Angelina Jolie gepromoveerd tot speciaal VN-gezant

© reuters

Jolie zal het hoofd van de organisatie, Antonio Guterres, op diplomatiek niveau vertegenwoordigen.

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie,die al actief was als goodwill ambassadeur van het Hoge VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR), is gepromoveerd tot speciaal gezant van het hoofd van de organisatie, Antonio Guterres.

Het UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft besloten Angelina Jolie te promoveren naar speciaal gezant van Antonio Guterres omwille van haar bijzonder engagement rond vluchtelingen en ontheemden, met name in Afghanistan en Somalië. Jolie zal Guterres op diplomatiek niveau vertegenwoordigen.

“De post die Angelina Jolie kreeg is uitzonderlijk”, verklaarde Adrian Edwards, de woordvoerder van het UNHCR, aan de pers. “In haar nieuwe rol, zal ze zich moeten concentreren op de massale onthemingen van bevolkingsgroepen”, legde Edwards uit. “Mevrouw Jolie zal het accent leggen op de complexe noodsituaties en zal zich inspannen om oplossingen op lange termijn eenvoudiger te maken voor mensen die gevlucht zijn omwille van conflicten”, preciseerde hij nog.

Dat Angelina Jolie hoog oploopt met de strijd tegen onrecht was al lang duidelijk. Sinds ze in 2000 voor de opnames van Tomb Raider in Cambodja geconfronteerd werd met de humanitaire crisis sloot ze zich aan bij de UNHCR, waar ze sinds 2001 Goodwill Ambassadeur is. De actrice ging al meerdere malen op veldbezoek voor de VN, onder meer naar Sierra Leone, Tsjaad, Tanzania, Darfur, Syrië, Pakistan, Ecuador en Kosovo. Ze schonk miljoenen aan liefdadigheidsorganisaties en bracht zelfs tijdens privéreizen of filmopnames bezoeken aan nabij gelegen opvangcentra voor vluchtelingen.

Jolie is bovendien ook betrokken bij het bevorderen van humanitaire hulp in de politiek en is al vaker de drijvende kracht geweest achter wetsvoorstellen ter bevordering van de situatie van vluchtelingen en kwetsbare kinderen in de Derde Wereld. Sinds 2007 is ze ook lid van de Council on Foreign Relations. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content