Beautytrend: Poedergeuren

De grootste parfumtrend dit seizoen? Poedergeuren. Hun hoog cocoongehalte en hun veelzijdigheid liggen aan de basis van hun populariteit, zegt een expert.

De grootste parfumtrend dit seizoen? Poedergeuren. Hun hoog cocoongehalte en hun veelzijdigheid liggen aan de basis van hun populariteit, zegt een expert.

Elke periode heeft zijn typische geuren die op hun manier de tijdgeest weerspiegelen. Rijke bloemen- en chyprecomposities parfumeerden de opulente jaren zeventig, powerparfums als Poison en Giorgio Beverly Hills illustreerden het materialisme van de jaren tachtig en frisse geurwaters als Calvin Klein CK One, Issey Miyakes L’eau d’Issey en Davidoff Cool Water begeleidden de zoektocht naar puurheid in de nineties.

De 21ste eeuw werd dan weer ingeluid met fruitige bloemengeuren en zoete, culinaire parfums – waartoe Thierry Muglers Angel in 1992 al de aanzet gaf. Het succes van deze geuren werd door sommigen verklaard als een behoefte aan troost na de ingrijpende gebeurtenissen van 9/11 en de crisisjaren die daarop volgden.

Deze cocoongeuren blijven actueel, maar stilaan onder een andere vorm. De trend van het moment zijn poederachtige huidparfums die zachtheid en comfort oproepen, die herinneren aan de lipsticks en gezichtspoeders van onze moeders die zich mooi maakten voor een feestje.

Veilig en gesofisticeerd

“Poedernoten refereren aan kwaliteit, sofisticatie”, zegt Françoise Donche, geurexperte bij Givenchy. “Ze hebben ook een geruststellend effect, geven een gevoel van veiligheid. Er is niets nerveus of brutaals mee gemoeid.” Dit type van geuren beantwoordt volgens Donche aan de behoefte aan iets tastbaars in een wereld waarin alles sneller en virtueler wordt. “Een fysiek tegenwicht in een cerebrale hightechomgeving.”

Zo zijn er de (synthetische) muskussoorten, die de sensualiteit van een warme huid oproepen. Ze hebben niets meer te maken met de natuurlijke muskus van vroeger, die gewonnen werd uit de klier van het muskushert. “Die geur, in kleine dosissen, voegde iets wilds, dierlijks toe, maar ook iets vuils. Nu leven we in een andere tijd die veel meer gericht is op zuiverheid. Moderne muskus ruikt naar babyhuid, een geur waar CK One het archetype van was. Typisch voor de nineties, maar nu in een sensuelere, meer gesofisticeerde gedaante, door de associatie met onder andere fruitnoten.”

Zoete (vanille) poederparfums: Guerlain Shalimar Parfum Initial (EDP 60 ml: 77,59 euro), Madly Kenzo! (EDT 50 ml: 73,23 euro), Prada Candy (EDP 50 ml: 83,40 euro), Azzaro Decibel (EDT 50 ml: 53,80 euro)

Bloemige poederparfums: Givenchy Dahlia Noir (EDP 50 ml: 85 euro), Chanel N°19 Poudrée (EDP 50 ml: 81,36 euro), Tom Ford Violet Blonde (50 ml: 88 euro), Love, Chloé Eau Intense (EDP 50 ml: 79 euro)

Huidgeuren (muskus): Estée Lauder Sensuous Nude (EDP 50 ml: 62,05 euro), Calvin Klein CK One Shock for Him (EDT 50 ml: 34,50 euro)

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content