuitton, Harry Winston)- maar is veel functioneler dan een doordeweeks accessoire: hij meet namelijk de UVA en UVB-straling die je te verwerken krijgt en stuurt dankzij een Bluetoothverbinding updates naar je smartphone. Te mooi om waar/werkzaam te zijn? Wij deden de test.

Opstart:

Wanneer je de armband wil gebruiken moet je eerst zien dat hij opgeladen is: daarvoor moet het zilveren medaillon 12 uur met de oplader verbonden worden, en daarna gaat deze een maand lang mee. Nadat je de June hebt opgeladen moet je een verbinding maken met je smartphone via Bluetooth, waarna de bijhorende iPhone-app (voorlopig nog niet beschikbaar voor Android) via enkele vragen zal bepalen welk huidtype je hebt.

June (ik noem haar voor de rest van het artikel zo, aangezien ze een week lang mijn beste vriendin zal zijn) waarschuwt je immers voor de gevaren van de zon op basis van dat huidtype.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Gebruik:

Je draagt June rond je pols (ofwel met een lederen ofwel met een rubberen polsbandje, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur), maar je kan het juweel ook op het revers van je jasje pinnen wanneer het iets koeler wordt en je je polsen niet bloot laat.

Hier botsten we meteen op een nadeel: June moet wel degelijk naar de zon gericht zijn. Loop je in vlakke zon maar hangt je arm toevallig in de schaduw van de persoon die naast je loopt, dan zal dat niet geregistreerd worden als “blootstelling aan de zon”.

Ook moet je smartphone dicht genoeg in de buurt van de June zijn, of er wordt geen verbinding gemaakt. De eerste dag zorgde dit voor moeilijkheden, maar al snel leer je de gevoeligheden van de wearable kennen.

Voor de rest werkte June als een trouwe waakhond. Ik kon ’s ochtends aangeven of ik me al had ingesmeerd en bijvoorbeeld een zonnehoed droeg, en door de dag gaf zij me updates: “dringend bijsmeren”! Of “De straling is nu sterker, schakel over naar factor 30”. Bovendien zorgde June er ook voor dat ik de juiste spulletjes in mijn handtas had zitten. “Het gaat deze namiddag behoorlijk opklaren, neem maar zonnecrème mee.”

Getest: armband die je waarschuwt voor de gevaren van de zon
© KS

Voordelen:

  • Knap design, het ziet er echt uit als een juweel
  • Handige updates met een subtiele ping
  • Batterij gaat lang mee
  • Registreert niet enkel straling maar geeft tips afhankelijk van weersvoorspelling en huidtype
  • Maakt je bewuster van blootstelling: na een uurtje shoppen zat ik al in het oranje

Nadelen:

  • Connectie tussen June en smartphone soms nog zwak
  • Contact met zon moet direct zijn
  • Niet waterproof (wel spetterproof)
  • Bluetooth van je telefoon moet altijd aan staan, wat veel batterij verbruikt
  • Redelijk prijzig

JUNE is verkrijgbaar in drie kleuren: goud, witgoud en gunmetal en kan je kopen via onder meer netatmo.com, amazon.com, bloomingdales.com en enkele dermatologische praktijken. Richtprijs 95 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content