De ‘gevederde coupe’ van Farrah Fawcett

Elk decennium heeft zijn haarstijl en bijbehorende celebrity. In de jaren ’70 was dat Farrah Fawcett met haar ‘feather cut’.

Elk decennium heeft zijn haarstijl en bijbehorende celebrity. In de jaren ’70 was dat Farrah Fawcett met haar zogenaamde ‘feather cut’: lange, blonde lokken in laagjes met uitgedunde punten die een ‘vedereffect’ teweeg brachten. Bovenaan kort en onderaan langer. De Amerikaanse actrice, die donderdag een drie jaar durende strijd tegen kanker verloor, zette een trend in de kapselmode toen ze in 1976 voor het eerst verscheen in “Charlie’s Angels”.

Over wie de succesvolle coupe bedacht, bestaat discussie. Haarstylisten Allen Edwards en Hugh York uit Los Angeles claimen er de vader van te zijn, net als hun collega José Eber. Edwards zegt dat hij ze voor het eerst knipte, maar dat de actrice Eber met de eer bedacht, omdat ze met die laatste bevriend was. Volgens Edward Tricomi, haarstylist bij EastCoast, mag eigenlijk geen van beiden de pluim op zijn hoed steken, en is de bedenker niemand minder dan Jean Louis David in Parijs, die het kapsel in de vroege jaren ’70 ontwikkelde. Maar de introductie bij het grote publiek gebeurde effectief dankzij de ster van Charlie’s Angels.

De coupe bleek een blijver. Volgens Edwards omdat ze vrouwelijke trekken perfect deed uitkomen.”In de jaren zestig en zeventig was de haarsnit over het algemeen kort. En dit was het eerst creatieve kapsel voor lang haar”, legt hij uit aan WWD.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de ster met de benijdenswaardige lokken erg gegeerd was bij producenten van haarverzorgingsmiddelen. Zo was ze het gezicht van Wella Balsem, Head & Shoulders en een verzorgingslijn van Fabergé. In de jaren ’70 en ’80 werden ook krultangen-en spelden bijzonder populair. Want vele vrouwen overal ter wereld hoopten met een vederhaarbos ook een beetje Farrah Fawcett te zijn.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content