Appelcrème, de nieuwste anti-rimpelrevelatie

© reuters

Michelle Obama zou er bij zweren. Anti-rimpelcrème met extracten van Zwitserse appel.

Een appel. Dat is het geheim van Michelle Obama’s (45) jeugdige verschijning. Niet zomaar een appel. Wel een Zwitserse variant met een uitzonderlijk lange houdbaarheidsdatum. Cosmeticabedrijven beschouwen de eigenschappen van de Uttwiller Spätlauberappel als een doorbraak in de strijd tegen veroudering.

StamcellenVolgens de Amerikaans editie van Vogue smeert de first lady een serum (van meer dan 200 euro) dat extracten bevat van de Uttwiller Spätlauber. Die variëteit blijft wel vier maanden na de oogst vers, lang nadat andere soorten verrimpeld zijn. Het was die vaststelling die wetenschappers van het Zwitserse bedrijf Mibelle Biochemistry er toe aanzette te onderzoeken of de appel misschien wel mirakuleuze eigenschappen bevat die ook bij mensen het verouderingsproces kunnen stoppen. Ze ontdekten dat het geheim van de lange houdbaarheid van de appel zijn uiterst veerkrachtige stamcellen zijn.

Klinische testen toonden aan dat de stamcellen van de appel ook de menselijke stamcellen voedden en stimuleerden en ze beschermden tegen UV-straling. De wetenschappers maakten daarop een crème met twee procent Uttwiller Spätlauberextract. Twintig proefpersonen brachten ze aan op kraaienpootjes onder de ogen. Na vier weken waren hun rimpels vijftien procent minder diep.

‘Bron van jeugd’
De cosmeticawereld is dolenthousiast en beschouwt de ontdekking van de eigenschappen van de appel als een opwindende de doorbraak. Intussen gebruiken al zo’n 100 schoonheidsbedrijven in Europa, Azië en de VS de appelextracten. Onder hen Lancôme en Chantecaille. Vogue noemt het de “superappel” en de boom mogelijk de nieuwe “bron van jeugd”.

Enig probleem: wegens zijn zure smaak is de Uttwiller Spätlauber nooit erg populair geweest en dus zijn er ook niet veel bomen meer die de soort voortbrengen. In Zwitserland blijven er amper nog twintig over.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content