5 redenen waarom slaap een goedkoop beautymiddeltje is

© iStock

In deze donkere winterse tijden reikt je energiepeil dikwijls de bodem, dé reden dus om slaap serieus te nemen. Daarnaast heeft een goede nachtrust ook allerlei positieve gevolgen voor je gezondheid.

  • Een frisse blik

Wie te weinig slaapt, is chagrijniger. Slaapgebrek zorgt ervoor dat de negatieve gedachten vaak de overhand nemen. Bovendien maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan als je nachten te kort zijn. Wie dus een frisse blik wil en geen ‘bitchy resting face’, kan dus maar beter de oogjes goed sluiten ’s nachts.

  • Stap slanker door het leven

Heel wat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat wie minder slaapt, meer kans maakt op overgewicht. Hier speelt opnieuw je hormonale huishouding een grote rol. Enerzijds speelt je hongergevoel meer op en anderzijds slaat je lichaam ook meer vetten op dan wanneer je genoeg slaapt.

  • Rimpelloos

Het woord ‘schoonheidsslaapje’ is echt geen fabeltje, want wie te weinig tijd spendeert onder een zachte dons maakt meer kans om sneller gerimpeld door het leven te gaan. Tijdens de uren onder de wol krijgt je huid de kans om te recupereren na een drukke dag in de buitenlucht, een slecht verluchte kantooromgeving of vrij van laagjes make-up. Wie te weinig slaapt, geeft dus maar een beperkte recuperatietijd aan haar huid.

  • Zonder puistjes

Net zoals je huid door het gebrek aan slaap geen tijd krijgt om zichzelf te herstellen, zal ze ook gevoeliger worden voor puistjes en andere huidaandoeningen. Een droge huid kan ook het gevolg zijn van te weinig nachtrust.

  • Geen andere kwaaltjes

Een chronisch gebrek aan slaap kan ook serieuzere gevolgen hebben dan enkele rimpeltjes in je gezicht. Wie te weinig slaapt gedurende lange periodes maakt een grotere kans om ook te lijden aan hartaandoeningen, een hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.

Slaap en de hoeveelheid ervan is sowieso een individueel gegeven. Iedereen heeft andere noden, maar het is voor iedereen wel belangrijk om voldoende nachtrust te genieten. Luister dus naar je lichaam en als je je doorheen de dag moet slepen, dan weet je dat je aan enkele extra uren toe bent. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content