Het Europees Hof van Justitie heeft bevestigd dat cosmetica die buiten de Europese Unie op dieren werden getest niet binnen de EU mag worden verkocht. Het gaat specifiek om cosmetica of ingrediënten die na 11 maart 2013 op dieren werden getest. Producten die in Europa aan dierproeven werden onderworpen, waren al sowieso al verboden. Het Hof stelt dat ook cosmetica waarvoor buiten de EU dierproeven zijn gedaan niet meer op de Europese markt terecht mogen komen.

Op zoek naar achterpoortjes

Deze uitspraak kwam er nadat de Europese Federatie voor Cosmetische Ingrediënten een zaak had aangespannen in Groot-Brittanië. De Britse rechter verwees hen door naar Luxemburg, waar werd bevestigd dat dierproeven een absolute no go zijn voor Europese cosmeticabedrijven die zich richten op de Europese markt. Ook testresultaten uit China of Amerika, die zich baseren op dierproeven, mogen niet gebruikt worden door Europese cosmeticabedrijven.

De Europese Federatie voor Cosmetische Ingrediënten zal dus geen achterpoortje vinden, wettelijk gezien, om toch te werken met producten of ingrediënten die op dieren werden getest. Tenzij ze deze producten verkopen buiten de EU. Om dat te verbieden, moeten ook andere landen een gelijkaardige wet in het leven roepen.

De wet is de wet

Als de verordening zou worden omzeild door testresultaten van dierproeven buiten de EU toe te staan, zou de wet 'ernstig in het gedrang komen', besluit het Hof. (LP)

Het Europees Hof van Justitie heeft bevestigd dat cosmetica die buiten de Europese Unie op dieren werden getest niet binnen de EU mag worden verkocht. Het gaat specifiek om cosmetica of ingrediënten die na 11 maart 2013 op dieren werden getest. Producten die in Europa aan dierproeven werden onderworpen, waren al sowieso al verboden. Het Hof stelt dat ook cosmetica waarvoor buiten de EU dierproeven zijn gedaan niet meer op de Europese markt terecht mogen komen. Op zoek naar achterpoortjesDeze uitspraak kwam er nadat de Europese Federatie voor Cosmetische Ingrediënten een zaak had aangespannen in Groot-Brittanië. De Britse rechter verwees hen door naar Luxemburg, waar werd bevestigd dat dierproeven een absolute no go zijn voor Europese cosmeticabedrijven die zich richten op de Europese markt. Ook testresultaten uit China of Amerika, die zich baseren op dierproeven, mogen niet gebruikt worden door Europese cosmeticabedrijven. De Europese Federatie voor Cosmetische Ingrediënten zal dus geen achterpoortje vinden, wettelijk gezien, om toch te werken met producten of ingrediënten die op dieren werden getest. Tenzij ze deze producten verkopen buiten de EU. Om dat te verbieden, moeten ook andere landen een gelijkaardige wet in het leven roepen.De wet is de wetAls de verordening zou worden omzeild door testresultaten van dierproeven buiten de EU toe te staan, zou de wet 'ernstig in het gedrang komen', besluit het Hof. (LP)