Beauty dilemma: gezichtsmaskers kopen of zelf maken?

© iStock

De winkelrekken staan vol met gezichtsmaskers die je een huid beloven die even flawless is als die van Beyoncé. ‘Glad en verlost van onzuiverheden’ zijn vaak de codewoorden op de verpakkingen. Maar zijn deze chemische gezichtsmaskers nu zoveel beter dan de maskers die je thuis zelf in elkaar flanst?

Het is een discussie waar geen einde aan komt: hebben natuurlijke gezichtsmaskers echt een positief effect op de huid? Deze maskers stel je vaak samen met een drietal producten, terwijl er in de chemische maskers soms een halve apotheek verwerkt lijkt te zitten. Zijn die chemische toevoegingen noodzakelijk, of gaan we zo aan de essentie voorbij?

Natuurlijke cosmetica

Blogger Zoë schrijft op haar blog Zolea over natuurlijke cosmetica, en werd in 2015 genomineerd voor de Knack Weekend Blog & Digital Awards. Ook zij stelde zich deze vragen. ‘Ik begreep helemaal niets van wat er allemaal op die verpakkingen getypt stond’, zegt ze. ‘Het verbaast me echt hoeveel producten we dagelijks op onze gezichten smeren, zonder te weten wat ze eigenlijk doen.’

De vuistregel die Zoë nu gebruikt is de volgende: ‘Als ik het niet zou durven opeten, dan wil ik het ook niet op mijn huid smeren. Zo schakelde ik langzaamaan over op natuurlijke producten.’ Zoë maakt niet alleen haar gezichtsmaskers zelf, maar ook lippenbalsem en zeep zijn vaak van eigen hand.

Terughoudend

Niet iedereen is te vinden voor dit natuurlijke mantra. Dermatoloog Sieglinde Blondeel blijft terughoudend. ‘De meerwaarde van chemische gezichtsmaskers is dat hier heel wat onderzoek naar gedaan werd, en dat er nauw voor is samengewerkt met dermatologen. Deze producten bevatten zo weinig mogelijk allergenen, terwijl er met natuurlijke producten vaker allergische reacties kunnen optreden’, zegt Blondeel.

Het zijn niet alleen de risico’s waar Blondeel voor waarschuwt, soms hebben natuurlijke gezichtsmaskers gewoon niet het gewenste effect. ‘Om producten echt te laten indringen in de huid, hebben ze een bepaalde oplosbaarheid nodig. Ze moeten dus soms verwerkt worden tot micropartikels om doeltreffend te zijn’, aldus Blondeel. ‘Anderzijds hebben gezichtsmaskers meestal een kortdurend effect. Je kan er dus eigenlijk niet veel mee misdoen.’

Allergische reacties

Blogger Zoë blijft in elk geval vasthouden aan haar natuurlijke formules. ‘Elk ingrediënt kan een allergische reactie opwekken als je er gevoelig voor bent. Dat is zo met chemische producten, maar ook met de natuurlijke. Het kan dus soms zijn dat je een beetje moet zoeken wat werkt voor jouw huid, en wat niet.’

Zoë geeft alvast haar drie favoriete homemade gezichtsmaskers mee, waarmee je zelf aan de slag kan. Deze recepten zijn bovendien wetenschappelijk onderbouwd.

1. Gezichtsmasker met actieve kool

Dit heb je nodig

1 theelepel actieve kool (dit vind je in de apotheek)

2 theelepels groene klei (beschikbaar in de biowinkel)

Een kleine scheut appelazijn

Bereiding en gebruik:

Meng alle ingrediënten in een schaaltje tot je een smeuïge pasta krijgt. Breng een dikke laag aan op je gezicht en hals, en laat dit 15 tot 20 minuten zitten. Spoel het masker tenslotte voorzichtig af met lauw water.

* Actieve kool werd al lang in ziekenhuizen gebruikt tegen alcoholvergiftigingen en overdosissen aan drugs. Doordat de actieve kool zich vastklampt aan toxines in het lichaam en ze absorbeert voor ze in het bloed terechtkomen, hebben ze een reinigende werking. In schoonheidsproducten zorgen ze voor een gelijkaardig effect: ze trekken olie en vuil aan. Geweldig tegen acne en onzuiverheden, dus.

2. Gezichtsmasker met groene klei

Dit heb je nodig:

1 eetlepel groene klei in poedervorm (beschikbaar in de biowinkel)

Een beetje kraantjeswater

Bereiding en gebruik:

Uiterst eenvoudig maar bijster effectief: meng de klei met het water en breng een dikke laag aan op je gelaat. Laat het mengsel 15 tot 25 minuten zitten, naargelang de gevoeligheid ervan. Vergeet na het gebruik van dit masker zeker geen hydraterende crème aan te brengen, om eventuele uitdroging tegen te gaan.

* Groene klei is één van de agressievere reinigers, waardoor hij niet geschikt is voor hele droge of gevoelige huid. Je kan hetzelfde masker maken met de mildere Kaolin klei.

3. Gezichtsmasker met honing en klei

Dit heb je nodig:

1 eetlepel klei (groene klei voor een vette huid, Kaolin klei voor een gevoelige huid)

1 eetlepel rauwe honing

Bereiding en gebruik:

Meng alles in een kom en laat zo’n twintig tot dertig minuten zitten. Spoel af met lauw water.

* Honing werkt antibacterieel, waardoor het een goede remedie is tegen puistjes en onzuiverheden.

(SDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content