(Don’t) mind the gap

© Vanity Fair

Weg van de perfectie. Dat lijkt de boodschap in modeland.

Is perfectie saai? De opgang van modellen als Lara Stone, Jess Hart en Georgia Jagger doet het vermoeden. Het spleetje tussen hun tanden is hun handelsmerk geworden en intussen dragen sommige modellen zelfs een beugel om hun nagelwitte, gealigneerde gebit van een streepje imperfectie te voorzien. Volgens The New York Times neemt ook de vraag naar imperfecte tandschildjes toe. “De standaard was té perfect”, aldus een tandarts in Manhattan aan de krant.

Het spleetje tussen de tanden maakte zijn opgang de afgelopen twee seizoenen. Het begon met de verschijning van het Australische model Jessica Hart in Sports Illustrated in 2009 en raakte in een hogere versnelling met Lara Stone als gezicht voor Calvin Klein, in Groot-Brittannië nagevolgd door Mick Jagger’s dochter Georgia, die op de recentste cover van de Britse Vogue staat en ook al poseerde voor Versace en Hudson jeans.

Revival roodharigen

Ongewone schoonheid is een belangrijke trend geworden in de mode-industrie. Ook in catwalkshows en campagnes doken aparte looks op. Roodharigen kennen een ongelooflijke revival. Het Britse merk Mulberry liet zijn modellen in zijn meest recente show defileren met rosse pruiken, geïnspireerd op het Finse model Julia Johansen. Straatketen Jigsaw heeft voor zijn herfstcampagne twee roodharigen gerecruteerd: Jessie Good en Poppy Delvigne.

Natuurlijke look

Ook de ‘natuurlijke look’ is weer helemaal in. Tijdens de show voor de herfst/winter 2010 van Prada droegen de vrouwen onglamoureuze bibliothecaresse-brilletjes. Sterke natuurlijke wenkbrauwen waren er op de catwalk bij Chloé, warrige haren bij Narciso Rodriguez. En Marc Jacobs liet de zijnen zelfs met ‘morning after’ make-up defileren.

Meer persoonlijkheid

“We verlaten stilaan de gestyleerde looks die we doorgaans op de rode loper zien en evolueren meer in de richting van een natuurlijke look”, zo vertelde stilist Guido Palau na de show van Marc Jacobs. Liz Hambleton, beautydirecteur bij lifestylemagazine Grazia, beaamt dat. “Ik denk dat we een beetje uitgekeken zijn op perfectie en op zoek zijn naar iets realistischer. Een spleetje tussen de tanden, sproeten, een bril.. het straalt allemaal meer persoonlijkheid uit dan een glossy kapsel of fake tan.

“Ik denk dat de vreemde schoonheden ook echt de huidige mode goed vatten”, zegt Harriet Quick, fashion features director bij Vogue. “Op dit moment herdenkt de mode zijn klassiekers en is gefocust op het maken van echte kleren. Deze meisjes doen je twee keer kijken en laten de mode zien in een verrassend nieuw licht”.

Ann Heylens.

Bron: The Guardian

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content