De juiste olie voor ieder huidtype

© Thinkstock

Olie is niet alleen een gezond kookproduct, de beautyvariant is ook heilzaam voor de huid. Maar waar is het nu precies goed voor en vooral kan iedereen elke olie gebruiken?

Olie is niet alleen een gezond kookproduct, de beautyvariant is ook heilzaam voor de huid. Maar waar is het nu precies goed voor en vooral kan iedereen elke olie gebruiken? Olie hydrateert niet alleen, het maakt een droge huid ook zacht. Daarnaast vult het de natuurlijke beschermlaag aan en zorgt het voor een reiniging en een gezonde glans. Sommige oliën verstevigen en versoepelen bovendien ook de huid. Dankzij deze effecten kan het striae voorkomen die bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap ontstaan. Mensen met een heel gevoelige huid en eczeem kunnen olie gebruiken om de hittebarrière te herstellen en de natuurlijke vetlaag te beschermen.

Olie breng je best aan op een vochtige huid, zoals na het douchen. Een vochtige huid neemt olie immers sneller op waardoor je minder moet gebruiken en dus veel langer met je fles toekomt. Hierdoor wordt het effect ook verlengd en blijft de huid zacht en soepel tot de volgende douchebeurt.

Kies op basis van je huidtype

Welke olie je best koopt, hangt af van je huidtype. Sommige oliën zijn dikker van structuur en dus beter voor iemand met een droge huid, anderen zijn heel licht en meer geschikt voor een vettige of normale huid. Er bestaan ook oliën die voor meerdere huidtypes geschikt zijn, zoals arganolie, olie op basis van teunisbloem, lavendel, jasmijn of abrikozen.

Let ook op welke soort olie je koopt. Er bestaan essentiële of etherische oliën die verdund moeten worden met een andere olie en basisoliën die best koudgeperst zijn om alle kwaliteiten van de ingrediënten te behouden.

Een droge huid voelt strak en soms pijnlijk of gevoelig. Ideale oliën voor dit huidtype zijn op basis van kamille, avocado, hazelnoot, perzikpitten of granaatappel.

Een vette huid voelt en ziet er olieachtig uit, blinkt vaak en heeft meer last van acne. Oliën die dit verhelpen zijn gemaakt met jeneverbes, palmarosa, mandarijn, petitgrain of macadamia.

Een gemengde of gecombineerde huid is een combinatie van droog en vettig. Je huid zal dus op sommige plekken vettig aanvoelen en op andere droog. Op je gezicht kan dit bijvoorbeeld zijn dat je voorhoofd, neus en kin blinken terwijl je kaken droog zijn. Kamille, wierook, hazelnoot, granaatappel of sesam zijn ingrediënten die dit huidprobleempje tegen gaan.

Een rijpere huid vertoont fijne lijntjes krijgt rond je ogen, mond en op je voorhoofd. Dit proces wordt versneld door zonbeschadiging, roken en slechte eetgewoontes. Oliën met tea tree, sandelhout, baobab, pruim, of perzik kunnen dit proces deels tegenhouden.

Wie een normale huid heeft, hoeft niet zo hard op te letten en kan oliën gebruiken op basis van hennep, rozenbottel, kokosnoten, druivenpitten of tarwekiemen. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content