Deelneemster Miss America laat beide borsten amputeren na verkiezing

© reuters

De Miss America verkiezing heeft er dit jaar een opvallende en moedige kandidate bij. Deelneemster Allyn Rose zal na de verkiezing immers haar borsten preventief laten verwijderen. Rose verloor enkele jaren geleden haar moeder aan borstkanker

Allyn Rose is een typische, blonde Amerikaanse schoonheid met een mooi figuur. In januari zal ze als Miss Maryland deelnemen aan de Miss America verkiezing “maar”, vertelt ze ABC News, “het zal mijn laatste verkiezing met borsten zijn.”

Hoewel Allyn Rose nog maar 24 is, is ze vastbesloten haar borsten te laten verwijderen om het risico op kanker te verkleinen. De Amerikaanse is immers bijna voorbestemd om de ziekte te krijgen door een genmutatie in haar familie. Rose’s moeder werd op haar 27e gediagnosticeerd met borstkanker, en stierf op haar 51e. Rose wil dat risico niet nemen.

“Veel mensen bekijken me vreemd wanneer ik zeg dat ik schoonheid ondergeschikt vind aan het leven”, zegt ze aan ABC News. “Ik heb het dan over het stereotype idee van schoonheid, de schoonheid die Hollywood je oplegt. Ik wil mijn ambitie en mijn kansen in het leven niet verkleinen door me zorgen te moeten maken om mijn gezondheid”, aldus Allyn Rose.

Haar pro-actieve beslissing markeert een duidelijke trend bij Amerikaanse vrouwen. Een studie, uitgevoerd door The Journal of Clinical Oncology in 2008, toonde immers aan dat het aantal vrouwen dat hun beide borsten preventief liet amputeren tussen 1998 en 2003 verdubbeld is.

De badpakkenronde van deze Miss America verkiezing zal voor Allyn Rose allicht een heel emotionele worden. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content