Beautymerk SK-II steekt ‘Leftover Women’ een hart onder de riem (Video)

© Youtube

Cosmeticamerk SK-II wil Chinese vrouwen eraan herinneren dat het ok is om single te zijn – ongeacht de zware maatschappelijke druk die ze voelen om tòch te trouwen.

In hun nieuwste campagnevideo getitelt Marriage Market Takeover toont SK-II hoe traditionele verwachtingen tegenover het huwelijk ontzettend veel druk uitoefenen op jonge, vrijgezelle vrouwen wanneer ze eind de twintig zijn. 4 of 5 Chinese vrouwen zijn getrouwd voor ze dertig zijn en dat wordt ook van hen verwacht: vrouwen die niet aan deze normen voldoen worden ‘Sheng nu’ genoemd, wat zoveel betekent als overschot, of leftover women.

Het filmpje van SK-II toont hoe wreed deze vrouwen behandeld worden, gewoon omdat ze kiezen om nog niet te trouwen. “Ze is niet zo mooi, daarom is ze overgebleven”, aldus een moeder over haar dochter die gewoon naast haar op de zetel zit, vechtend tegen de tranen. Deze meisjes worden gezien als de schande voor hun familie, en wanhopige vaders en moeders hangen op special pleinen dan ook advertenties uit waarin ze hun dochter aanprijzen voor (geschikte) jonge mannen.

Maar wanneer de ouders in de campagne van SK-II plots deze Marriage Market bezoeken om advertenties te kleven, zien ze dat hun dochters er al vertegenwoordigd zijn. Alleen: de meisjes hebben zichzelf daar gehangen, vergezeld van krachtige (lees: ongehoorzame) uitspraken als “Ik heb zelfvertrouwen. Ik ben zelfstandig. Ik hou van het leven en ik ben een onvoorstelbare vrouw” of “Trouwen om te trouwen zal me ongelukkig maken.” Ze willen zelf hun leven kunnen uitstippelen, een leven zonder deadlines.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Tip: zet de ondertitels bij dit filmpje aan door op het tandwieltje te klikken, tenzij je vloeiend Mandarijns spreekt

De reclamespot maakt deel uit van de #ChangeDestiny campagne van SK-II, die wereldwijd verhalen deelt van vrouwen die stereotyperingen doorbreken. Voor een beautymerk dat evengoed had kunnen inzetten op “strik een mooie man met een mooie huid” is dit best wel te pruimen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content