Frankrijk bant schoonheidswedstrijden voor kleuters

Toddlers and Tiaras? Frankrijk zegt ‘Non!’.

Toddlers and Tiaras? Non! Een recent Frans overheidsrapport stelt een ban voor op schoonheidswedstrijden, gevulde beha’s en hoge hakken voor kleuters.

Overdreven? Niet in het licht van de wereldwijde polemiek rond de seksualisering van jonge kinderen.

De modewereld lijdt aan een chronische obsessie voor jeugd en schoonheid, een aandoening die vorig jaar bij de Franse Vogue tot een acute aanval leidde. Het tijdschrift, altijd op zoek naar een te breken taboe, maakte voor één van haar provocerende shoots gebruik van een wel erg jong model. De 10-jarige Thylane Blondau poseerde als volleerde babe met hoge hakken, make-up en sexy kledij. Een glamoureuze stoeipoes, recht van de schoolbankjes geplukt. Lezers over de hele wereld reageerden met afschuw, en de machtige Vogue werd aangemaand haar ethische codes te herzien.

Ook de Amerikaanse tv-show Toddlers en Tiaras doet de gemoederen oplaaien. Kleuters gekleed als prostituee, met gebleekte tanden, korsetten en valse borsten: het bestaat. Vergeet ook de dolgedraaide moeders niet, die hun oogappel van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat danspasjes laten inoefenen en vervolgens uitkafferen als het niet helemaal juist was. Een reality hit die de pijnlijke realiteit van veel kleuters ontmaskert.

Maar niet in Frankrijk dus. Na het Vogue-incident bogen verschillende politici zich over het onderwerp. Chantal Jouanno, de senator achter het overheidsrapport, noemt de seksualisering van kleine meisjes in strijd met de waardigheid van de mens, een stap achteruit op de weg naar gelijkheid tussen de geslachten. Het ziet ernaar uit dat Franse kleuters en hun moeders hun Little Miss World-dromen voorlopig kunnen opbergen. (IVDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content