Is het voor jou ook een hele opdracht (lees: hel) om 's ochtends op tijd uit bed te raken? We geven je alvast enkele tips mee om het opstaan te vergemakkelijken.

1. Problemen met opstaan? Begin dan 's avonds met iets vroeger te gaan slapen. Alles begint namelijk met een goede nachtrust. Iedereen heeft natuurlijk een andere hoeveelheid slaap nodig, maar er wordt een gemiddelde genomen van 8 uur per persoon per nacht. Als je goed uitgerust bent zou je 's ochtends minder moeite moeten hebben met opstaan.

2. Breng regelmaat in je leven. Probeer te leven volgens een 'ingebouwde klok'. Uiteraard gebeuren er altijd onverwachte dingen, maar je kan proberen om op rustige dagen een vast uur om te gaan slapen vast te leggen en 's morgens telkens op hetzelfde uur op te staan. Naast de routine van de uren, kan het ook makkelijk zijn om een routine van activiteiten op te bouwen. Zo weet je wat je in de ochtend te doen staat en kom je niet voor verrassingen te staan. Dit kan er als volgt uitzien: opstaan, gordijnen openen, wassen, kleren aantrekken, ontbijten en vertrekken. Dit zal je helpen je door het moeilijkste uur van de dag te loodsen. Bovendien gaat je lichaam wennen aan deze taken en dit tempo, waardoor je rustiger kan wakker worden.

3. Laat je wekken door het licht. Licht levert namelijk een belangrijke bijdrage aan het (eenvoudiger) opstaan. Zonnestralen of gloeilampen: alle vormen van licht stimuleert de aanmaak van de stof dopamine. Dit is een stof waardoor het lichaam meer energie krijgt. Een gouden tip: open dus na het opstaan vliegensvlug de gordijnen. Dit zal je helpen om energie te krijgen en vlugger wakker te zijn. In donkere dagen kan je vaak niet op de zon rekenen, dus dan kan je best rekenen op kunstlicht. Er bestaan 'lichtwekkers' die je wakker maken door middel van licht. Een voorbeeld hiervan is het 'wake-up light' van het merk Philips.

4. De wekker is natuurlijk hét middel om er in de ochtend zeker van te zijn dat je wakker zal zijn. Een vervloekt apparaatje, maar toch wel degelijk nuttig. Voor de mensen die toch nog blijven doorsnoezen onder het luide gepiep: leg de wekker wat verder van je bed. Zo ben je verplicht om uit je bed te komen om het alarm van de wekker af te zetten. En één keer uit bed blijf je meestal wel op.

5. Niet snoozen. 'Nog tien minuutjes en dan sta ik op. Dan douche ik me maar niet'. Een gedachte die we af en toe wel eens hebben om onszelf wat meer slaap te gunnen. Niet doen zeggen specialisten! Snoozen heeft een slecht effect op ons humeur en op de routine die we proberen opbouwen. Omdat je nog niet helemaal wakker bent en de hersenen nog in slaapmodus zijn heb je niet de kracht om op te staan en beslis je om nog even lekker te blijven liggen. Een gouden tip: niet langer gebruiken dat snooze-alarm.

Laura Van Roey

Is het voor jou ook een hele opdracht (lees: hel) om 's ochtends op tijd uit bed te raken? We geven je alvast enkele tips mee om het opstaan te vergemakkelijken.1. Problemen met opstaan? Begin dan 's avonds met iets vroeger te gaan slapen. Alles begint namelijk met een goede nachtrust. Iedereen heeft natuurlijk een andere hoeveelheid slaap nodig, maar er wordt een gemiddelde genomen van 8 uur per persoon per nacht. Als je goed uitgerust bent zou je 's ochtends minder moeite moeten hebben met opstaan. 2. Breng regelmaat in je leven. Probeer te leven volgens een 'ingebouwde klok'. Uiteraard gebeuren er altijd onverwachte dingen, maar je kan proberen om op rustige dagen een vast uur om te gaan slapen vast te leggen en 's morgens telkens op hetzelfde uur op te staan. Naast de routine van de uren, kan het ook makkelijk zijn om een routine van activiteiten op te bouwen. Zo weet je wat je in de ochtend te doen staat en kom je niet voor verrassingen te staan. Dit kan er als volgt uitzien: opstaan, gordijnen openen, wassen, kleren aantrekken, ontbijten en vertrekken. Dit zal je helpen je door het moeilijkste uur van de dag te loodsen. Bovendien gaat je lichaam wennen aan deze taken en dit tempo, waardoor je rustiger kan wakker worden. 3. Laat je wekken door het licht. Licht levert namelijk een belangrijke bijdrage aan het (eenvoudiger) opstaan. Zonnestralen of gloeilampen: alle vormen van licht stimuleert de aanmaak van de stof dopamine. Dit is een stof waardoor het lichaam meer energie krijgt. Een gouden tip: open dus na het opstaan vliegensvlug de gordijnen. Dit zal je helpen om energie te krijgen en vlugger wakker te zijn. In donkere dagen kan je vaak niet op de zon rekenen, dus dan kan je best rekenen op kunstlicht. Er bestaan 'lichtwekkers' die je wakker maken door middel van licht. Een voorbeeld hiervan is het 'wake-up light' van het merk Philips. 4. De wekker is natuurlijk hét middel om er in de ochtend zeker van te zijn dat je wakker zal zijn. Een vervloekt apparaatje, maar toch wel degelijk nuttig. Voor de mensen die toch nog blijven doorsnoezen onder het luide gepiep: leg de wekker wat verder van je bed. Zo ben je verplicht om uit je bed te komen om het alarm van de wekker af te zetten. En één keer uit bed blijf je meestal wel op. 5. Niet snoozen. 'Nog tien minuutjes en dan sta ik op. Dan douche ik me maar niet'. Een gedachte die we af en toe wel eens hebben om onszelf wat meer slaap te gunnen. Niet doen zeggen specialisten! Snoozen heeft een slecht effect op ons humeur en op de routine die we proberen opbouwen. Omdat je nog niet helemaal wakker bent en de hersenen nog in slaapmodus zijn heb je niet de kracht om op te staan en beslis je om nog even lekker te blijven liggen. Een gouden tip: niet langer gebruiken dat snooze-alarm. Laura Van Roey