10 dingen die u nog niet wist over de Britse koninklijke baby

© Reuters

Om toch enigszins te kunnen meepraten: dit is wat u moet weten over de nieuwe koninklijke baby.

Groot-Brittannië is in de ban van een baby, namelijk die van prins William en zijn echtgenote Kate Middleton. Nu de bevalling eindelijk is ingezet is het de hoogste tijd om uw kennis over nieuwe koninklijke baby bij te schaven.

1.Geboorte op sociale media De koninklijke geboorte zal nog aangekondigd worden op de traditionele manier. Een geboortebericht wordt geplaatst op een koninklijke ezel binnen de poorten van Buckingham Palace. Na deze bekendmaking zal de geboorte van de toekomstige kroonprins(es) ook verspreid worden via sociale media. Dit is een koninklijke primeur. De Britse monarchie is al een tijdje actief op Twitter.

2.Weddenschappen De naam van de koninklijke baby is voer voor speculatie. Via Britse gokkantoren hebben al heel wat mensen gegokt op de naam, het geslacht, de haarkleur en de verwachte geboortedatum van het ongeboren kindje. De meeste mensen denken dat het een prinsesje wordt. Kate en William zelf zouden het geslacht van hun baby nog niet weten.

De top 4 van verwachte namen bestaat allemaal uit meisjesnamen. Alexandra staat op nummer 1, gevolgd door Charlotte en Elizabeth. De meest verwachte jongensnaam is George, de naam die al door zes Britse koningen gebruikt is. Je verdient het meeste geld als de baby Peaches, Brooklyn, Elvis of Rafa wordt genoemd.

3.Toekomstig staatshoofd Het kindje van William en Kate Middleton zal ooit de Britse troon bestijgen. Ook als het een meisje is, zal ze als koningin ooit het nieuwe koninklijke staatshoofd worden. In april veranderde het Britse parlement nog de troonopvolgingsregels. Hierdoor werd een einde gemaakt aan de jarenlange voorrang voor mannelijke troonopvolgers. De baby wordt bij de troonopvolging de derde in lijn na grootvader prins Charles en vader prins William.

4.Officiële koninklijke titel De Britse koninklijke baby zal een officiële koninklijke titel krijgen. De baby zal de prins of prinses van Cambridge worden. De officiële titel is ‘His or her Royal Highness Prince/Princess of Cambridge’.

5.Enkel vader aanwezig bij geboorte Prins William gaat zijn vrouw Kate Middleton bijstaan bij de geboorte in de verloskamer. Dat mag misschien normaal lijke, maar is het niet. William is momenteel immers nog aan het werk als piloot bij de Britse luchtmacht. Nu de bevalling begonnen is, zal hij met een vliegtuig naar het ziekenhuis gebracht worden.

Vroeger was het overigens drukker in de verloskamer, wanneer ook de minister van Binnenlandse Zaken en de aartsbisschop van Canterbury aanwezig waren om zich ervan te vergewissen dat alles eerlijk verloopt (en de baby niet verwisseld of gestolen wordt).

6. Achterkleinkind voor de Queen De Britse koningin Elizabeth, die al meer dan 60 jaar op de troon zit, krijgt op haar 87 jaar een derde achterkleinkind. Het is maar liefst 119 jaar geleden dat een regerend staatshoofd nog leefde bij de geboorte van een achterkleinkind. In 1894 werd de latere koning Edward VIII geboren als achterkleinkind van koningin Victoria.

7.Geboorteliedje Een koninklijke geboorte wordt doorgaans gevierd met kanonschoten in het Londense Green Park en bij de Tower of London, maar deze baby krijgt daarnaast nog een hele symfonie.

De componist Paule Mealor heeft namelijk een slaapliedje geschreven voor de toekomstige koninklijke baby. In het liedje wordt de baby een mooie toekomst toegewenst. De componist schreef eerder al een muziekstuk voor het koninklijke huwelijk van William en Kate. Het slaapliedje zal gezongen worden door de Nieuw-Zeelandse sopraan Hayley Westenra.

8.Stimulans voor Britse economie In ons land wordt er volop geklaagd over de hoge kosten van het koningshuis voor de staatskas maar het Britse koningshuis stimuleert de economie. Volgens sommige Britse economen zal de geboorte van de nieuwe koninklijke baby de Britse economie 380 miljoen dollar opleveren. De verkoop van allerlei souvenirs en babygadgets zou een goudmijn kunnen zijn.

9.Vaderschapsverlof Prins William zal twee weken vaderschapsverlof opnemen voor de geboorte van zijn eerste kind. In die periode zal William zijn kindje volop kunnen bewonderen.

10.Pers wachtten meer dan twee weken aan het ziekenhuisAl meer dan 2 weken staan de Britse fotografen en journalisten 24 uur op 24 te wachten bij het Londense ziekenhuis waar de geboorte gaat plaatsvinden. Kate zal bevallen in het St Mary’s Hospital, in hetzelfde gedeelte als waar prinses Diana beviel van prinsen William en Harry. William en Kate zullen hun baby hier voor het eerst aan de wereld tonen. (WK/KS)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content