Biobeauty: wat je moet weten over biologische cosmetica

© iStock

Wat wil dat eigenlijk zeggen, biologische beautyproducten? Hoe verschillen ze met conventionele producten en werken ze wel even goed? We zochten het graag voor je uit.

Biologisch geteelde producten nemen steeds een belangrijkere plek in op de markt. Dat is voor schoonheidsproducten niet anders. Hoe je te weten komt of je producten echt bio zijn en waarin ze verschillen met gewone producten, ontdek je hier.

Goed voor jou én de planeet

Biologische teelt is goed voor de planeet: de landbouwers vermijden het gebruik van chemicaliën die de gezondheid van werknemers, omwonenden of de lokale fauna en flora kunnen beïnvloeden. “Ook voor jou is het goed,” stelt herbaliste Tripper Lewis in Vogue, “want je kan het in feite vergelijken met de keuze tussen fastfood en een verse, voedzame maaltijd.

Letten op de labels

Biologisch voedsel wordt erg streng gecontroleerd, maar dat is bij biologische schoonheidsproducten veel minder het geval. Om zeker te weten dat je echt een biologisch product koopt in plaats van een regulier product waar een snugger marketingteam achter zit, speur je de verpakking best af op labels van een onafhankelijke organisatie.

Biobeauty: wat je moet weten over biologische cosmetica
© .

CosmeBio is zo’n internationaal label dat verankerd is in de Europese wetgeving. Andere labels zijn onderandere BDIH, Biogarantie en Ecolabel. Een uitgebreid overzicht van alle gangbare labels vind je hier.

Geen label, wat nu?

Een product zonder label is niet per definitie slecht: misschien is de aanvraag nog bezig of beantwoordt er maar een detail in het productieproces niet aan de voorschriften. Om zeker te zijn dat je een biologisch product koopt, kijk je volgens Lewis best eens bij de ingrediënten. Zitten er siliconen, minerale olie, paraffine, natriumlaurethsulfaat, isohexaan, parabenen of maar iets dat eindigt op ‘-eth’ gevolgd door een nummer (zoals laureth-9) in? Leg het dan maar terug, want een product met die ingrediënten kan niet biologisch geteeld zijn en zal nooit erkenning krijgen.

Voor biobeginners

Beginnen doe je het best bij het begin en dat is in het geval van biologische schoonheidsproducten beseffen dat ze even goed werken als conventionele producten. Tripper Lewis stelt het als volgt: “Begrijpen dat biologische schoonheidsproducten even effectief zijn, zal je ogen openen en je een hele nieuwe reeks producten doen ontdekken – en dat zonder enig compromis te moeten sluiten.”

(EK via Vogue)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content