Cosmeticareclame wordt zelden geloofd

Consumenten bekijken de glamoureuze cosmetica-advertenties met cynisme.

Ze zijn ontelbaar, de gave, jeugdige (en waarschijnlijk gephotoshopte) gezichten die u vanop een dure reclamefoto toelachen en u de dezelfde eigenschappen beloven als u deze of gene crĆØme smeert. Maar alle marketingtruken ten spijt, blijken consumenten er maar weinig geloof aan te hechten.
Rondvraag van onderzoeksbureau Alterian toonde aan dat twee derde van de Britten en de helft van de Amerikanen van oordeel is dat claims doorgaans niet geloofwaardig zijn en het cosmeticabedrijven “alleen maar te doen is om te verkopen”. Ze bekijken de glamoureuze advertenties voor een rimpelloze huid of stralende blik dan ook met het nodige cynisme.

Geloofwaardigheid opkrikken
Volgens een woordvoerder van de World Federation of Advertisers is het voor cosmeticabedrijven niet onmogelijk hun geloofwaardigheid op te krikken. “Belangrijk is dat ze hun claims staven en dat de marketing trouw blijft aan wat een product werkelijk kan”, zegt hij aan cosmeticsdesign.com.
Twiggy Verder wijst de World Federation of Advertisers op het belang van een reclamewaakhond, zoals die al in de meeste landen bestaat. “Als consumenten weten dat er opgetreden wordt tegen misleidende reclame, dan zijn ze meer gerustgesteld over reclameboodschappen”. Een recent voorbeeld daarvan is de Olay-reclame met de 60-jarige Twiggy. De Britse Adverstising Standards Authority beval in december vorig jaar de terugtrekking ervan omdat de foto van Twiggy zwaar gephotoshopt bleek.

Sociale media zijn de toekomst
Volgens de adverteerdersorganisatie ligt de toekomst bij sociale media als twitter en facebook. “Ze hebben het voordeel van direct contact en bovendien is de feedback van consumenten over de producten van onschatbare waarde”, luidt het.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content