5 voedingsmiddelen voor een betere nachtrust

© Thinkstock

Een volwassen persoon heeft gemiddeld tussen de 7 en 8 uur slaap nodig per nacht. Toch valt het voor heel wat mensen, waaronder moeilijke slapers, niet mee om dit gemiddelde te halen.

Een volwassen persoon heeft gemiddeld tussen de 7 en 8 uur slaap nodig per nacht. Toch valt het voor heel wat mensen, waaronder moeilijke slapers, niet mee om dit gemiddelde te halen. Slapeloosheid is een voorbeeld van ‘slecht slapen’ dat wereldwijd miljoenen mensen treft. Het niet in slaap raken heeft overigens ook te maken met onze gewoontes van overdag en daarom kan het niet genoeg benadrukt worden dat onder meer voeding een cruciale rol speelt om tot een goede nachtrust te komen.

We sommen vijf voedingsmiddelen op die de weg naar een goede nachtrust vergemakkelijken.

1. Muesli

Dit is een gezonde en lekkere snack voor het slapengaan. Muesli is eigenlijk een dubbele winnaar: zo bevat het enerzijds een stof die je bijzonder gelukkig maakt, maar het is ook een voedingsstof die trager zal verteren, waardoor je heel de nacht aan het verteren bent. Een van de redenen van slecht slapen is een hongergevoel en ’s nachts naar de koelkast lopen om een nachtelijke snack te verorberen. Door het eten van muesli is dit zo goed als verleden tijd.

2. Kikkererwten

Ze zijn bijzonder lekker en bevatten een hoge dosis van vitamine B6, een belangrijke vitamine voor de productie van melatonine. Dit is een belangrijke component voor het in slaap kunnen vallen en een tekort hieraan zal zeker effect hebben op jouw nachtrust. Met andere woorden: door het eten van kikkererwten heb je niet enkel een smakelijke maaltijd, maar zal je ook gestimuleerd worden om langer door te slapen.

3. Bananen

Bananen werden al jarenlang gebruikt voor het stimuleren van de natuurlijke slaap. Dit omdat het net zoals kikkererwten en muesli, heel wat melatonine bevat. Bovendien bevat dit lekkere stukje fruit een stof die de spieren helpt te ontspannen, en wanneer je een banaan eet zullen je spieren m.a.w. helemaal ontspannen zijn. Klinkt een beetje gek, als je weet dat bananen ook heel wat energie geven, maar ook voor het gaan slapen bevat een banaan heel wat juiste componenten.

4. Warme melk en honing

Dit is misschien wel het meest aangewezen drankje net voor je gaat slapen. Een glas warme melk bevat heel wat goede stoffen die je sneller zullen doen indommelen. De scheut honing erbij zorgt voor het ontspannen van de spieren én het hoofd.

5. Relaxerende thee

Deze laatste mag niet verwonderen: relaxerende thee heeft een positief effect op onze nachtrust. Er zijn verschillende smaakjes en dit soort van thee’s hebben een licht verdovend effect, al moeten we dit natuurlijk wel sterk nuanceren. We houden het op ‘ze maken een beetje moe’ en zorgen ervoor dat je echt zin hebt in het ‘gaan slapen’. Relaxerende thee is het ideale middel voor licht gestresseerde mensen om in het slaap te vallen. Voorbeelden zijn pepermunt en kamille. Deze twee thee’s zijn het meest bekend om hun ‘slaperige’-effect.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content