Human Interest Human Interest Binnenkijken bij de inwoners van Brusilia, de hoogste woontoren van België: ‘Wist je dat de Rolling Stones hier zijn geweest?’ Brusilia, die tot tien jaar geleden gold als de hoogste woontoren van België, viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. We gingen op bezoek bij de bewoners van dit gigantische verticale dorp.
Mode Mode Willy Vanderperre is de eerste fotograaf met een eigen expo in het MoMu: ‘Een foto mag nooit voyeuristisch, gratuit of objectiverend zijn’ Willy Vanderperre exposeert in het MoMu, het is de eerste keer dat het Antwerpse ModeMuseum een tentoonstelling wijdt aan een fotograaf. ‘Het is géén retrospectief, mijn verhaal is nog niet af.’
Natuur Natuur Bushcrafter Mike De Roover schrijft boek over rewilding: ‘In het bos leer je jezelf kennen’ ‘Het rewild boek’ van Mike De Roover barst van de tips voor bushcraftbeginners. ‘Ik hoop dat de lezers van mijn boek hun rugzak van zolder halen en eropuit trekken’, klinkt het bij de auteur.
Lifestyle Lifestyle Waarom levenslange garantie in opmars is: ‘Merken zien de toenemende populariteit van tweedehands als een bedreiging’ Wie veel geld neertelt voor een luxe-item, wil dat het blijft. Designerhandtassen, mechanische horloges en kostbare objecten worden steeds vaker verkocht met lange garantietermijnen en toegang tot reparatieateliers. Duurzaamheid speelt een rol, maar ook een levenslange band met de klant.
Culinair Culinair Duur beton, plaatsgebrek en impulsieve drinkers: is het einde van de wijnkelder nabij? Nu steeds minder mensen nog een kelder hebben en de supermarkten ook prima en meteen drinkbare wijn verkopen, verdwijnt de wijnkelder uit onze huizen. Enter: de gehuurde wijnkluis of de wijnkoelkast. Die perfect gekoelde fles wijn komt dus met een prijskaartje. Is een goede wijn binnenkort enkel voor de elite?
Recepten Recepten Lekkers aan de haak: 40 recepten met vis Vrijdag 22 maart is het Wereldwaterdag, de gelegenheid om ons favoriete waterdier in de kijker - of liever: op het menu - te zetten. Van paling tot ceviche, zalm tot fish-and-chips: 40 recepten met vis.
Mode Mode Fan van duurzame mode? Trek dan naar Hasselt en Antwerpen voor talks, workshops en expo’s In Hasselt en Antwerpen krijgt duurzame mode een groot podium tijdens het ‘Flanders Technology and Innovation’-festival. Neem je agenda er alvast bij en ontdek het boeiende programma hier.
Culinair Culinair Is een voedselbos de toekomst? ‘Zo’n systeem zorgt voor zichzelf, je hoeft niet te ploegen, zaaien, spuiten of mesten' Een voedselbos is een bos vol lekkers. Is dit buzzword meer dan een romantische pluktuin en kan het ook echt iets betekenen in onze voedselvoorziening?
Culinair Culinair Slechts één vrouwelijke sterrenchef en een staande ovatie voor Peter Goossens: dit was Michelin 2024 Met negen nieuwe sterrenrestaurants en twee nieuwe tweesterrenzaken bekroonde Michelin in 2024 opnieuw het gastronomische toptalent in België (en Luxemburg). Ook Knack Weekend was uitgenodigd en trok naar de ceremonie in Antwerpen. 'Er zijn vandaag misschien minder vrouwen geëerd, maar dat wil niet zeggen dat we er niet zijn.'
Culinair Culinair Michelin 2024: ontdek hier alle sterrenrestaurants van België Gastronomen kunnen weer hun hart ophalen: in zijn nieuwe gids maakte Michelin bekend welke Belgische restaurants volgens zijn inspecteurs tot de absolute culinaire top behoren. Ontdek hier welke chefs de (rijzende) sterren zijn van de Belgische gastronomie.
Human Interest Human Interest Altijd gewonnen: singles kunnen op valentijn gaan speeddaten met gezelschapsspellen Vergeet de traditionele speeddates waarbij je elkaar de volle 7 minuten ongemakkelijk in de ogen kijkt. Op valentijn organiseert Dare to Date een speeddateevent met gezelschapsspellen op vijf verschillende locaties in Vlaanderen.
