Arsenalzanger opent surfshop in Antwerpen

John Roan en Filip Van Moerkercke © Stefaan Temmerman

Soms vraag je je als journalist af of je wel objectief naar een interview trekt. Als je vorig jaar vier concerttickets voor Arsenal kocht, een gat in de lucht springt bij het zien van een golf en dan de helft van de band gaat interviewen over zijn nieuwe surfshop in Antwerpen bijvoorbeeld.

Nee, ik kan u geen objectiviteit beloven. Wel een trip naar surfland. U hoeft er niet eens voor naar een buitenlandse kust te rijden. Op het einde van de Nationalestraat in Antwerpen openen Arsenalfrontman John Roan (44) en Filip Van Moerkercke (40) de eerste citysurfshop in België. “Het is te weinig geweten dat je hier bij ons ook perfect kan surfen”, vertelt Filip, al vijftien jaar manager en vriend van John. “We verkopen niet alleen surfmateriaal maar ook mode, kunst, muziek, magazines en boeken”,

Filip surft al sinds hij klein was, John sinds anderhalf jaar. Vraag aan tien surfers wat ze zo fantastisch vinden aan de sport en negen op de tien antwoorden iets over de wind in je gedachten. Over emptyness. Onbeschermd en tegelijk in de cocon van de natuur. Dat is ook waar de naam van hun winkel Haven naar verwijst: Engels voor ‘schuilplaats’.

Iederéén kan surfen. Er staat geen leeftijd op. “Je moet er wel wat voor oefenen”, nuanceert John. Surfen is ploeteren, vechten, vallen en weer opstaan. “Maar ook dat is net de uitdaging. Ik ben een koppigaard. Hoe dikwijls heb ik niet gedacht ‘Zie mij hier nu sukkelen op mijn 41ste’.”

Achter de kassa in een surfshop, oprichter van een eigen zakdoekenlijn… moeten we ons zorgen maken over het voortbestaan van Arsenal? Hendrik Willemyns, die andere Arsenalspits, liet eerder zoiets uitschijnen. “Hendrik zei vooral dat Arsenal een hoofdstuk afgesloten heeft en zich bezint over de toekomst. Ik weet niet wat de toekomst brengt. Na de release van een plaat liggen wij een periode stil, dat is altijd al zo geweest.”

Er beweegt iets in de surfwereld. Beeld u een klassieke surffoto in en wat ziet u? Een indrukwekkende hoge golf, een surfer op een klein bord, Calimero tegen het geweld van de zee. Maar er is een nieuwe onderstroom. Surfen op een lang bord is makkelijker en longboarders winnen aan populariteit. Ze maken geen scherpen hoeken in het water, ze glijden meer op de golven. Ze tiptoeën over hun bord, lopen heen en weer, alsof ze dansen op het water. Hun stijl, longboarding, wordt ook steeds vaker vastgelegd door fotografen. Een goed voorbeeld is Wouter Struyf, een Belgische fotograaf met een pak volgers op instagram onder de naam @fooliage. Struyf is de eerste naam die mag exposeren op het kunstenplatform in de winkel. Elke maand krijgt een ander talent er de kans om werk te tonen. Struyf maakt geen klassieke foto’s van big waves of pipelines, hij zoekt liever rimpels op het water. Zijn werk is een frisse wind in de wereld van surffoto’s. En hetzelfde geldt voor Haven. “We willen de surfcultuur van hier tonen. Niet die van Californië.”

Fashion x surf

Gaan mode en surfen niet samen? Denkt u aan teenslippers en kniebroeken met zakken opzij? De nieuwe surfshop toont hoe het anders kan.


Nche is een wetsuitmerk opgericht door drie surfers. Onder hen Mic Eaton, een modeontwerper die nog bij Bvba 32, het bedrijf achter Ann Demeulemeester heeft gewerkt. www.nchesurf.com


Sui handkerchiefs is de zakdoekenlijn opgericht door John Roan, gemaakt van biologisch katoen in samenwerking met de Belgische textielontwerpster Marylène Madou. www.sui-site.com


Oh Dawn is een jong merk uit Kopenhagen. De oprichters voelden geen connectie met de Californische, zongebrande surfers in flashy shorts en lanceerden een kledinglijn in Scandinavische stijl. www.ohdawn.com

www.havensurf.com, Nationalestraat 162

Lees het volledige artikel in Knack Weekend 09, die van 2/03 tot 9/03 in de rekken ligt.

Veerle Helsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content