Amerikaanse rechter: ‘Orale seks is geen verkrachting als slachtoffer bewusteloos is door dronkenschap’

© iStock

Met een ophefmakend vonnis heeft een rechtbank in Oklahoma de aandacht gevestigd op de verouderde wetgeving over verkrachting in de Amerikaanse staat.

Volgens juridische experts en advocaten van slachtoffers is de uitspraak een signaal van een veel groter probleem: de groeiende kloof tussen de wetgeving en de werkelijkheid. Enerzijds is er de wirwar van wetgeving binnen de VS, en langs de andere kant zijn er de evoluerende ideeën over verkrachting.

De concrete zaak gaat over een 17-jarige jongen die een 16-jarig meisje een lift naar huis had gegeven, schrijft de Britse krant The Guardian. Volgens ooggetuigen was zijn bewusteloos door te veel drank. De jongen beweerde dat het meisje haar toestemming gaf, zij zegt zich niets te herinneren van de zaak.

De rechtbank oordeelde ook in beroep dat ze in dit geval niet bij machte was om de wet toe te passen, net omdat het meisje bewusteloos was.

In de motivering legde de rechtbank uit dat de wet momenteel niet duidelijk is wanneer iemand gedwongen wordt. ‘De rechtbank kan de woorden in de statuten niet interpreteren buiten wat redelijkerwijs aangenomen kan worden op basis van de woorden.’

De openbare aanklager begrijpt er niets van. ‘Ik denk niet dat iemand ooit dacht dat er een loophole in de wetgeving was, tot de rechtbank dat zo beslist heeft.’

Maar experts zien in het vonnis vooral een wake up call om de wetgeving aan te passen. Verschillende andere staten hebben hun wetgeving al aangepast. Het wordt tijd dat Oklahoma dat ook doet, klinkt het in The Guardian.

De openbaar aanklager geeft aan dat hij mee zal helpen om de wetgeving te veranderen. In het verleden is het volgens de krant wel vaker voorgekomen dat wetgeving pas aangepast wordt wanneer er publieke verontwaardiging is over bepaalde vonnissen.’

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content