8 tips voor een beter metabolisme

© thinkstock

Dankzij de Olympische Spelen hebben we een duidelijker beeld gekregen van hoe een gezond vrouwenlichaam eruit ziet, maar hoe krijgen we zelf zo’n gezonde glow en een benijdenswaardig figuur? Hieronder 8 tips voor een beter metabolisme.

Dankzij de Olympische Spelen hebben we een duidelijker beeld gekregen van hoe een gezond vrouwenlichaam eruit ziet, maar hoe krijgen we zelf zo’n gezonde glow en een benijdenswaardig figuur? Het sleutelwoord is je metabolisme, datgene waar de meeste meisjes een teen veil voor hebben om het beter te laten werken. De meisjes van Refinery29 bogen zich over het boek Hormonal Balance: How to Lose Weight by Understanding Your Hormones and Metabolism en haalden daar 8 belangrijke tips uit.

1. Slaap voldoende Wie voldoende en diep genoeg slaapt maakt meer leptine aan, die het hongergevoel tijdens de dag onderdrukt. Wanneer je dus niet voldoende slaapt zal dus meer snacken aangezien je hersenen de boodschap verspreiden dat je honger hebt, terwijl dat helemaal niet zo is. Toch is het ook niet gezond om meer dan 7 tot 9 uur te slapen; dat kan zelfs een averechts effect hebben.
2. Beweeg Dit is geen kwantumfysica: wie veel beweegt is gezonder en krijgt ook een beter metabolisme.

Het is belangrijk om er een gevarieerd sportschema op na te houden dat zowel cardio als gewichttraining combineert. Iedere dag gaan joggen is fijn, maar wie drie dagen in de week jogt en twee dagen in de week met armgewichtjes voor de buis hangt kweekt een beter metabolisme. Bovendien is het belangrijk jezelf niet altijd volledig af te matten: zo hou je het minder lang vol en wie stopt met sporten en daarnaast ook weer ongezonder gaat eten verliest spieren die omgezet worden in vet en moeilijker terug te trainen zijn. Bovendien kan je zo je metabolisme voor eeuwig vertragen.

Wie zich dus goed voelt bij slechts twee keer fitnessen per week houdt zich daar beter aan in plaats van iedere dag op de loopband te staan en dat na drie maanden op te geven. Regelmatige beweging houdt immers je leptine- en insulinereceptoren gebalanceerd.

3. Blijf zoveel mogelijk weg van schadelijke producten Of we het nu hebben over je deodorant, je avondmaal of je poetsproduct: prober het gebruik van producten met endocriene verstoorders die je metabolisme doen vertragen en je hongergevoel doen toenemen te beperken. Zulke endocriene verstoorders boosten immers je hormonen na waardoor bepaalde hormoonreceptoren in je lichaam overgestimuleerd of net geblokkeerd geraken. Aangezien je metabolisme op peil wordt gehouden door hormonen is het begrijpelijk dat een overdaad aan deze stoffen je lichaam geen deugd doet.

Een paar voorbeelden van zulke chemicalieën zijn Bisphenol A (of BPA, voornamelijk in blikvoer), Ftalaten (additief in kunststoffen) en triclosan (vreemd genoeg een antibacteriële stof die vaak in desinfecterende zeep voorkomt).

4. Kruid je gerechten Gekruide maaltijden kunnen wonderen doen voor je metabolisme. Vooral zwarte peper, koriander, kaneel, look en gember hebben hun positieve effecten al bewezen aangezien ze capsicums bevatten die calorie omzetten in warmte (ook wel eens thermogenesis genoemd). Zwarte peper bestaat dan weer uit piperine dat het metabolisme een extra boost geeft en een opgeblazen gevoel tegengaat.


5. Koel blijven Nee, we bedoelen wel degelijk het Nederlandse woord. Wanneer het lichaam afgekoeld wordt moet het lichaam meer calorieen verbranden om warm te blijven en krijgt het metabolisme een boost. Neem dus wisseldouches, train in een ietwat kouder zwembad en stook je woonkamer niet tot een mini-sauna.

6. Vermijd het hongergevoel Wanneer je honger hebt zal je metabolisme vertragen en worden er bepaalde “honger hormonen” aangemaakt die je lichaam prompt in calorie-opslag modus zetten. Sla dus geen maaltijden over en hou gezonde snacks bij de hand zodat je kan eten VOOR je honger hebt.

7. Blijf weg van slechte koolhydraten en suikers Studies hebben uitgewezen dat suikers en koolhydraten wel eens de basis zouden kunnen zijn van ons overgewicht en verschillende hart- en vaatziektes, in tegenstelling tot (sommige) vet(ten). Dit is eveneens de basis voor succesvolle diëten als paleo.

8. Maak bruine vetten aan Dit lijkt misschien de vreemdste tip, maar wetenschappers onderscheiden onze vetcellen in twee soorten; de witte en de bruine. Wit vet wordt meestal gesignaleerd rond de taille en de dijen en is rechtstreks gelinkt aan het opnemen van te veel calorieen. Bruin vet, dat opgeslagen wordt in de nek en borst, bevat verschillende mitochondriacellen die je lichaam net meer calorieen doen verbranden.

Jammer genoeg bestaat er geen manier om deze bruine vetcellen aan te maken en hebben we van nature meer witte vetcellen in ons lichaam. Door veel te bewegen en weg te blijven van warme temperaturen kan je er wel voor zorgen dat je witte vetcellen zich gaan gedragen als bruine vetcellen, wat van hen “beige” vetcellen maakt. Heus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content