Bescherming tegen de zon op maat

© Thinkstock

Je huid beschermen tegen de zon is noodzakelijk, maar de geschikte bescherming is niet voor iedereen hetzelfde.

Dat bescherming van de huid tegen de zon noodzakelijk is, beseffen de meeste mensen intussen. Maar de behoeften en de voorkeuren verschillen. Wij lijsten de mogelijkheden op voor een perfecte bescherming op maat.

De angsthaas: topbescherming

De bezorgde mens houdt zich nauwgezet aan de voorschriften: uit de zon blijven tussen 11 en 16 uur, rigoureus smeren om de twee uur, liefst met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor en uiteraard tegen uv B én uv A. Voor dit soort mensen werkte Lancaster de infraroodtechnologie uit.

Olivier Doucet, toxicoloog en directeur bij de R&D-afdeling, licht toe: “We weten al veertig jaar dat uv B-stralen zonnebrand veroorzaken. Sinds de jaren negentig weten we ook dat uv A-stralen de belangrijkste oorzaak van huidveroudering zijn. Sinds vier jaar leggen we ons toe op de werking van infraroodstralen, die vijftig procent van het zonlicht uitmaken. In de medische wereld wordt op grote schaal met deze stralen gewerkt, maar het gaat doorgaans om korte, zeer gerichte behandelingen, die goed opgevolgd worden en waarvan het voordeel groter is dan het risico. Niet te vergelijken met een dagje zonnekloppen op het strand. Dat is een heel ander verhaal. We weten immers dat infraroodstralen een soort erythema opwekken, waarvan de schade cumuleert met die van uv-stralen, en dat de ir-warmte niet geheel onschadelijk is. Bovendien hebben we ontdekt dat infrarood ook vrije radicalen opwekt, maar op een andere manier dan uv A-stralen dat doen.”

Daarom moet de bescherming aangepast worden, aldus Doucet. “Er bestaat geen molecule die ir-stralen absorbeert. We kozen dus voor een bescherming met minerale filters om de stralingen te weerkaatsen en met antioxidanten die de vrijgekomen vrije radicalen neutraliseren. Eigenlijk zoals het natuurlijk verdedigingssysteem van de huid werkt. Deze gaat namelijk verdikken om zich te beschermen tegen de stralen en zal vervolgens antioxidanten inschakelen om vrije radicalen te blokkeren.”

Nieuw is dat allemaal niet, geeft Doucet toe, maar toch is er een verschil. “De klassieke antioxidanten die we inzetten tegen uv-stralen blijken niet allemaal even efficiënt tegen infrarood. We hebben er al een honderdtal bestudeerd en enkele gevonden. Dat moeten we nog verder bestuderen, evenals het mechanisme waardoor die vrije radicalen ontstaan en de manier waarop de schade opstapelt, samen met die van uv A en uv B.”

Ook aan de minerale filters werd gesleuteld. “Titaniumdioxide is een klassieker, maar bepaalde robijn- en paarlemoerpigmenten bleken beter te beschermen, zijn homogener te verdelen en gemakkelijker te verwerken in een aangename textuur die goed uitsmeert.” De hele Lancasterzonnelijn werd geherformuleerd en bevat de ir-technologie.

Tip: bereid uw huid voor op de zon met voedingssupplementen of nog beter; met een dieet dat rijk is aan antioxidanten (bv. tomaten, druiven, rode pepers en citrusvruchten), zodat u een stevig verweer hebt tegen het leger vrije radicalen dat een zonnebad met zich mee meebrengt.


De glamourjager: kleur met effect

Niets boven een mooie kleur, vindt deze zonneklopper. Rimpels zijn een flauw excuus voor de glamourjager, vermits er diverse producten op de markt zijn met extra verzorgingscomplexen en antioxidanten. Dit type zonaanbidder, dat uit is op sensuele texturen, aangename geuren en extraatjes zoals een mooie glansfinish en complexen die het bruinen versnellen, wordt dit seizoen op zijn wenken bediend. Royaal smeren met aftersun en een goed hydraterend serum onder de zonnecrème voorkomen dat de huid te veel uitdroogt.

Tip: bereid uw huid voor met een zelfbruiner zodat u met een mooi kleurtje het strand op kunt.


De familiemens: kindvriendelijk

Vakanties of vrije tijd worden bij voorkeur in familie of groepsverband doorgebracht. Een handige, grote verpakking die iedereen kan gebruiken geniet dan de voorkeur. Liefst waterproof- en zandresistent voor de kinderen, met formules die snel intrekken en niet plakken, en in praktische, budgetvriendelijke verpakkingen.

Tip: kies voor producten die aangepast zijn voor kinderen, ze dienen evengoed voor volwassenen. Een kinderhuid is immers kwetsbaarder en pas ‘volgroeid’ tegen de leeftijd van 16. Deze formules zijn vaak parfumvrij en bieden een hoge bescherming met een minimum aan chemische filters die kunnen irriteren.

Hoe hoger de factor hoe beter?

Niet noodzakelijk. Liever een product met een lagere filter dat regelmatig (elke twee uur) wordt aangebracht, dan een hoge uv-bescherming die nauwelijks wordt herhaald. Bovendien vermindert de extra bescherming vanaf factor 20 sterk: een factor 10 houdt 90% van de uv-straling tegen, bij een factor 20 is dat 95%, bij een factor 50 98% of amper 3% meer.

Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe meer chemische filters het product bevat. Deze geven makkelijker aanleiding tot allergische reacties. Merken als La Roche-Posay kiezen voor minimale formules met een beperkt aantal ingrediënten en bewaarmiddelen. Klik hier voor extra tips.

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content