Bloggers kritisch voor ‘voor- en na-foto’s’

Bloggers waarschuwen voor de manipulaties die vooraf gaan aan het publiceren van transformatiefoto’s. In minder dan een uur transformeerden ze zichzelf door middel van allerlei trucjes in een slankere, strakkere versie van zichzelf.

Bloggers waarschuwen voor de manipulaties die vooraf gaan aan het publiceren van transformatiefoto’s. In minder dan een uur transformeerden ze zichzelf door middel van allerlei trucjes in een slankere, strakkere versie van zichzelf.
In juli verscheen een blogpost van de hand van Andrew Dixon, een personal trainer die al 11 jaar in de fitness business werkt, over de illusie van transformatiefoto’s. In het artikel op The Huffington Post doorprikt hij de ballon van indrukwekkende ‘voor en na’ beelden. Een blogster deed deze stunt deze maand nog eens over op haar persoonlijke blog.

Fake it ’til you make it
“Er is geen twijfel over dat we leven in een wereld vol manipulatie, valse beloftes en overdreven eisen. Dit geldt in het bijzonder voor de fitness industrie. Ik ben al meer dan elf jaar personal trainer, en vrienden en klanten vertellen me altijd over het nieuwe fantastische dieet of work-out. Alsof Insanity of P90X het geheim tot gewichtsverlies in hun pacht hebben”, aldus Dixon in zijn artikel. De personal trainer benadrukt dat het vooral te danken is aan de managementstrategieën rond deze bekende trainingsschema’s dat ze zo populair zijn. Natuurlijk zijn er lichaamsoefeningen die fantastische resultaten hebben, maar als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Ongezonde goal
Ook Mel staat sceptisch tegenover ‘voor en na’ beelden die op een zeer korte tijd met de buitenwereld worden getoond. Ze waarschuwt voor de onmenselijke processen die vooraf zijn gegaan aan de transformaties op een zeer korte tijd: “Een ‘voor en na’ beeld vertelt je niet hoe de persoon er geraakt is. Het vertelt je niet of ze het op een gezonde manier hebben gedaan, of dat ze zichzelf wekenlang aan een stuk hebben uitgehongerd om daar te geraken. Ook toont het niets over de mentale staat, zelfwaarde en uren sport, verandering van levenswijze, de vroege ochtenden, de gemiste lunches, hoe ze omgaan met sociale situaties en hoeveel afslankende theetjes ze naar binnen hebben gegoten”. Als de beelden dus al echt zijn – wat betwijfelbaar is – zijn ze hoogstwaarschijnlijk op een zeer ongezonde manier bereikt.

Een gids voor fakers

De strategie die Dixon volgde om de zogezegde transformatie te ondergaan ging als volgt: op een dag waarop hij zich uitzonderlijk opgeblazen voelde vroeg hij aan zijn vriendin om een foto te nemen. Vervolgens schoor hij zijn baard, borstkast en hoofd ter voorbereiding voor foto nummer 2. De personal trainer deed enkele lichaamsoefeningen zoals push-ups en paste het licht aan. Het aanpassen van de belichting is een belangrijke factor in het proces omdat er zo schaduwen op zijn lichaam zouden vallen. Vervolgens trok Dixon een zwarte short aan in de plaats van de blauwe die hij aanhad op de vorige foto. Hierna spande hij gewoon zijn buikspieren op en poseerde voor de transformatiefoto. Het klusje werd geklaard in een klein uurtje.

De werkwijze van Mel was zelfs nog sneller. Zij transformeerde zichzelf in een kwartier. Mel smeerde zich van kop tot teen in met een vals bruin kleurtje, ging een beetje rechter en wijder staan, trok haar buik in en trok haar schouders naar achter. Ook Mel wisselde van broekje om zichzelf slanker te doen lijken. Haar rode bikinibroekje werd gewisseld met een zwart stuk in een grotere maat. Om het verschil nog opmerkelijker te maken zoomde ze uit bij de ‘na’ foto en in bij de ‘voor’ foto. Voor het eindresultaat koos ze een flatterende filter om aan te tonen dat de foto’s die je ziet op Instagram ook vaak onrealistisch zijn.

Om de originele blogpost van Mel te lezen kan je terecht op haar persoonlijke blog en Andrew Dixons stuk valt te lezen op The Huffington Post. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content