Column | Nathalie Cardon Column | Nathalie Cardon 'Google-reviews. Waarom bestaat dat niet voor therapeuten?' Niet alleen buiten, ook in mijn hoofd beginnen zich gevaarlijke ijzelplekken te vormen. Kon ik maar naar de psycholoog. Helaas heeft hij het al maanden te druk om terug te mailen als ik datums voor afspraken voorstel. Druk met media- en andere optredens. Stilaan begin ik te beseffen dat zijn ambities elders liggen dan in …
Culinair Culinair De kant-en-klaarmaaltijd maakt een comeback: welke merken zijn het proeven waard? Wie denkt aan kant-en-klaarmaaltijden, ziet waarschijnlijk al voor zich: slappe, smaakloze happen die je enthousiasme niet bepaald aanwakkeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig merken die dat stereotype volledig op z'n kop zetten. Welke maaltijden verdienen een plekje op je bord? Wij namen de proef op de som en testten vier verschillende merken.
Culinair Culinair Benen onder tafel: de 10 favoriete restaurants van onze recensenten in 2023 Ook dit jaar gingen onze recensenten wekelijks op pad om restaurants over heel België op de proef te stellen. We vroegen hen naar hun favoriete adressen. Sommige jobs zijn ongelooflijk jaloersmakend. Het afgelopen jaar bezochten onze culinaire recensenten maar liefst 32 restaurants in Vlaanderen en Brussel om er hun genuanceerde mening over neer te pennen. …
Human Interest Human Interest Bloemenwinkel Wilder kiest voor hyperlokaal: ‘Mensen halen natuur in huis, zonder te beseffen hoe nefast de bloemenindustrie is voor diezelfde natuur’ Wilder is de bloemenwinkel van Marijke Boesmans en Mayken Craenen in Antwerpen. Al dekt het woord ‘bloemenwinkel’ de lading niet. Naast het aanbod van lokale en natuurlijk geteelde bloemen die speels en intuïtief worden geschikt, gaat Wilder ook samenwerkingen aan met kunstenaars en ambachtslui die vazen, kaarsen en andere mooie spullen voor hen maken. Regelmatig zijn er events en workshops.
Culinair Culinair Maxime Collard is Chef van het Jaar 2024 volgens de nieuwe Gault&Millau Belux Gids Gault&Millau maakte vandaag hun nieuwe Belux Gids bekend, en daarmee ook meteen de nieuwe Chef van het Jaar 2024: Maxime Collard. Een overzicht.
Human Interest Human Interest Regisseur Benjamin Abel Meirhaeghe: 'Angst en schaamte zijn voor veel artiesten de katalysator' Benjamin Abel Meirhaeghe (28) is regisseur, performer en deel van de artistieke leiding van Toneelhuis, waar hij in januari zijn nieuwe voorstelling Shelly Shonk Fiffit presenteert. Zijn pad was niet vanzelfsprekend: zijn opleiding, onder andere aan de Toneelacademie Maastricht, ging gepaard met een flinke portie twijfel. Tot wijze woorden van een leerkracht hem overtuigde door te zetten.
Lifestyle Lifestyle West-Vlaamse weelde: de 8 meest luxueuze adressen van de provincie Waar shop je het beste van het beste en krijg je nog echt goeie service? Wij lijsten West-Vlaamse adressen op waar je gegarandeerd waar voor je geld krijgt.
wijn wijn Wijnmakers in het stadscentrum: ‘Als ik niet naar de wijngaard kan, breng ik de wijngaard naar mij’ Het begon in New York en waaide over naar Parijs en Londen: wijnliefhebbers begonnen wijn te maken in het centrum van de stad, los van alle geldende regels. Ook ons land volgt. Wij gingen proeven in Brussel, Antwerpen en Luik. “Natuurlijk kun je goede wijn maken zonder de regels te volgen.”
Human Interest Human Interest Verhuizen op latere leeftijd: ‘Het is beter om de beslissing op tijd zelf te nemen dan gedwongen te worden door een crisis’ Goed oud worden doe je thuis. In je eigen huis, niet zonder zorg maar niet in een zorgvoorziening. Die boodschap krijgt Doris (75), samen met ons allemaal, van de maatschappij en onze beleidsmakers. Of dat idee klopt, onderzocht politicologe Emma Volckaert in haar doctoraat Oud vasthouden.
