Baby hair and afros: zo verzorg je kroeshaar

© iStock

Formation, het nieuwe geesteskind van Beyoncé, is een ode aan heel veel dingen, maar ook een beetje aan haar kroeshaar. Hieronder enkele verzorgingstips om je baby hair and afro te verzorgen en te eren. STYLIN’.

My daddy Alabama, Momma Louisiana

You mix that negro with that Creole make a Texas bama

I like my baby heir with baby hair and afros

I like my negro nose with Jackson Five nostrils

Earned all this money but they never take the country out me

I got a hot sauce in my bag, swag.

Beyoncé liet de wereld op haar grondvesten daveren toen ze plots verscheen met een nieuwe song en bijhorende videoclip waarin ze haar afkomst en de Black Lives Matter beweging extra in de spotlights zet. De styling van de videoclip is een statement op zich, waarin Beyoncé, haar achtergronddanseressen en dochter de zwarte esthetiek omarmen die tot dan toe niet bijzonder aanwezig was in populaire cultuur. Alleen al over de variatie van kapsels die Queen B en haar entourage tentoonspreiden zou een thesis geschreven kunnen worden.

via GIPHY

Zwarte vrouwen hebben een behoorlijk lange, gecompliceerde relatie met hun haar, schrijft Zahra Barnes van Self magazine. Als klein meisje ben je je al bewust van je krulletjes, omdat andere kindjes het constant willen aanraken en je moeder soms een uur bezig is met het in allerlei knotjes of vlechtjes te draaien om je broze haar te beschermen. In je tienerjaren wil je dan weer per sé stijl haar dus laat je het chemisch straightenen. Gelukkig, schrijft Barnes, zijn we in een tijdperk gekomen waar zwarte vrouwen hun natuurlijke haren steeds meer leren omarmen, zélfs het rebels kroezende babyhair langs de haarlijn.

Zelf ook fan van je kroeshaar en wil je het zoveel mogelijk eren? Draag deze verzorgingstips van My Black Hair Magazine dan hoog in het vaandel.

Kam je haar enkel wanneer het vochtig of nat is

(Kroes)krullen zijn heel erg kwetsbaar, en wanneer je deze gaat borstelen of kammen kunnen je krullen afbreken . Wanneer je je haar net gewassen hebt kan je je krullen kammen met een kam met wijduitstaande tanden, wanneer je je droge haar wil ontwarren kan je dat dus best met gespreide vingers doen. Tussen twee wasbeurten in kan je je haar eventueel wel vochtig maken met een spray bottle om het kammen te vergemakkelijken. Ook

Onthou de moisture & seal techniek

Kroeshaar is van nature droog en het verzorgen ervan draait daarom altijd om het moisturizen (=vochtig houden) van het haar en het ervoor zorgen dat die hydratatie ook in het haar blijft (sealen). Ga daarom op zoek naar een goede moisturizer en olie die je daarbij kan helpen. Jojoba olie, castor olie of kokosolie kunnen wonderen doen. Ook wanneer je je haar niet gewassen hebt kan je je haar een keer in de twee weken deep conditionen met een extra voedend en verzorgend haarmasker in plaats van een leave-in conditioner.

Draag je haar zo nu en dan in een protective hairstyle

Protective hairstyles zijn alle haarstijlen die je haar beschermen tegen de lucht en je eigen kleding. Droge lucht maakt je haar immers droog en het schuren van je eigen haar tegen je kleding maakt dat je haar sneller breekt. Bij protective hairstyles biedt je je eigen haar wat rust en zorg je er tevens voor dat je je punten goed wegstopt. Vlechtjes, weaves, knotjes en hoofdsjaals worden tegenwoordig allemaal gelabeld als ‘beschermend’ en dat kan ook best zijn, zolang je je haar niet te strak naar achteren trekt en je de stijl niet te lang in dezelfde stijl laat zitten.

via GIPHY

Geef de punten van je haar extra aandacht

De punten van je haar zijn het oudste deel van je haar. Omdat je haar krult, komen de natuurlijke oliën er veel langzamer en moeilijker bij. Echter, gezonde haarpunten resulteren minder snel in gespleten punten en zorgen ervoor dat je je haarlengte kunt behouden. Tijdens het moisturizen en sealen is het daarom belangrijk om je extra te focussen op de puntjes van je haar. Je kan ook iedere ochtend of avond een beetje olie in de punten van je haar wrijven tussen de wasbeurten door. Heb je echt heel erg last van droge haarpunten die maar blijven aanhouden? Dan raadt My Black Hair Magazine de Baggy Method aan. Probeer dan eens de baggy method toe te passen. Je leest daar hier meer over.

Slaap met een (satijnen) hoofddoek of op een satijnen kussensloop

Een katoenen kussensloop is misschien wel gebruikelijk maar katoen absorbeert het vocht van je huid en haar, waardoor je krullen nog droger zullen worden. Wanneer je op een zijden of satijnen kussensloop slaapt is dat probleem verholpen, al zal een hoofddoek je nog beter beschermen tegen het schuren van je haar tegen je kussen of je matras wanneer je je omdraait in je slaap.

Gebruik zo min mogelijk producten die je haar kunnen uitdrogen

Wanneer je op zoek gaat naar producten van je haar, doe je er goed aan om even de ingrediëntenlijst van het product te bekijken. Producten met daarin Sodium Lauryl Sulphate(SLS) en Ammonium Lauryl sulphate(ALS) kun je het beste vermijden, omdat dit ingrediënten zijn die je haar uitdrogen. Maar ook sommige alcoholen wil je het liefst niet in de ingrediëntenlijst zien staan.

Probeer hitte-vrije manieren te verzinnen voor kapsels

Het is zo gemakkelijk om naar de stijl- of krultang en de haardroger te grijpen om een kapsel te creëren, maar probeer alternatieven te vinden waarvoor je je haar niet aan een warmtebron moet blootstellen omdat je krullen daar enkel droger van worden. Black Hair Magazine tipt: “Ga je voor een blow-out look? Dan kun je je haar ook stretchen door het te vlechten bijvoorbeeld, of gebruik minder hitte middels de tension methode. Wil je prachtige krullen? Probeer dan de twist-out of bantu knot out.

via GIPHY

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content