Estée Lauder en Avon riskeren rechtszaak wegens dierenproeven

Aanklagers eisen 100 miljoen dollar schadevergoeding.

Cosmeticagiganten Estée Lauder en Avon liggen onder vuur. Ondanks de bedrijven zweren bij ethische werkwijzen blijkt dat ze hun producten toch testen op dieren.

Al twintig jaar profileren Estée Lauder en Avon zich als voorvechters van ethische cosmetica en bannen ze dierenproeven uit hun productieproces. Onlangs onthulde Peta echter dat beide bedrijven van haar “cruelty-free” lijst werden gehaald, nadat uitkwam dat de praktijk in China wel wordt toegepast. De Chinese wet laat producten namelijk pas toe nadat ze uitvoerig zijn getest op dieren. De snel groeiende Chinese afzetmarkt doet veel cosmeticabedrijven zwichten voor de ietwat afwijkende maatregelen.

In principe zijn dierenproeven niet illegaal, maar misnoegde consumenten slepen de cosmeticagiganten toch voor de rechter wegens “misleiding van het publiek”. Ze claimen dat de bedrijven duizenden klanten overhaalden door ze voor te liegen met hun zogenaamde ethische producten. Er wordt 100 miljoen dollar schadevergoeding geëist.

Avon en Estée Lauder relativeren de feiten. Ze geven toe dierenproeven te gebruiken, daar waar het wettelijk verplicht is, maar dat dit in totaal maar voor 0.3 procent van hun producten geldt. Bovendien zeggen ze te onderhandelen met de overheden in kwestie om deze wetten aan te passen, en wereldwijd te investeren in onderzoek om dierenproeven te vervangen.

Indien de rechtszaak in het nadeel van de bedrijven afloopt zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor de globale marketing van schoonheidsproducten. (IVDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content