Elektrisch poetsen = beter poetsen?

© thinkstock

Wie een elektrische tandenborstel gebruikt poetst vaak grondiger, langer en met de juiste druk en voorkomt op die manier lastige ontstekingen.

Ondertussen weten we allemaal dat het essentieel is om ’s ochtends en ’s avonds onze tanden grondig te poetsen. Toch kunnen mensen die regelmatig de tandenborstel ter hand nemen nog last hebben van bepaalde ontstekingen. Elektrisch poetsen zou een deel van deze problemen kunnen verhelpen.
Wie dacht dat iedere dag de tandenborstel een aantal keer over en weer bewegen over de kiezen voldoende was heeft het grondig mis. Een foute poetsgewoonte zorgt ervoor dat mensen die regelmatig hun tanden poetsen toch nog met bepaalde problemen opgezadeld worden. Een vaak voorkomende klacht is de tandvleesontsteking, in tandartstermen gingivitis genoemd, die ontstaat door een ophoping van tandplak rond de tanden en kiezen.

Tanden verliezen
Wie last heeft van een tandvleesontsteking zal dat snel merken. Het tandvlees begint te bloeden tijdens het poetsen en zal op sommige plaatsen donkerrood in plaats van mooi roze kleuren. Dit is slechts een eerste fase, die perfect omkeerbaar is. Wie zijn ontsteking echter laat aanslepen komt met een chronische ontsteking of parodontitis te zitten waarbij ook de vezels die je tand vasthouden in de mond ontsteken en je uiteindelijk de tand kunt verliezen.

“Wie denkt een tandvleesontsteking te hebben kan maar best meteen een afspraak met zijn tandarts maken”, zegt Oral-B tandarts Guy Goffin. “Ook al is die eerste fase redelijk onschuldig, het is belangrijk dat je tandarts je meteen een juiste poetsgewoonte aanleert en je eventueel tijdelijk een mondspoeling met bijvoorbeeld chloorhexidine voorschrijft.”

De correcte poetsstand en -bewegingDie juiste poetsgewoonte waar Goffin het over heeft wordt het beste benaderd met een elektrische tandenborstel, die speciaal ontwikkeld worden om een correcte poetsstand en poetsbeweging na te bootsen. Wie zijn tanden goed wil poetsen met een manuele tandenborstel doet dat in een hoek van 45° en maakt kleine, draaiende bewegingen die de hele tand vooraan en achteraan tot aan het tandvlees schoonmaakt.

Een vermoeiende en complexe handeling die niet iedereen onder de knie heeft. Vaak schrobben mensen er de obligate twee minuten willekeurig op los, waardoor ze niet alle plekken bereiken en er bacteriën kunnen achterblijven in de mond, die op hun beurt ontstekingen kunnen veroorzaken. Bovendien poetsen de meeste mensen te hard, denkende dat ze op die manier alles goed proper krijgen, terwijl ze in feite het tandglazuur en tandvlees kunnen beschadigen.

Grondiger, langer en met de juiste druk
“Wie elektrisch poetst, poetst grondiger en langer omdat het minder vermoeiend is”, aldus Goffin. “Bovendien zijn die elektrische tandenborstels zo ingesteld dat ze de juiste druk uitoefenen en ze op plaatsen komen waar je met een manuele borstel niet makkelijk bij kan.” Toch schrijft Goffin de manuele tandenborstel niet volledig af. Sommige mensen kunnen echt wel goed poesten met een manuele borstel, maar het zijn er slechts weining.

Met de opkomst van “floss action” tandenborstels en tandpasta met “mondwatereffect” blijft het natuurlijk nog de vraag of flosdraad en spoelmiddel nog noodzakelijk zijn in het dagelijks mondverzorgingsritueel. Goffin vindt alvast van wel.

“Wie goed flost zal nog beter die tandplak en dus de bacteriën, die allerhande ontstekingen veroorzaken, van tussen de tanden verwijderen, maar je moet natuurlijk wel juist flossen, en dat is niet altijd gemakkelijk. De meeste mondwaters zullen wel helpen, maar kunnen die laatste restjes tandplak ook niet perfect verwijderen. Het is belangrijker goed te poetsen en een tandpasta te gebruiken met een antibacteriële werking (bijvoorbeeld door de aanwezigheid van fluoride en tin) dan eentje met een mondwatereffect. Mondwater kan je altijd achteraf nog gebruiken om eventueel een frisser gevoel in de mond achter te laten”, aldus Goffin. Wie dus zeker wil zijn van een grondige mondhygiëne poetst dus bij voorkeur elektrisch en kiest zijn tandpasta zorgvuldig uit.

Hoewel een elektrische tandenborstel wat meer kost dan een manuele zijn de voordelen niet meer op een hand te tellen en dat is iedere cent goed gespendeerd voor je mondgezondheid vindt Goffin. “Je moet het zo zien: je mond is de ingang van alles wat in je lichaam komt: zuurstof, voedsel, vocht en vanzelfsprekend ook bacteriën. Het is dus echt noodzakelijk deze zoveel mogelijk te beperken via een goede mondhygiëne die alleen maar verkregen kan worden door een regelmatig en juist poestritueel.” Om het met de woorden van de Wereldgezondheidsorganisatie te zeggen: “There can be no general health without oral health.” (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content