10 dagdagelijkse gewoontes die je huid beschadigen

© iStock

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. We moeten er dus zorg voor dragen. Wij verzamelden tien onhebbelijke gewoontes en geven uitleg waarom je ze moet afleren.

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. We moeten er dus zorg voor dragen. Wij verzamelden tien onhebbelijke gewoontes en geven uitleg waarom je ze moet afleren.

1. Make-up Voor de eerste hoeven we niet lang na te denken. Het is en blijft af en toe sterker dan onszelf. Na een nachtje stappen onze make-up laten zitten, omdat we zo snel mogelijk in ons bed willen duiken. Je huid heeft het nodig om te kunnen ademen en als je je make-up verwijdert, vermijd je ook infecties of verstopte poriën.

2. Puistjes We weten het maar al te goed, puistjes hebben een soort van vreemde aantrekkingskracht. Het is echter belangrijk om niet te prutsen aan puistjes, omdat je zo de infectie vaak nog erger maakt.

3. Koffie Sommige dagen is het nu eenmaal moeilijker om uit je bed te raken. Een kopje, of meerdere tassen, koffie kan je redder in nood zijn. Weet wel dat koffie dehydraterend werkt en dus ook je huid kan uitdrogen. Drink dus zeker voldoende water overdag.

4. Geen bril dragen Zie je eigenlijk niet meer zo goed, maar heb je geen zin in een bril? Weet dan dat het dichtknijpen van je ogen ook niet goed is. Wanneer je gaat ‘pieren’, ontstaan er kleine rimpeltjes langs je ogen. Ook fronsen heeft hetzelfde effect.

5. Zout Je zou ervan verbaasd staan hoeveel zout je op een gewone dag verorbert. Probeer zoute snacks en zout eten tot een minimum te beperken, want te veel zout droogt je huid uit.

6. Warme douche Na een dag in een koude omgeving of een fietstocht in het koude winterweer is een warme douche meer dan aangenaam. Beperk de hete douches tot een minimum, want het warme water beschadigt je bovenste huidlaag. Wanneer je huid wat rood begint te zien, stap je beter uit de douche. Zoniet gaat je huid erg uitdrogen.

7. Scrubben Af en toe onder de douche scrubben is een goede zaak. Wie echter meer dan eens per week de dode huidcellen wil verwijderen, doet meer slecht dan goed. De bovenste laag van je huid, met zijn natuurlijke oliën, raakt hierdoor beschadigd.

8. Airconditioning Airconditioning is geen goede zaak voor je huid. De lucht in de ruimte rondom je zal uitdrogen, waardoor ook je huid het hard te verduren krijgt. Probeer dus, indien mogelijk, de airconditioning lager of helemaal uit te zetten.

9. Sporten Wie onvoldoende sport, zal hiervan niet enkel puur conditioneel last van ondervinden. Beweging zorgt ook voor een goede bloeddoorstroming naar elk deel van je lichaam, ook de huid van je gezicht. Bovendien reinigt het je lichaam ook van de schadelijke stoffen, onder meer door het zweten.

10. Sauna Een saunabezoekje kan erg ontspannend werken. Wie te regelmatig de temperatuur opdrijft in de sauna, zal hiervan nadelige gevolgen ondervinden wat betreft de elasticiteit van de huid. Die zal afnemen als je te veel naar de sauna gaat. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content