Bruin is uit, bleke huid is in

Op de catwalk en bij celebrity’s is het al langer een trend: de lelieblanke huid.

Op de catwalk en bij celebrity’s is het al langer een trend: de lelieblanke huid. De bruine tint, of ze nu van de zon, zonnebank of uit een potje komt, is passé. De nieuwste look is bleek.

Het schoonheidsideaal is al een tijdje aan het verschuiven. Daar hebben de alarmerende berichten over de kankerverwekkende effecten van de zon op de huid veel mee te maken. Maar dat de zon de huid ook in sneltreintempo veroudert, doet zelfs ijdeltuiten en sterren van koers wijzigen. De bekendste voorbeelden zijn ongetwijfeld Dita von Teese en Nicole Kidman, die hun melkwitte huid graag tonen in diep uitgesneden avondjurken.

Catwalk Op de catwalk gingen modeontwerpers dit seizoen zelfs nog een stapje verder. In de recentste modeshows van Prada en Alexander McQueen werden de gezichten van modellen bedekt met een wit glinsterend laagje, hun lippen geaccentueerd met een felle kleur. In Amerika is trouwens ook een ware rage ontstaan rond de bleke ‘vampier’-look naar aanleiding van de film Twilight.

Zoals vaak keren trends om de zoveel tijd terug. Ook de bleke huid is al eerder in geweest. In de achttiende eeuw was een bleke huid een teken van schoonheid en goede afkomst, want ze was het bewijs van het feit dat je niet buiten hoefde te werken.

Elsevier.nl/Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content