Actrice en beauty-icoon Elizabeth Taylor overleden

© reuters

De Amerikaanse, bekend voor haar schoonheid en berucht voor haar vele huwelijken, overleed op 79-jarige leeftijd.

Op 79-jarige leeftijd is de Amerikaanse actrice en beauty-icoon Elizabeth Taylor overleden. Volgens de Amerikaanse nieuwszender ABC overleed ze vredig in het Cedars-Sinaiziekenhuis in Los Angeles, in het bijzijn van haar kinderen.

In een persverklaring komt haar zoon Michael Wilding aan het woord. “Mijn moeder was een buitengewone vrouw met veel passie, liefde en humor”, verklaarde hij. “Haar verliezen is verwoestend, maar we zullen altijd geïnspireerd blijven door wat zij deed voor de wereld. Zowel als actrice en als zakenvrouw, maar ook als voorvechtster voor de belangen van hiv- en aidspatiënten. Al deze zaken maken ons ontzettend trots.”

Prijzen Elizabeth Taylor werd op 27 februari 1932 geboren in Hampstead, Londen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak besloten haar ouders terug naar de Verenigde Staten te verhuizen, waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen. Het gezin kwam in Los Angeles terecht.

Ze is bekend als actrice in verschillende films, waaronder Butterfield 8 (1960), Cleopatra (1963), Who’s Afraid of Virgina Woolf? (1966), en The Flintstones (1994 en 2000). Ze speelde voor het eerst mee in een film toen ze nog maar negen jaar was, in 1942 (There’s One Born Every Minute). Twee jaar later, in 1944, had ze haar eerste hoofdrol in de film National Velvet.

Taylor won als actrice verschillende prijzen, waaronder twee Oscars, en was in 1963 de best betaalde actrice van toen. Voor haar rol in de film Cleopatra kreeg ze één miljoen dollar. Daarnaast ontwikkelde ze ook twee parfumlijnen die goed waren voor 200 miljoen dollar omzet per jaar.

Acht huwelijken Minstens even bekend als de carrière van Taylor was haar liefdesleven. Ze is maar liefst acht keer getrouwd met zeven verschillende mannen.

In haar vrije tijd was ze goed bevriend met Michael Jackson, en zette ze zich in voor het goede doel. Ze richtte mee het American Foundation for AIDS Research (amfAR) op, waarmee ze miljoenen euros per jaar wist te verzamelen voor onderzoek naar hiv en aids.

Miss Taylor sukkelde al langer met haar gezondheid. Ze overleefde een hersentumor en twee longontstekingen. Al jaren leed ze aan hartfalen, wat haar uiteindelijk op 79-jarige leeftijd fataal werd. Ze laat vier kinderen na, tien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content