De do’s en don’ts van droogshampoo: word je er écht kaal van?

© Getty Images/iStockphoto

Of je nu zweert bij Batiste, Klorane of Schwarzkopf: de kans is groot dat we bij jou in de badkamer droogshampoo zullen aantreffen. Sinds de spuitbussen via Amerika en het Verenigd Koninkrijk ons land binnen zijn komen walsen claimen heel wat mensen niet meer zonder te kunnen. Maar wat weten we eigenlijk van dat goedje dat we wekelijks (geef maar toe) op onze lokken en hoofdhuid sprayen?

Enkele veelgebruikte kritieken opgelijst:

Droogshampoo is niet hygiënisch

Uiteraard. Droogshampoo is immers niet zoals een droge shampoo. Wanneer je droogshampoo spuit zijn je haren en hoofdhuid niet plots gereinigd, maar door een combinatie van poeder (talk) en parfum (alcohol) lijkt het wel alsof je lokken net een grondige poets- en stylingbeurt zijn ondergaan. Het talk in de droogshampoo zorgt ervoor dat het glanzende haren doffer gemaakt worden en het absorbeert sebum van je hoofdhuid, terwijl je lokken weelderig volume krijgen. Het parfum overspoelt (niet verwijdert!) dan weer de eventuele muffe luchtjes.

Hoewel droogshampoo vaak “een van de beste uitvindingen van de 21e eeuw” wordt genoemd (wij pleiten ook schuldig) is het eigenlijk een behoorlijk gedateerd gegeven. Tijdens de 18e eeuw gebruikten edellieden en dames namelijk ook geparfumeerd poeder in plaats van water en zeep om hun gezicht en pruiken op te frissen. Voel je je nog steeds zo modern?

Droogshampoo is slecht voor je haar

Niet helemaal: droogshampoo is vooral slecht voor je hoofdhuid. Heel wat vrouwen zijn droogshampoo beginnen gebruiken omdat ze 1) geen zin hebben om vier keer in de week hun haar te wassen en te drogen 2) bang waren dat gewone shampoo hun dure haarkleur zou doen verdoffen. Droogshampoo verdoft echter ook je kleur én doet je haren maar vooral je hoofdhuid uitdrogen, waardoor irritaties, jeuk en schilfertjes kunnen ontstaan. Talk is nu eenmaal niet zo’n fantastisch ingrediënt, en jammer genoeg bijna altijd aanwezig in droogshampoo.

Van droogshampoo word je kaal

Dit gerucht is bijzonder hardnekkig maar niet wetenschappelijk onderbouwd. Het klopt dat droogshampoo in combinatie met opgedroogd sebum, dode huidcellen en oud zweet een behoorlijke laag kunnen creëren op je hoofdhuid, waardoor nieuwe haren het wat moeilijker hebben om door te breken. Bovendien zal je haar ook sneller afbreken omdat het belangrijk is dat je de droogshampoo goed door de haren verdeeld, vaak met ruwe vinger of borstelbewegingen. Daarnaast kan droogshampoo ervoor zorgen dat je haren wat meer aan elkaar gaan klitten, waardoor er tijdens het natuurlijke haaruitvalproces extra haren meekomen in je borstel of je handen – waardoor het lijkt alsof je extra veel haar verliest.

Dus: gebruik droogshampoo dus zeker niet iedere dag en was je haar wanneer het echt vuil is – bijvoorbeeld na een stomende sportsessie. Wanneer je je haar wast zorg er dan ook best voor dat je het dubbel wast – een keertje om die laag op je hoofdhuid los te masseren, een tweede keer om die resten uit je haar te wassen en gebruik af en toe een masker of serum dat je hoofdhuid tot rust brengt en versterkt.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content