Bannen we binnenkort shampoo uit de badkamer?

De Amerikaanse trend “No Poo” komt nu ook bij ons overgewaaid. Het principe bestaat erin shampoo volledig uit de badkamer te weren.

Hoe vreemd het ook mag lijken, is No Poo een trend met een heilzame werking. De “No Poo” beweging vindt dat de natuurlijke schoonheid van het haar aangetast wordt door shampoo. En je hoort inderdaad al een tijdje dat te vaak je haar wassen een rampzalig effect op het haar uitoefent en het aantal shampoobeurten alleen maar hoogte injaagt.

Lorraine Massey, een befaamde New-Yorkse kapster ontwikkelde het concept. Jacquelyn Baers, die al meer dan vijf jaar shampooloos door het leven gaat, verspreidde het concept wereldwijd op haar blog.

Volgens een studie van Noteo, een onafhankelijk beoordelingsinstituut, bevatten bijna 40 % van de schoonheids- en hygiëneproducten minstens één Endocriene disruptor, een chemische stof dat het hormonaal systeem ontregelt. Een goede reden om alle zeepjes, dagcrèmes en andere schoonheidsproduct uit de badkamer te bannen.

Alternatieven voor shampoo

Het is niet omdat je geen shampoo meer gebruikt, dat je je haar niet moet wassen. De No Poo aanhangers spoelen hun haar met helder water omdat ze overtuigd zijn dat dat voldoende is om stofdeeltjes en andere vuiligheden weg te krijgen.

Volgens de No Poo beweging zijn de resultaten overduidelijk: de talgproductie daalt en het haar wordt glanzend, goed gehydrateerd en gezond. Als je wilt genieten van de “magische” effecten van die techniek, zal je wel geduld moeten uitoefenen. Het haar moet namelijk “afkicken” van shampoo en een overgangsfase doormaken. Je kan beginnen met de shampoobeurten te spreiden. De techniek tijdens een verlofperiode uitproberen is ook een goed idee, aangezien de talgproductie dan meestal daalt dankzij de afwezigheid van stress en de verminderde blootstelling aan vervuiling.

Low Poo, de softere oplossing

Voor degenen die geen zin hebben om de shampoo volledig te bannen bestaat er een minder extreem alternatief. Zo kan je proberen de shampoobeurten zoveel mogelijk te spreiden en zachte of bioproducten gebruiken. Aanhangers van de Low Pootrend weigeren agressieve producten die sulfaat, parabenen of silicone bevatten te gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content