Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe je haren zijn opgebouwd. Haren bestaan uit drie lagen die duizenden celletjes herbergen. De buitenste laag van je lokken lijkt op een dak waarbij de dakpannen elkaar mooi overlappen. Als dit het geval is, dan heeft je coupe een glanzend, zacht uitzicht. Maar wanneer je haren voor de frizzy, droge look opteren, dan staan die 'dakpannetjes' schots en scheef.

Het is dus van essentieel belang om je haren goed te hydrateren én ze allesbehalve te irriteren (denk bijvoorbeeld aan hevig te lijf gaan met je haardroger).

1. Borstel geen droge haren

De bovenste laag van je haren wordt in de war gebracht wanneer je te heftig gaat borstelen. Na een douche kam je dus het best je haren, met een kam of ga er even met je vingers door, en probeer je dit te vermijden eens je haren droog zijn.

Een belangrijke opmerking hierbij is de manier waarop je handdoekdroog haar bekomt. Ga niet met je handdoek heftig je haren droogwrijven, maar dep ze als het ware zachtjes droog. Door de wrijving wordt die bovenste haarlaag weer te hevig 'geambeteerd'.

Ligt je coupe wat overhoop en wil je toch even borstelen om knopen te vermijden? Maak je vingers nat en probeer zo even je lokken terug in de plooi te krijgen.

-
© -

2. Beperk het gebruik van stijltangen

Een stijltang maakt je haren erg broos en breekbaar. Iets wat je ten stelligste wilt vermijden als je al droge haren hebt.

3. Kies voor natuurlijke oliën

'Frizzy' haren zijn droge haren, dus je moet ze goed hydrateren. Aangezien je lokken beter natuurlijke oliën opnemen, laat je synthetische producten het best achterwege. Deins er dus niet voor terug om je haren elke week van een rijk maskertje te voorzien dat je enkele minuten laat indringen.

4. Zoek je toevlucht tot ronde borstels

Wanneer je je coupe in vorm brengt met een haardroger, opteer dan voor een ronde borstel. Zo zullen die 'dakpannetjes' mooi geordend blijven. Maar eigenlijk is het niet te veel aan te raden om je uitgedroogde haren met een haardroger aan te pakken. Beperk jezelf tot het drogen van je haarwortels.

5. Was je lokken niet elke dag

In tegenstelling tot wat je zou denken, is het niet aangewezen om droge lokken elke dag te wassen. Je haren moeten inderdaad gehydrateerd worden (zie hierboven), maar te veel wassen droogt ze net verder uit. De natuurlijke oliën die je lichaam aanmaakt en die je haren echt nodig hebben, verdwijnen op die manier als sneeuw voor de zon.

6. Ga met gevoede haren slapen

Om te vermijden dat je 's ochtends als een gek je haren staat droog te blazen, is het aangewezen om met frisgewassen en gehydrateerde lokken te gaan slapen. Bang om met een ontplofte coupe op te staan? Bind je haren vast met een zacht elastiekje. (AB)

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe je haren zijn opgebouwd. Haren bestaan uit drie lagen die duizenden celletjes herbergen. De buitenste laag van je lokken lijkt op een dak waarbij de dakpannen elkaar mooi overlappen. Als dit het geval is, dan heeft je coupe een glanzend, zacht uitzicht. Maar wanneer je haren voor de frizzy, droge look opteren, dan staan die 'dakpannetjes' schots en scheef. Het is dus van essentieel belang om je haren goed te hydrateren én ze allesbehalve te irriteren (denk bijvoorbeeld aan hevig te lijf gaan met je haardroger). 1. Borstel geen droge harenDe bovenste laag van je haren wordt in de war gebracht wanneer je te heftig gaat borstelen. Na een douche kam je dus het best je haren, met een kam of ga er even met je vingers door, en probeer je dit te vermijden eens je haren droog zijn. Een belangrijke opmerking hierbij is de manier waarop je handdoekdroog haar bekomt. Ga niet met je handdoek heftig je haren droogwrijven, maar dep ze als het ware zachtjes droog. Door de wrijving wordt die bovenste haarlaag weer te hevig 'geambeteerd'. Ligt je coupe wat overhoop en wil je toch even borstelen om knopen te vermijden? Maak je vingers nat en probeer zo even je lokken terug in de plooi te krijgen. 2. Beperk het gebruik van stijltangenEen stijltang maakt je haren erg broos en breekbaar. Iets wat je ten stelligste wilt vermijden als je al droge haren hebt.3. Kies voor natuurlijke oliën'Frizzy' haren zijn droge haren, dus je moet ze goed hydrateren. Aangezien je lokken beter natuurlijke oliën opnemen, laat je synthetische producten het best achterwege. Deins er dus niet voor terug om je haren elke week van een rijk maskertje te voorzien dat je enkele minuten laat indringen. 4. Zoek je toevlucht tot ronde borstelsWanneer je je coupe in vorm brengt met een haardroger, opteer dan voor een ronde borstel. Zo zullen die 'dakpannetjes' mooi geordend blijven. Maar eigenlijk is het niet te veel aan te raden om je uitgedroogde haren met een haardroger aan te pakken. Beperk jezelf tot het drogen van je haarwortels.5. Was je lokken niet elke dagIn tegenstelling tot wat je zou denken, is het niet aangewezen om droge lokken elke dag te wassen. Je haren moeten inderdaad gehydrateerd worden (zie hierboven), maar te veel wassen droogt ze net verder uit. De natuurlijke oliën die je lichaam aanmaakt en die je haren echt nodig hebben, verdwijnen op die manier als sneeuw voor de zon. 6. Ga met gevoede haren slapenOm te vermijden dat je 's ochtends als een gek je haren staat droog te blazen, is het aangewezen om met frisgewassen en gehydrateerde lokken te gaan slapen. Bang om met een ontplofte coupe op te staan? Bind je haren vast met een zacht elastiekje. (AB)