Een op zes vrouwen onderging plastische chirurgie

In BelgiÔheeft 16 procent van de vrouwen en 8 procent van de mannen ooit al een ingreep ondergaan om het uiterlijk te veranderen.

In BelgiÔheeft 16 procent van de vrouwen en 8 procent van de mannen ooit al een ingreep ondergaan om het uiterlijk te veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop.

De populairste ingrepen zijn laserbehandeling (18,8 procent), liposuctie (17 procent) en ooglidcorrectie (14,8 procent). Bij mannen scoren correctie van de neus (25,6 procent), kin (11,9 procent) en oren (9,6 procent) het hoogst.

Complicaties
De ingrepen zijn evenwel niet zonder risico. Het aantal gemelde bijwerkingen en complicaties is telkens vrij hoog. Voor borstverkleiningen hebben patiÔnten in meer dan een kwart van de gevallen te maken met bijwerkingen. Voor borstvergrotingen is dat 23 procent. Ook liposucties en buikwandcorrecties leveren vaak bijwerkingen of complicaties op.

Strengere regels.
Volgens Test-Aankoop zouden deze zware ingrepen enkel mogen worden uitgevoerd “door een echte specialist die de gebruikte technieken perfect beheerst en weet wat te doen bij eventuele complicaties”. TA eist dan ook een strengere wetgeving die bepaalt welke opleiding de arts moet hebben genoten en over welke competenties hij moet beschikken voor elk type van ingreep. “Privé-klinieken en medische kabinetten moeten net als ziekenhuizen worden onderworpen aan minimumnormen inzake kwaliteit en veiligheid en aan officiÔle controles. Schoonheidsinstituten moeten zich beperken tot niet-medische handelingen”, zegt de verbruikersorganisatie.

Belga/Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content