Beautytrend 2012: Imperfectie en nonchalance

Vaarwel lippotloden, nageldikke foundations en valse wimpers. De laatste beautytrend van 2012 is imperfectie.

Vaarwel lippotloden, nageldikke foundations en valse wimpers. De laatste beautytrend van 2012 is imperfectie. De look van het nieuwe jaar is moeiteloos en minimalistisch. Volgens haar- en beautykenners zijn stijve haartooien, te zwaar geschminkte ogen, afgelijnde lippen en een matgepoederde huid volledig passé. Warrig haar, ‘uitgelopen’ eyeliner, vervagende lippen en een lumineuze huid zijn dan weer helemaal in.

“Het streefdoel is niet langer ‘klaar voor een party’ maar eerder ’thuiskomen van een party'”, zegt Terry Barber, artistiek hoofd make-up bij MAC Cosmetics, aan de New York Times. “Het belangrijkste hulpmiddel voor deze trend is bovendien ‘crisis-vriendelijk’: je eigen vingertoppen. Gebruik ze om eyeliner en lippen lichtjes uit te smeren en om crèmes op je gezicht aan te brengen.”

Onthouding Een ander codewoord voor 2012 is onthouding. Make-up hoeft niet over het hele gezicht te worden aangebracht. Donkere oogkringen en onregelmatigheden kunnen worden bedekt met concealer, maar de rest van de huid blijft best zo natuurlijk mogelijk. Als je een geaccentueerde lipkleur gebruikt, zorg er dan voor dat de rest van je huid gepolijst overkomt, zoals bij Tilda Swinton. Ook wenkbrauwen moeten naturel en niet te geometrisch.

Wil je de trend naar een hoger niveau tillen, gebruik dan helemaal geen mascara, zoals Lady Gaga vorige herfst al liet zien. Of probeer eens een mascara in het blond of rood, passend bij je haarkleur.

Volgens Barber heeft ook de smokey eye haar beste tijd gehad. Aan de NY Times geeft hij de raad mee om bruine mascara aan te brengen op de wortels van je wimpers en dan lichtjes nog wat bruin potlood tussenin. “Dit jaar is textuur, zoals metallische of ‘natte’ oogleden, absoluut een rage”, aldus Barber. “Kort samengevat: Moderne, minimale glam rock.”

Paardenstaart of dot

Ook de haartooi moet casual en ongedwongen: een simpele paardenstaart of chignon, een hooggeplaatste haardot zoals je ’s ochtends je gezicht zou wassen.

Welke look je ook nastreeft, in 2012 moet je haar glanzen. Maar glanzend haar betekent daarom nog niet kraaknet haar. Maak er dan ook een voornemen van om niet elke dag je haar te wassen. Ten eerste is het gezonder en ten tweede zorg je zo voor een natuurlijke glans.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content