Langs de drukke Antwerpsesteenweg kondigen wapperende vlaggen aan waar ik moet zijn: een ruime parking met een modern, donker gebouw. Binnen is het even wachten: een meisje dat handdoeken opplooit, verdwijnt mompelend naar achteren, vanwaar we een telefoongesprek kunnen volgen. Wanneer dat is afgerond verschijnt er een dame die ons verwelkomt en ons op weg zet. Naar boven, naar een ruime kleedkamer met een honderdtal lockers. Grijs en wit, net als de rest van het gebouw, wat een moderne, maar enigszins koude sfeer geeft. Eenmaal omgekleed - of liever uitgekleed, want dit is een naaktsauna - komen we meteen in de doucheruimte, het obligate beginpunt van elk saunabezoek. Even op temperatuur komen in het voetbad en dan naar de hamam, een grote, donkere stoomkamer met plaats voor een paar voetbalploegen. De infraroodsauna daarentegen is erg licht en verrassend genoeg open: houten krukjes staan voor een halve ronde houten wand met infraroodlampen en zien uit op een geblindeerd raam. Mijn masseur blijkt een jonge zuiderse adonis te zijn met lendendoek. Vind ik dit nu authentiek of er net over? De Turkse zeepmassage vindt plaats op een verwarmde stenen tafel, waar ik eerst een grondige scrub onderga met niet meer dan een schaamlapje. Pasha praat gebroken Nederlands, maar het hindert hem niet om voluit te vragen of ik goed lig, en of ik geen probleem met een mannelijke masseur heb. Dat heb ik niet, maar ik apprecieer het wel dat hij me vraagt of mijn billen meegescrubd mogen worden en of ik misschien de borstzone liever zelf doe.

Helemaal schoongeschuurd word ik overgoten door kommen water die perfect op temperatuur zijn. En dan kan het spektakel beginnen. Hij dompelt de zeepzak in een grote kom met schuim en knijpt hem in de lucht uit waardoor ik onder een dekbed van schuim verdwijn. En dan begint een perfecte massage, waarbij pijnlijke blokkades niet uit de weg worden gegaan en de stress van het dagelijks gejaag langzaam uit mijn lijf druppelt. Mak als een lammetje volg ik hem naar een krukje onder de douche. Met de rest van het schuim wast hij mijn haren. Een vreemde ervaring: het is zeker meer dan dertig jaar geleden dat iemand anders mijn haar heeft gewassen (buiten de kapper, maar daar ben ik meestal niet naakt), maar het heeft iets troostend, net als de massage. Brandschoon en helemaal ontspannen duik ik nog even het zwembad in, zwem van binnen naar buiten en terug. De biosauna met uitzicht op de tuin laat ik voor wat hij is, ik ga uitblazen in de stiltekamer, op een grote zitzak met een stapel boekjes.

Kader: **

Massage: ***

Prijs-kwaliteitverhouding: **

Besluit: de toegang tot het saunacomplex kost 23 euro, voor 40 minuten zeepmassage met scrub betaalden wij 45 euro. Verplicht naakt, badlinnen te huur.

L'eau de Lo, Antwerpsesteenweg 110, 9080 Lochristi, www.leaudelo.be.

Langs de drukke Antwerpsesteenweg kondigen wapperende vlaggen aan waar ik moet zijn: een ruime parking met een modern, donker gebouw. Binnen is het even wachten: een meisje dat handdoeken opplooit, verdwijnt mompelend naar achteren, vanwaar we een telefoongesprek kunnen volgen. Wanneer dat is afgerond verschijnt er een dame die ons verwelkomt en ons op weg zet. Naar boven, naar een ruime kleedkamer met een honderdtal lockers. Grijs en wit, net als de rest van het gebouw, wat een moderne, maar enigszins koude sfeer geeft. Eenmaal omgekleed - of liever uitgekleed, want dit is een naaktsauna - komen we meteen in de doucheruimte, het obligate beginpunt van elk saunabezoek. Even op temperatuur komen in het voetbad en dan naar de hamam, een grote, donkere stoomkamer met plaats voor een paar voetbalploegen. De infraroodsauna daarentegen is erg licht en verrassend genoeg open: houten krukjes staan voor een halve ronde houten wand met infraroodlampen en zien uit op een geblindeerd raam. Mijn masseur blijkt een jonge zuiderse adonis te zijn met lendendoek. Vind ik dit nu authentiek of er net over? De Turkse zeepmassage vindt plaats op een verwarmde stenen tafel, waar ik eerst een grondige scrub onderga met niet meer dan een schaamlapje. Pasha praat gebroken Nederlands, maar het hindert hem niet om voluit te vragen of ik goed lig, en of ik geen probleem met een mannelijke masseur heb. Dat heb ik niet, maar ik apprecieer het wel dat hij me vraagt of mijn billen meegescrubd mogen worden en of ik misschien de borstzone liever zelf doe. Helemaal schoongeschuurd word ik overgoten door kommen water die perfect op temperatuur zijn. En dan kan het spektakel beginnen. Hij dompelt de zeepzak in een grote kom met schuim en knijpt hem in de lucht uit waardoor ik onder een dekbed van schuim verdwijn. En dan begint een perfecte massage, waarbij pijnlijke blokkades niet uit de weg worden gegaan en de stress van het dagelijks gejaag langzaam uit mijn lijf druppelt. Mak als een lammetje volg ik hem naar een krukje onder de douche. Met de rest van het schuim wast hij mijn haren. Een vreemde ervaring: het is zeker meer dan dertig jaar geleden dat iemand anders mijn haar heeft gewassen (buiten de kapper, maar daar ben ik meestal niet naakt), maar het heeft iets troostend, net als de massage. Brandschoon en helemaal ontspannen duik ik nog even het zwembad in, zwem van binnen naar buiten en terug. De biosauna met uitzicht op de tuin laat ik voor wat hij is, ik ga uitblazen in de stiltekamer, op een grote zitzak met een stapel boekjes. Kader: ** Massage: *** Prijs-kwaliteitverhouding: ** Besluit: de toegang tot het saunacomplex kost 23 euro, voor 40 minuten zeepmassage met scrub betaalden wij 45 euro. Verplicht naakt, badlinnen te huur. L'eau de Lo, Antwerpsesteenweg 110, 9080 Lochristi, www.leaudelo.be.