Druppels voor langere wimpers

De FDA heeft zijn goedkeuring gegeven aan oogdruppels die wimpers verlengen.

In de VS heeft de FDA (Food and Drug Administration) Latisse goedgekeurd, een cosmetische behandeling om wimpers te verlengen. Dat meldt producent Allergan Inc. Latisse is een afgeleid product van Lumigan, een geneesmiddel tegen glaucoom in de vorm van oogdruppels. Het zou al begin 2009 op de markt kunnen komen.

Toen Lumigan werd getest voor patiÔnten met glaucoom (groene staar), bleek er zich een verrassend neveneffect voor te doen. De gebruikers kregen langere, dikkere en donkerde wimpers. Producent Allergan zag hier brood in en wilde het dan ook laten goedkeuren als schoonheidsmiddel. Bedoeling is wel dat de druppels enkel aangebracht worden op de wortels van de wimpers en niet in de ogen, zoals het geneesmiddel tegen glaucoom. Een dosis Latisse bevat ook maar 5 procent Lumigan.

Er zijn weinig neveneffecten. Occasioneel deden zich roodheid van de ogen of jeuk voor, maar dat was meestal tijdelijk en verdween wanneer de gebruiker stopte met het middel. Zodra gestopt, krimpen de wimpers ook weer tot hun normale afmetingen.

Volgens de FDA zijn de voordelen van de oogdruppels groter dan hun riscio. Allergan Inc moet wel opvolgingsstudies uitvoeren en nagaan of het gebruik onder jonge mensen, Afrikaanse types of mensen die hun wimpers verloren door chemotherpie geen problemen stelt.

Consumentenorganisaties maken zich wel zorgen. Zo werd bij de testen met Lumigan bijvoorbeeld vastgesteld dat patiÔnten de kleur van hun ogen zagen veranderen. Als de druppels van de wimpers in het oog terecht komen, kan dat ook bij Latisse gebeuren. Maar Allergan zegt dat het kleurverschil minimiem is en bovendien weer verdwijnt als de druppels niet langer gebruikt worden. Wel waarschuwt het dat Latisse ook elders haargroei kan stimuleren, en voorzichtigheid dus geboden is bij contact met de huid.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content