5 tips om te slapen als een roos

© iStock

Goed slapen is niet altijd eenvoudig. Volgens de Nationale Gezondheisenquête kampt één op vier Belgen met slaapproblemen. Om het probleem aan te pakken, organiseerde hotelketen Ibis een Sleep Academy in Rotterdam. Hieronder vijf tips van hun slaapexpert om een zalige nachtrust te bekomen.

Belgen kampen met heel wat slaapproblemen. Die gaan van moeilijk inslapen of vroegtijdig wakker worden tot verminderde slaapkwaliteit. Hoe ouder we worden, hoe groter het probleem. Dat terwijl een goede nachtrust belangrijk is om overdag goed te kunnen functioneren. Ibis vroeg voor hun Sleep Academy raad aan slaapexpert Raymond Cluydts. Hij is hoogleraar biologische psychologie aan de V.U.Brussel en adviseert talloze organisaties op het gebied van ploegendiensten en slaappatronen. Lees hier zijn tips voor een succesvol nachtje slaap.

Ontwikkel een slaapritme

Ons lichaam houdt van regelmaat, zeker als het om slaap gaat. Je kan dus best vaste uren kiezen om ’s avonds in je bed te kruipen en in de ochtend op te staan. Ook in het weekend is het slim om je aan die uren te houden. Hoewel dat ’s avonds niet altijd makkelijk is, kan je ’s ochtends wel altijd je wekker op tijd zetten. Uitslapen laat je dus best achterwege. Dat geldt trouwens ook voor dutjes overdag. Die zorgen er enkel voor dat je ’s avonds moeilijker indommelt.

Hoeveel uren er net tussen het inslapen en het opstaan moeten zitten, hangt af van persoon tot persoon. Spiegel jezelf dus zeker niet aan familieleden of vrienden. Zij hebben misschien meer of minder slaap nodig dan jij om de dag te overleven.

Blijf niet liggen

Hoewel vaste tijdstippen helpen, mag je niet te lang wakker liggen in bed. Kan je na twintig minuten nog steeds de slaap niet vatten? Ga iets anders doen, liefst in een andere kamer. Kruip pas opnieuw in je bed als je moe bent.

Sluit je dag af

Wanneer we onder de wol kruipen, moet de dag voorbij zijn. Televisie, internet en sociale media zijn geen goede afsluiters. Zoek in plaats daarvan activiteiten die je net voor het slapengaan rustig maken, zoals een warm bad nemen of ontspannende lectuur lezen.

Zorg ook dat je hoofd leeg is. Maak voor het slapengaan een to-dolijstje, zodat je s’ nachts niets moet onthouden. Heb je zorgen? Schrijf ze neer of praat erover met iemand die je vertrouwt.

Zoek een comfortabele slaapomgeving

Zorg voor een slaapomgeving die volledig je associeert met dromenland. Ander activiteiten, zoals tv kijken of surfen op het internet, doe je best in een andere kamer.

Licht is voor onze hersenen een indicator dat het dag is en houdt ons wakker. Doe je rolluiken dus naar beneden en zet het licht van je wekker uit. Je kan doorheen de avond ook al best het licht dempen zodat je lichaam zich kan voorbereidden op de nacht. ’s Ochtends geldt het omgekeerde: een half uur voor het opstaan, zorgt toenemend licht dat je gemakkelijker wakker wordt.

Ook lawaai verstoort de slaap. Een goed geïsoleerde slaapkamer is dus zeker een must. Ook oordoppen kunnen helpen. Wanneer je partner snurkt of praat in zijn/haar slaap, kan je eventueel gescheiden slaapplekken overwegen. Goede nachtrust zal jullie relatie zeker helpen.

Dingen om te vermijden

Lichaamsbeweging tijdens de vroege namiddag zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. Sporten vlak voor het slapengaan is echter geen goed idee.

Heb je nog honger voor het slapengaan? Geen probleem, een kleine snack kan absoluut geen kwaad. Zware maaltijden zijn echter boosdoeners. Probeer ook niet meer te veel te drinken, zodat je een nachtelijk bezoekje naar het toilet kan vermijden. Zeker caffeïnehoudende en alcoholische dranken na het avondeten worden afgeraden. Je slaapmutsjes laat je dus beter achterwege.

(CL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content