Haar eerste stappen in de modewereld zette ze als model, om daarna als styliste voor verschillende bladen te werken. Als muze en consulent van Tom Ford hielp ze Gucci weer op de kaart te zetten, waarna ze gevraagd werd in 2001 als hoofdredactrice van de Franse Vogue. Dat wisselde ze na 10 jaar in voor stylingopdrachten van Chanel en Barneys en verschillende boekprojecten: een over haar werk de afgelopen dertig jaar, eentje over het zwarte jasje van Chanel met Karl Lagerfeld en vorige maand lanceerde ze haar eigen modemagazine CR Fashion Book. Nu komt ze met een make-upcollectie voor M.A.C. en een documentaire over Mademoiselle C. is in de maak. Wie is deze glamoureuze duizendpoot?

Handelskenmerk: smokey eyes

Look: rock'n roll chic

Beauty Basic: zwart oogpotlood

Favoriet parfum: Opium van YSL

Favoriete ontwerper: Riccardo Tisci. Hij is niet alleen een goede vriend, maar ook een briljant ontwerper. Zijn show voor Givenchy (SS13) was een van mijn favorieten.

Grootste Belgische ontwerper: Martin Margiela, zonder twijfel! Ik heb hem ontmoet toen ik jaren geleden als model meeliep in zijn show. We zijn altijd contact blijven houden.

Favoriete fotograaf: er zijn zoveel goede fotografen. Ik heb veel met Mario Testino en Mario Sorrenti gewerkt en reken ze tot mijn goede vrienden. Van de jonge garde vind ik Michael Avedon erg goed. Hij is goed, erg slim en heeft zijn naam natuurlijk mee (hij is de kleinzoon van Richard Avedon, nvdr), maar ook hij moet vechten om zijn plaats te veroveren. Ik beschouw hem als een van mijn poulains en probeer hem te helpen door veel met hem te werken.

Haar beste tip: Ken je sterke punten en speel die uit. Ik heb mooie benen, dus draag ik rokken. Ik benadruk altijd mijn ogen en wenkbrauwen, want ik vind mijn mond niet zo mooi. Maar ik heb geen zin om er aan te laten prutsen, dus trek ik de aandacht weg met smokey eyes.

Wat is de grootste fout die in mode gemaakt wordt? Je leeftijd ontkennen. Draag nooit iets dat je dochter kan aandoen. Je kan geen kleren delen met je kinderen.

Op haar salontafel: koffieboeken van fotografen als Richard Avedon en Cecil Beaton.

Favoriete geurkaars: Untitled van Maison Martin Margiela

Bekendste quote: "Let others have the beauty, I have the charisma"

Sofie Albrecht

Lees een uitgebreid interview met Carine Roitfeld in Knack Weekend 41, vanaf 10/10/2012 in de winkels.

Haar eerste stappen in de modewereld zette ze als model, om daarna als styliste voor verschillende bladen te werken. Als muze en consulent van Tom Ford hielp ze Gucci weer op de kaart te zetten, waarna ze gevraagd werd in 2001 als hoofdredactrice van de Franse Vogue. Dat wisselde ze na 10 jaar in voor stylingopdrachten van Chanel en Barneys en verschillende boekprojecten: een over haar werk de afgelopen dertig jaar, eentje over het zwarte jasje van Chanel met Karl Lagerfeld en vorige maand lanceerde ze haar eigen modemagazine CR Fashion Book. Nu komt ze met een make-upcollectie voor M.A.C. en een documentaire over Mademoiselle C. is in de maak. Wie is deze glamoureuze duizendpoot? Handelskenmerk: smokey eyes Look: rock'n roll chic Beauty Basic: zwart oogpotlood Favoriet parfum: Opium van YSL Favoriete ontwerper: Riccardo Tisci. Hij is niet alleen een goede vriend, maar ook een briljant ontwerper. Zijn show voor Givenchy (SS13) was een van mijn favorieten. Grootste Belgische ontwerper: Martin Margiela, zonder twijfel! Ik heb hem ontmoet toen ik jaren geleden als model meeliep in zijn show. We zijn altijd contact blijven houden. Favoriete fotograaf: er zijn zoveel goede fotografen. Ik heb veel met Mario Testino en Mario Sorrenti gewerkt en reken ze tot mijn goede vrienden. Van de jonge garde vind ik Michael Avedon erg goed. Hij is goed, erg slim en heeft zijn naam natuurlijk mee (hij is de kleinzoon van Richard Avedon, nvdr), maar ook hij moet vechten om zijn plaats te veroveren. Ik beschouw hem als een van mijn poulains en probeer hem te helpen door veel met hem te werken. Haar beste tip: Ken je sterke punten en speel die uit. Ik heb mooie benen, dus draag ik rokken. Ik benadruk altijd mijn ogen en wenkbrauwen, want ik vind mijn mond niet zo mooi. Maar ik heb geen zin om er aan te laten prutsen, dus trek ik de aandacht weg met smokey eyes. Wat is de grootste fout die in mode gemaakt wordt? Je leeftijd ontkennen. Draag nooit iets dat je dochter kan aandoen. Je kan geen kleren delen met je kinderen. Op haar salontafel: koffieboeken van fotografen als Richard Avedon en Cecil Beaton. Favoriete geurkaars: Untitled van Maison Martin Margiela Bekendste quote: "Let others have the beauty, I have the charisma" Sofie Albrecht