Het beautylabel La Roche-Posay hield een grootschalige enquête in 23 landen, overal verspreid op onze aardbol, en polste naar de gewoontes voor het beschermen van hun huid tegen de zon. Wereldwijd werden zo'n 20.000 mensen geïnterviewd. De Belgen zijn volgens dit onderzoek veel te laks.

Onze kinderen zijn wel beschermd

Amper 6% van de Belgen beschermt zich tijdens het jaar, ongeacht het seizoen, tegen de zon. Hoewel 93% van de Belgen ervan overtuigd is dat de zon een slechte invloed heeft op onze huid en naast huidkanker ook gewoon huidveroudering in de hand werkt. Onze kinderen worden echter wel goed beschermd. Uit het onderzoek bleek dat maar liefst 95% van de ouders zijn kleintjes, tot 12 jaar, insmeert. Dat is iets meer dan het gemiddelde van 87% in de andere 22 landen, zoals Australië, Griekenland en Mexico.

In de zomermaanden zullen we ook niet snel de schaduw opzoeken. De enquête geeft aan dat slechts 39% de warmste middaguren vermijdt. Beschermende kledij kan ook op weinig fans rekenen, slechts 7% zegt hiervoor gewonnen te zijn.

Een gebruind tintje is sexy

We houden echter wel heel hard van de zon. In ons land, waar we niet zo gezegend zijn met een tropisch klimaat, wordt elk uurtje zon op applaus onthaald. Driekwart van de ondervraagde Belgen vindt een gebruinde tint ook erg sexy. Wie richting de zon op reis vertrekt, kan zich bovendien maar moeilijk inbeelden om niet met een kleurtje terug te komen. Een vijfde van de ondervraagde Belgen vindt zelfs dat wanneer je een kleurtje hebt een zonnecrème nutteloos is. Een erg foutieve bewering.

Een vijfde van de ondervraagde Belgen vindt zelfs dat wanneer je een kleurtje hebt een zonnecrème nutteloos is.

Wereldwijd is er ook een groot verschil op te merken tussen mannen en vrouwen. Zowel het gezicht als het lichaam worden door vrouwen beter beschermd. Slechts de helft van de mannen geeft aan zich in te smeren, terwijl dit bij vrouwen toch twee derde is.

Laat je nakijken

Een bezoekje aan de dermatoloog staat bij weinig Belgen hoog op het to-do-lijstje. We beschermen ons dus doorgaans te weinig tegen de zon, maar we houden dus ook de gevolgen niet in het oog. Slechts 10% van de Belgen laat jaarlijks de vlekjes nakijken. De helft van de Belgen is nog nooit naar de dermatoloog geweest om moeder- en pigmentvlekjes te checken.

Ondanks het feit dat men weet wat de potentiële tekenen van huidkanker zijn, vertikt men het om de moedervlekjes te laten nakijken.

'Dit onderzoek wijst op diverse inwendige tegenstrijdigheden bij de ondervraagden: tegenover het besef van de risico's staat het verlagen om te zonnebaden. Ondanks het feit dat men weet wat de potentiële tekenen van huidkanker zijn, vertikt men het om de moedervlekjes te laten nakijken', klinkt het in de conclusie van het onderzoek.

Met dit onderzoek wil La Roche-Posay aantonen dat het van groot belang is, in het kader van de preventie van huidkanker, om je geregeld te laten nakijken of zelf even te checken. Ze lanceren hiervoor het project 'Skinchecker'. Meer info vind je op hun website. (AB)

Het beautylabel La Roche-Posay hield een grootschalige enquête in 23 landen, overal verspreid op onze aardbol, en polste naar de gewoontes voor het beschermen van hun huid tegen de zon. Wereldwijd werden zo'n 20.000 mensen geïnterviewd. De Belgen zijn volgens dit onderzoek veel te laks.Onze kinderen zijn wel beschermdAmper 6% van de Belgen beschermt zich tijdens het jaar, ongeacht het seizoen, tegen de zon. Hoewel 93% van de Belgen ervan overtuigd is dat de zon een slechte invloed heeft op onze huid en naast huidkanker ook gewoon huidveroudering in de hand werkt. Onze kinderen worden echter wel goed beschermd. Uit het onderzoek bleek dat maar liefst 95% van de ouders zijn kleintjes, tot 12 jaar, insmeert. Dat is iets meer dan het gemiddelde van 87% in de andere 22 landen, zoals Australië, Griekenland en Mexico.In de zomermaanden zullen we ook niet snel de schaduw opzoeken. De enquête geeft aan dat slechts 39% de warmste middaguren vermijdt. Beschermende kledij kan ook op weinig fans rekenen, slechts 7% zegt hiervoor gewonnen te zijn. Een gebruind tintje is sexyWe houden echter wel heel hard van de zon. In ons land, waar we niet zo gezegend zijn met een tropisch klimaat, wordt elk uurtje zon op applaus onthaald. Driekwart van de ondervraagde Belgen vindt een gebruinde tint ook erg sexy. Wie richting de zon op reis vertrekt, kan zich bovendien maar moeilijk inbeelden om niet met een kleurtje terug te komen. Een vijfde van de ondervraagde Belgen vindt zelfs dat wanneer je een kleurtje hebt een zonnecrème nutteloos is. Een erg foutieve bewering.Wereldwijd is er ook een groot verschil op te merken tussen mannen en vrouwen. Zowel het gezicht als het lichaam worden door vrouwen beter beschermd. Slechts de helft van de mannen geeft aan zich in te smeren, terwijl dit bij vrouwen toch twee derde is. Laat je nakijkenEen bezoekje aan de dermatoloog staat bij weinig Belgen hoog op het to-do-lijstje. We beschermen ons dus doorgaans te weinig tegen de zon, maar we houden dus ook de gevolgen niet in het oog. Slechts 10% van de Belgen laat jaarlijks de vlekjes nakijken. De helft van de Belgen is nog nooit naar de dermatoloog geweest om moeder- en pigmentvlekjes te checken. 'Dit onderzoek wijst op diverse inwendige tegenstrijdigheden bij de ondervraagden: tegenover het besef van de risico's staat het verlagen om te zonnebaden. Ondanks het feit dat men weet wat de potentiële tekenen van huidkanker zijn, vertikt men het om de moedervlekjes te laten nakijken', klinkt het in de conclusie van het onderzoek. Met dit onderzoek wil La Roche-Posay aantonen dat het van groot belang is, in het kader van de preventie van huidkanker, om je geregeld te laten nakijken of zelf even te checken. Ze lanceren hiervoor het project 'Skinchecker'. Meer info vind je op hun website. (AB)