Bad bangs: de perikelen van een lelijke froufrou

© Eline Van Hooydonck

Froufrous zijn minder onschuldig dan je denkt. Knack Weekend ontfermt zich over de prangende problemen van froufroudragers en begeleidt hen opnieuw naar een volledig bedekt voorhoofd. Mia Wallace uit Pulp Fiction zou trots zijn.

Froufrous, pony’s, blessen of voorhoofdsbedekkers: hoe je de kleine duivels ook wil noemen, ze zijn zelden uit de mode. Met een hippere versie van het bloempotkapsel zit je namelijk elk seizoen safe. Maar ze komen niet zonder problemen: iedere eigenaar van een froufrou weet dat het sluimerende gevaar van bad bangs altijd op de loer ligt. Transpiratie, tijd en turbulentie zijn je ergste vijanden en zorgen voor weerzinwekkende splitsingen in je eens zo volle gordijntje.

Ondergetekende heeft maar liefst zeven jaar een pony op haar voorhoofd prijken en ik mag mezelf dus expert ter zake noemen. Ik probeer al sinds mijn zeventiende mijn innerlijke Jane Birkin naar buiten te laten schijnen, voorlopig zonder resultaat. Toch ben ik me de afgelopen zeven jaar gaan hechten aan mijn froufrou, ook al neemt hij iedere dag ongeveer 30% van mijn aandacht in beslag.

Heb je net een froufrou laten knippen, of worstel je al langer met lelijke splitsingen of onstuimige weerborstels? Volg dan deze tips:

De zorg voor een froufrou is niet te onderschatten. Je kan hem beschouwen als een extra donzig huisdier. Je moet namelijk regelmatig eens gaan checken of alles nog onder controle is. Dat kan met een spiegeltje, in een openbaar toilet maar ook in de weerspiegeling van een venster als je er toevallig voorbijloopt. Een absolute must hierbij is een inklapbaar borsteltje of een compacte kam. Die kan je – waar nodig – uit je handtas toveren om je pony in model te kammen.

(Droog)shampoo is je beste vriend. Proficiat, je eerste dag als eigenaar van een froufrou waren een succes. De problemen moeten echter nog beginnen. Je kussen, het draaien en keren in je bed en die weerbarstige weerborstel doen echt niets goed voor je haar. Schrik niet als je in de spiegel kijkt tijdens je ochtendroutine en je froufrou is gedegradeerd naar een zielige verzameling strengetjes haar. Als je denkt dat een borstel alleen soelaas brengt: think again. Er zijn hardere middelen nodig om deze haardos te temmen. Aanraders zijn een grote bus droogshampoo (op je hoofd kappen en klaar) of een sjaaltje of hoed bij gebrek aan tijd. Youtube tutorials voor het knopen van sjaaltjes zijn je eerste hulp bij frougevallen.

Schaf wat handige tools aan: Zien je bangs er een beetje triest uit? Haal dan even je stylingtalent boven. Begin met het plat brushen van het stukje haar. Dat doe je door met een haardroger van boven naar onder te blazen. Hiermee kan je tijdelijk weerborstels onder controle krijgen en zo is je haar ineens klaar voor de hitte van een stijltang. Met dit apparaat kan je je froufrou namelijk een retrotintje geven. Laat je haar enkele seconden krullen door het rond de stijltang te binden en je kan zo doorgaan als Bettie Page.

Trim NOOIT zelf je froufrou: Er is écht geen enkele reden om als een gek met een schaar in je eigen haar te beginnen knippen aangezien het laten bijknippen van een froufrou bijna overal gratis is. Het zijn alleen de iets “prestigieuzere” zaken die soms vijf euro of meer durven aanrekenen. Vraag het altijd eerst vriendelijk en laat vervolgens om de zoveel weken je haar volledig bijwerken bij dezelfde kapper.

Volledig gedemotiveerd na het lezen van dit lijstje? Geen nood, buiten de bad bangs is een froufrou hebben best leuk. Je haar ziet er altijd net dat tikkeltje specialer uit, je zou zo kunnen terugkeren naar eender welk tijdperk (zelfs naar de tijd van Cleopatra) en het verbergt alle oneffenheden (puistjes, littekens…) die je voorhoofd ontsieren. (EVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content