Bescherm je huid én haar tegen de zon

© Thinkstock

De leuze ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt meer dan ooit als het op zonneschade aankomt. Enkele tips om je huid en haar optimaal te beschermen.

De leuze ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt meer dan ooit als het op zonneschade aankomt. Zeker op reis durft men wel eens nonchalant te zijn en te vergeten hoe belangrijk een goede bescherming tegen de zon is. Enkele tips om huid en haar optimaal te beschermen.

De ene crème is de andere niet

Een goede voorbereiding begint al enkele weken voor de vakantie in kwestie. Begin ongeveer twee weken op voorhand met een wekelijkse scrub en dagelijkse hydratatie van de huid. De scrub verwijdert de dode huidcellen waardoor je kleurtje langer zal blijven zitten. Investeer vervolgens in een degelijke zonnecrème en vraag raad bij de apotheker en dermatoloog welke het beste bij je huidtype past. Zo zal iemand met een vette huid een andere verzorging nodig hebben dan iemand met een droge huid en hetzelfde geldt natuurlijk voor lichte en donkere huiden.

Voor mensen die snel last hebben van acne, zal de zon goed doen want vaak drogen puistjes sneller uit op vakantie. Maar dan is er wel het risico dat ze des te hardnekkiger terugkomen eens je terug thuis bent. Zorg dus voor een aangepaste verzorging op reis zodat je achteraf ook kan genieten van een gladde huid.

Iedereen weet ondertussen wel dat een hogere factor langer en beter zal beschermen tegen de zon, maar minstens even belangrijk is de kwaliteit van het product. Investeer in een degelijke zonnecrème en smeer je altijd in voor je in de zon gaat lopen. Let er ook op dat de zonnecrème beschermt tegen UVB en UVA stralen en smeer je altijd terug in na een duik in het zwembad. Ja, zelfs ook als er ‘waterproof’ op de tube staat.

Toch iets te lang liggen bakken? Draag dan zeker kledij die de verbrande zones beschermen en smeer je nog steeds goed in. Een hardnekkige zon zal zich niet laten tegenhouden door een linnen blouse of sjaaltje.

Minstens even belangrijk als de crème die je beschermt, is de crème die achteraf je huid moet herstellen. Een grote tube aftersun kan dan ook niet ontbreken in je bagage. Let er op dat de aftersun aloë vera bevat, het zal je huid afkoelen en het zorgt ervoor dat je kleurtje langer blijft zitten dus ook smeren als je niet verbrand bent. Vergeet ook je lippen niet met een aangepaste lippenbalsem die beschermt tegen UVB en UVA stralen.

Stralende lokken

Net als je huid, heeft ook je haar voldoende bescherming nodig tegen de zonnestralen. Een hoofddeksel kan je lokken voor een groot deel beschermen, maar ook diegenen die geen fan zijn van een hoedje hoeven niet met een strohalm op hun hoofd rond te lopen. “Er zijn verzorgingsproducten op basis van essentiële oliën en er zijn ook producten die echt gaan hydrateren. Ik raad aan om goed te hydrateren voor je vertrekt en tijdens de vakantie”, zegt Pascal Van Loenhout van Hair by Van Loenhout.

Hij raadt aan om te beginnen met een hydraterende shampoo die UV filters bevat. “Shampoo’s voor gekleurd haar bevatten vaak UV filters, maar er zijn tegenwoordig ook producten op de markt die specifiek bedoeld zijn om te beschermen tegen de zon”, aldus Pascal. Het is ook sterk aangeraden om elke dag een conditioner te gebruiken en – indien nodig – zelfs een masker.

“Het is een fabeltje dat conditioners je haar vettig maken. Een conditioner maakt je haar glanzend omdat het de haarschubben sluit, maar van een goede conditioner zal je haar zeker niet vettig worden.” Een gespecialiseerde conditioner die beschermt tegen de zon zal ook de resten chloor en zout uit je haar verwijderen, dus blijf deze producten ook zeker gebruiken tijdens de vakantie. “Vooral bij gekleurd haar of bij highlights kan een teveel aan chloor het haar groen doen uitslaan. Bij een overdaad aan zon en zout kan het haar dan weer gelig worden. Een gepaste shampoo en conditioner kan dit vermijden.”

Je kan je haar – en hoofdhuid – extra beschermen met een lotion of mousse die je aanbrengt op het haar zonder uit te spoelen. Zo is er ‘waterwear’ van Redken dat je haar beschermt tegen de zon en het verkleuren zal voorkomen. Er zijn ook mousses die UV bescherming bieden en op die manier ook je hoofdhuid beschermen. “Vaak zien we dat mensen last hebben van een verbrande hoofdhuid, omdat je daar natuurlijk geen gewone zonnecrème kan aanbrengen. Daarom brengen nu veel merken producten op de markt die je hoofdhuid en haar beschermen zonder het een vuile look te geven.”

Indien je gekleurde coupe toch verkleurd is en groen is geworden, kan je een deap cleanser of zilvershampoo gebruiken. “Breng gerust dagelijks een masker aan en laat het enkele uren inwerken als je merkt dat je haar heel droog is. Dat geldt natuurlijk alleen maar als je kwaliteitsproducten gebruikt want anders zal je je haar enkel meer schade toe berokkenen”, aldus Pascal.

Nog een laatste leuke tip: steek je haar in een hoge knot bovenop je hoofd. Dat is niet alleen hip, maar op die manier bescherm je ook je hoofdhuid en het haar dat binnenin de knot zit. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content