Als jong meisje al leer je dat je je gezicht en tanden moet schoonmaken eer je gaat slapen - zeker wanneer je later ook nog eens make-up gaat gebruiken. Wij zijn er dan ook zeker van dat jullie 's avonds lustig reinigen, tonen en hydrateren, maar wat met die nachtjes waarop je iets te diep in het glas hebt gekeken? Of wanneer je in slaap viel op de zetel en jezelf slaapdronken naar bed moet slepen? Na een stomende vrijpartij?

Volgens een recente Britse studie gaf een derde van de proefpersonen toe dat ze ongeveer twee keer per week naar bed gingen zonder hun make-up te verwijderen. Want wat kan zo'n beetje gezichtsverf nu eigenlijk kwaad?

Daily Mail journaliste Anna Pursglove nam de proef op de som en ging iedere avond slapen met haar dagmake-up nog op haar gezicht. 's Ochtends mocht ze haar gezicht wel wassen (niet met speciale cleansers) en ze moest iedere dag opnieuw make-up aanbrengen. Hoewel Anna zelf meteen het verschil merkte stapte ze voor professionele begeleiding ook naar Nick Miedzianowski-Sinclair van de 3D Cosmetic Imaging Studio.

De dokter analyseerde haar gezicht met een speciale 3D camera die alle kleinste details van de gezichtshuid in kaart brengt: rimpels en fijne lijntjes, gesprongen aders, pigmentatie en poriën: Anna zou niet aan de naakte waarheid ontsnappen en zou op wel heel gedetailleerde manier gewezen worden op de effecten van gaan slapen met een onreine huid.

Na de eerste nacht had de journaliste enkel last van branderige ogen, maar naargelang de tijd verstreek ontdekte ze kleine witte cystes rond haar wimpers en haar huid voelde trekkerig, droog en schilferde. Vrienden zeiden Anna dat ze er moe uitzag, en dan moest de echte miserie nog beginnen. Haar wimpers bleven aaneen kleven en meer dan eens trok ze er per ongeluk een heleboel van uit toen ze in haar ogen wreef. Haar lippen waren gesprongen, haar ogen ontstoken en opgezwollen en haar huid was een mijnenveld geworden.

Anna Purgslove wist dus dat ze haar gezichtshuid geen plezier had gedaan met al die lagen make-up, maar sleepte zich toch terug naar Nick Miedzianowski-Sinclairs 3D camera en vroeg aan dermatologe Stefanie Williams om de resultaten te verduidelijken.
Het toestel stelde vast dat de huid op Annas voorhoofd veel meer oneffenheden bevatte dan een maand geleden. Ook de rimpels op haar gezicht waren dieper geworden, haar poriën veel groter en haar huid was veel droger (tot wel 5% droger).


Experts schatten in dat Anna met haar slechte reinigingsritueel haar huid met tien jaar verouderd heeft. Schokkende resultaten dus, maar ook vrouwen die zichzelf niet dagelijks dichtsmeren met foundation moeten hun gezicht grondig reinigen voor het slapengaan. Onze huid wordt dagelijks blootgesteld aan heel wat vervuilende factoren en vrije radicalen die het collageen en de elasticiteit van de huid zullen afbreken waardoor je er ouder en minder uitgeslapen uit zal zien. (KS)

Als jong meisje al leer je dat je je gezicht en tanden moet schoonmaken eer je gaat slapen - zeker wanneer je later ook nog eens make-up gaat gebruiken. Wij zijn er dan ook zeker van dat jullie 's avonds lustig reinigen, tonen en hydrateren, maar wat met die nachtjes waarop je iets te diep in het glas hebt gekeken? Of wanneer je in slaap viel op de zetel en jezelf slaapdronken naar bed moet slepen? Na een stomende vrijpartij? Volgens een recente Britse studie gaf een derde van de proefpersonen toe dat ze ongeveer twee keer per week naar bed gingen zonder hun make-up te verwijderen. Want wat kan zo'n beetje gezichtsverf nu eigenlijk kwaad? Daily Mail journaliste Anna Pursglove nam de proef op de som en ging iedere avond slapen met haar dagmake-up nog op haar gezicht. 's Ochtends mocht ze haar gezicht wel wassen (niet met speciale cleansers) en ze moest iedere dag opnieuw make-up aanbrengen. Hoewel Anna zelf meteen het verschil merkte stapte ze voor professionele begeleiding ook naar Nick Miedzianowski-Sinclair van de 3D Cosmetic Imaging Studio. De dokter analyseerde haar gezicht met een speciale 3D camera die alle kleinste details van de gezichtshuid in kaart brengt: rimpels en fijne lijntjes, gesprongen aders, pigmentatie en poriën: Anna zou niet aan de naakte waarheid ontsnappen en zou op wel heel gedetailleerde manier gewezen worden op de effecten van gaan slapen met een onreine huid. Na de eerste nacht had de journaliste enkel last van branderige ogen, maar naargelang de tijd verstreek ontdekte ze kleine witte cystes rond haar wimpers en haar huid voelde trekkerig, droog en schilferde. Vrienden zeiden Anna dat ze er moe uitzag, en dan moest de echte miserie nog beginnen. Haar wimpers bleven aaneen kleven en meer dan eens trok ze er per ongeluk een heleboel van uit toen ze in haar ogen wreef. Haar lippen waren gesprongen, haar ogen ontstoken en opgezwollen en haar huid was een mijnenveld geworden. Anna Purgslove wist dus dat ze haar gezichtshuid geen plezier had gedaan met al die lagen make-up, maar sleepte zich toch terug naar Nick Miedzianowski-Sinclairs 3D camera en vroeg aan dermatologe Stefanie Williams om de resultaten te verduidelijken. Het toestel stelde vast dat de huid op Annas voorhoofd veel meer oneffenheden bevatte dan een maand geleden. Ook de rimpels op haar gezicht waren dieper geworden, haar poriën veel groter en haar huid was veel droger (tot wel 5% droger). Experts schatten in dat Anna met haar slechte reinigingsritueel haar huid met tien jaar verouderd heeft. Schokkende resultaten dus, maar ook vrouwen die zichzelf niet dagelijks dichtsmeren met foundation moeten hun gezicht grondig reinigen voor het slapengaan. Onze huid wordt dagelijks blootgesteld aan heel wat vervuilende factoren en vrije radicalen die het collageen en de elasticiteit van de huid zullen afbreken waardoor je er ouder en minder uitgeslapen uit zal zien. (KS)