Alicia Keys stopt met make-up: “Ik censureerde mezelf”

© Vevo - Youtube

De Amerikaanse zangeres Alicia Keys heeft besloten geen make-up meer te dragen. Dat doet ze omdat ze zichzelf nu wil laten zien zoals ze is, in plaats van een ideaalbeeld na te streven: “Nu kan ik eindelijk echt mezelf zijn.”

Op sociale media pronkt menig vrouw wel eens met een selfie au naturel, vergezeld van de hashtag #nomakeup. Hoewel die foto’s opvallend veel duimpjes of hartjes opstrijken, zijn er maar weinig echte sterren die ook offline zonder make-up door het leven gaan. Alicia Keys schreef in een open brief voor het online magazine Lenny over haar keuze dat vanaf nu wél te doen.

“Stilaan kreeg ik het gevoel dat ik – zoals ik ben – niet goed genoeg was voor deze wereld om te laten zien.”

“Voordat ik aan mijn nieuw album begon, maakte in een lijst met dingen die ik beu was. Een van die dingen was hoe hard vrouwen gehersenspoeld worden om het gevoel te krijgen dat we mager, sexy, begeerlijk of perfect moeten zijn. Ik was het continu oordelen over vrouwen beu.”

Masker

In haar brief schetst Keys het ideaalbeeld waaraan vrouwen moeten voldoen en hoe onmogelijk dat eigenlijk is. Door de lijst op papier te zetten, besefte ze dat veel van de liedjes die ze in die periode schreef, gingen over maskers waarachter je je kan verstoppen.

“Ik was eindelijk aan het ontdekken hoezeer ik mezelf censureerde en het maakte me bang. Wie was ik eigenlijk? Wist ik eigenlijk nog hoe ik echt eerlijk moest zijn? Wie wou ik zijn? (…) Stilaan kreeg ik het gevoel dat ik – zoals ik ben – niet goed genoeg was voor deze wereld om te laten zien.” Keys worstelde met dat gevoel en schreef er When a girl can’t be herself over: In the morning from the minute that I wake up / What if I don’t want to put on all that makeup / Who says I must conceal what I’m made of / Maybe all this Maybelline is covering my self-esteem.

Fotoshoot

Toen ze later rechtstreeks van de sportschool op de shoot voor haar nieuw album aankwam, zo vertelt ze nog in de brief, wou de fotograaf haar het liefst van al zo portretteren: “De muziek op je plaat is rauw en echt, de foto’s zouden dat ook moeten zijn.” En dus ging Alicia Keys op de foto zoals ze in de studio was toegekomen: in haar sportoutfit en zonder make-up.

“En nu wil ik me niet meer verstoppen. Mijn gezicht niet, mijn geest niet, mijn ziel niet, mijn gedachten niet, mijn dromen niet, mijn problemen niet, mijn emotionele groei niet. Niets.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees de volledige open brief van Alicia Keys hier.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content