Emilia Clarke is meest sexy vrouw ter wereld: het probleem van beauty and brains

© Game Of Thrones

Het mannenlifestylemagazine Esquire benoemt jaarlijks de meest sexy vrouw ter wereld. Dit jaar wordt Game of Thrones-favoriet Emilia Clarke bekroond. Toch wil Esquire benadrukken dat de Britse Clarke meer is dan een vurige en bloedmooie brok.

In de populaire HBO-show Game of Thrones speelt Emilia Clarke de rol van Danaerys Targaryen, Stormgeboren, De Onverbrande, Moeder Van Draken, Breker Van Kettingen – of gewoon Dany voor de vrienden. “Soms kijk ik naar jou en kan ik nog steeds niet geloven dat je echt bent”, zegt Ser Jorah Mormont (Iain Glen) bewonderend aan de felle drakentemster. De redactie van mannenlifestylemagazine Esquire denkt er ook zo over en benoemt de 28-jarige actrice Emilia Clarke tot de meest sexy vrouw ter wereld. Ze stoot daarmee Penelope Cruz van de troon, die vorig jaar nog de titel mocht dragen.

Esquire trok naar aanleiding van de nominatie naar het statig landhuis van de actrice om haar te interviewen . Het blad maakt meteen een aantal scherpe sfeerobservaties. Dat er een chesterfieldzetel bij het raamkozijn leunt en er boeken – ja, zelfs de nieuwste van Colm Tóibín – op de schouw verzameld staan bijvoorbeeld. Maar ook dat er duidelijk gekokkereld wordt in de keuken. Kwestie dat er zeker geen verwarring zou zijn: Emilia Clarke is sexy, slim en een perfecte Britse huisvrouw die prompt een perfect kopje thee schenkt voor bezoekers: “In mijn familie is er altijd discussie over de volgorde van inschenken. Ik ben een ‘melk eerst’-meisje.”

Beauty and brains

Emilia Clarke is meest sexy vrouw ter wereld: het probleem van beauty and brains
© Esquire

Daarmee trapt Esquire eigenlijk in de ‘Beauty and Brains’-valkuil. Het idee dat een knappe vrouw die ook slim is en interessante dingen te zeggen heeft een uitzondering op de regel vormt is een stereotype waar veel vrouwen tegen opboksen. Schoonheid is een barrière. Vrouwen die voldoen aan de heersende schoonheidsidealen worden nog te vaak enkel op hun looks vastgepind en hebben het moeilijk om serieus genomen te worden in zowel professionele als dagelijkse situaties.

Laten we een kat een kat noemen: het is natuurlijk een lijstje dat focust op sexappeal en de essentie, bevestigd in een pittige fotoshoot, blijft het uiterlijk van de verkozen vrouw. Esquire bejubelt terecht de acteerprestaties, het ontwapenende karakter en de gevatheid van Clarke. Maar all lists aside: hoewel het helemaal niet verkeerd is om een vrouw op een oprechte en beleefde manier mooi te noemen, is het wel problematisch om daarbij uit de lucht komen te vallen als die vrouw haar mond opentrekt en daar pientere praat uitkomt. Emilia Clarke is dan ook een khaleesi, geen schoonheidskoningin. (AW)

via GIPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content