De geuren van Chanel

Annelien Boens

Weekend.be mocht een kijkje nemen achter de schermen en kwam lekker geurend terug buiten.

‘Parfum is je geheime wapen.’ Gabrielle Chanel wist dat maar al te goed. Een parfum kan je persoonlijkheid vervolledigen, maar het kan je eigenheid ook onrecht aandoen als je niet voor de perfect passende geur gaat. En aangezien we bij Weekend.be perfect willen matchen met ons parfum, gingen we met veel plezier in op de uitnodiging van Chanel om alle geuren te (her)ontdekken.

Chanel is een klinkende naam in de parfumwereld. Het huis heeft haar eigen ‘neuzen’, eigen parfumeurs, die elk op hun beurt nieuwe creaties samenstellen of eigen interpretaties geven aan de klassiekers. Ze gebruiken bovendien kwaliteitsvolle producten, denk maar aan de bloemen uit de wereldberoemde parfumstad Grasse. En ze weten hun parfums perfect in de markt te zetten met de talloze celebrities die hun namen lenen aan het merk. Aan de verpakkingen hecht men ook veel belang. De flacondopjes worden geslepen op dezelfde manier als een diamant, de flacon op haar beurt als kristal. Leuk detail, het ontwerp van de witte doosjes met zwarte omlijning is niet willekeurig gekozen. Tijdens haar jeugd verbleef Gabrielle Chanel in een weeshuis. De muren waren er witgekalkt en werden onderbroken door donkere, zwarte voegen. Deze herinnering wilde ze niet verloren laten gaan en ze liet het motief verwerken in de parfumdoosjes.

Tijdens de workshop probeerden de mensen van Chanel al onze zintuigen te prikkelen. Chocolade werd bovengehaald om te bewijzen dat één parfum gecombineerd met andere accenten, volledig anders kan zijn en een andere sfeer kan oproepen. De drie soorten chocolade waren dus een handig én lekker hulpmiddeltje om te bewijzen dat chocolade niet zomaar chocolade hoeft te zijn, of een parfum niet zomaar een parfum. De Coco-geuren bijvoorbeeld kan je op verschillende manieren dragen, op verschillende momenten van de dag of met een verschillend humeur.

Een eerste plakje pure chocolade smolt weg op onze tong. Daarna kregen we een vleugje ‘Coco’ op een geurkaartje, een Oosters-bloemige geur die erg vol is. Het perfecte parfum voor een avondje uit. Het tweede stukje pure chocolade had een fruitige citrustoets, de perfecte link met de ‘Coco Mademoiselle’. Veel lichter en zachter dan de vorige, maar nog steeds trouw aan de traditie van de Chanelparfums met toetsen van jasmijn en meiroos.

Als laatste proevertje kregen we een ‘after eight’-chocolaatje voorgeschoteld. Hoewel de naam ‘Coco Noir’ anders doet vermoeden is de geur erg toegankelijk en licht verteerbaar.

Met een zekere trots deelden ze ook enkele leuke achtergrondverhalen met ons over de exclusieve reeks parfums. ‘Les exclusifs’, enkel te koop in een aantal geselecteerde Chanelboetieks, zijn allemaal gebaseerd op het leven van Gabrielle Chanel. Elk parfum verwijst naar een moment in haar leven, een plaats of een leuk verhaal. De ’31 Rue Chambon’ is een verwijzing naar de eerste Chanelboetiek in Parijs, hoewel dit eigenlijk niet het initiële adres was. Wegens het overdonderende succes van de activiteiten van Chanel moet Gabrielle heel vlug uitkijken naar een nieuw pand om uit te breiden. Haar zoektocht bracht hen naar ’31 Rue Chambon’, waar nu nog steeds een boetiek, atelier en de haute couture-afdeling zijn gevestigd. Vandaag de dag het domein van Karl Lagerfeld.

Een tweede parfum uit de ‘Les exclusifs’-collectie is ‘Bel Respiro’, genaamd naar het huis van Gabrielle Chanel in de Parijse voorstad Garches. Het huis was een waar verzamelpunt voor vrienden en kunstenaars, een idyllische plek net buiten de wereldstad. De geur van ‘Bel Respiro’ doet heel sterk denken aan een lentebriesje en de geur van vers gemaaid gras, ’the perfect getaway’ dus.

Na deze sessie waanden we ons nog geen parfumeurs, maar met wat achtergrondinformatie besef je hoe intensief en wonderlijk de wereld van het parfum is. ‘Mode vergaat, stijl blijft’, Gabrielle Chanel maakte dit met haar parfums meer dan duidelijk. Creaties als de N°5 blijven standhouden tegenover nieuwe geuren in parfumland.

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content