Human Interest Human Interest Hoe laat je de zorg voor je ouders los? ‘Mijn vader stierf tien jaar geleden en ik voel me nog steeds schuldig dat ik hem naar een rusthuis bracht’ Er komt een moment dat je ouders of grootouders niet meer in staat zijn om zelfstandig te wonen. Hoe ga je als naaste om met de beslissing die zo moeilijk is?
Review | Restaurantreviews Review | Restaurantreviews Aan tafel bij Choclo: gastronomisch Mexicaans in Kortrijk
Human Interest Human Interest Annelore Camps wil met ‘Allez, Chantez’ iedereen samen laten zingen: ‘Ik draag bij aan verbondenheid’ Deze week: Annelore Camps (39), leidde zichzelf op als muzikant en creatief ondernemer. Ze is de drijvende kracht achter Allez, Chantez!, een laagdrempelige formule die al meer dan 150.000 Vlamingen samen deed zingen. De kennis die ze daarbij opdeed, deelt ze nu in het boek Singfluencers.
Human Interest Human Interest Hoe leef je verder na een zelfmoord of een suïcidepoging? Twee getuigen vertellen Ongeveer een op vijf volwassen Vlamingen functioneert minder goed vanwege een depressie, angsten of een andere psychische stoornis. Maar hoe verwerk je zo’n klap? En hoe krabbel je recht na een suïcidepoging? Wij spraken met twee getuigen. Mercedes verloor haar vriendin aan suïcide, en Emma overleefde twee pogingen. Dit is hun verhaal.
Recepten Recepten Breng De Basis naar je bord: 3 eenvoudige plantaardige recepten Voor een plantaardige versie van kookboek De Basis nam foodfotograaf Tony Le Duc Pieter-Jan Lint onder de arm, Vlaanderens meest getalenteerde plantaardige chef. Wij bemachtigden drie exclusieve recepten, van vegan mousselinesaus tot een plantbased amandelgebakje.
Magazine Magazine Geef me een bloem Op zaterdag 19 augustus verandert het strand voor het Knokse Albertplein in een papieren bloemenzee voor de eerste editie van het Zoute Beach Flower Festival. Kinderen strijden dan voor de eer van mooiste strandbloem en -winkel. Wij zochten inspiratie bij drie creatievelingen.
Reizen Reizen Zwemwater in Europa is van 'uitstekende kwaliteit' Goed nieuws nu het badpakkenseizoen volop is aangebroken: volgens een nieuw rapport van het Europese Milieuagentschap is de waterkwaliteit in bijna alle badplaatsen binnen de EU “uitstekend”, maar er zijn kanttekeningen te maken bij de beoordeling.
Culinair Culinair Wat is er aan de hand cavaland? ‘Alleen de prijs telt nog, er is geen respect voor de betere cava’ Wij Belgen zijn de grootste cavadrinkers ter wereld. Maar in Spanje zelf groeit de onvrede omdat de grote industriële cavaproducenten de markt bestoken met alsmaar lagere prijzen.
Culinair Culinair Vegan en veggie op de kaart: 20 Antwerpse restaurants breiden uit met plantaardige opties Voor veggies en vegans is gaan dineren soms een uitdaging. Met het project ‘Een boon voor A’ wil Mosquito In The Room daar verandering in brengen. De organisatie begeleidt bedrijven, overheden en ondernemingen naar een duurzamere toekomst. Dankzij het initiatief hebben twintig traditionele horecazaken uit het Antwerpse ondertussen plantaardige opties toegevoegd aan hun standaardmenu’s.
Culinair Culinair Eten uit een petrischaaltje: binnenkijken in foodlaboratorium Proef in Schellebelle De tijd dat foodstart-ups het licht zagen in de kelder of op zolder ligt ver achter ons. In Schellebelle ligt het internationaal befaamde foodlaboratorium Proef, waar bioloog Maxime Willems samen met zijn team van voedselingenieurs innovatieve producten ontwikkelt. Gloednieuwe plantaardige eiwitbronnen, precisiefermentatie en kaas van bloemkool: de toekomst van voedsel vind je hier in een petrischaaltje.
Culinair Culinair Japanse drank op doorreis in Vlaanderen: leer alles over sake Sake is niet alleen populair in Japan, maar is de laatste tijd ook erg gegeerd in België. Tussen 26 mei en 6 juni kun je alles te weten komen over deze drank tijdens de sake roadshow, die heel Vlaanderen doorkruist.
Beauty Beauty Skinification : waarom je niet enkel je haar, maar ook je hoofdhuid moet verzorgen Je haar en hoofdhuid op dezelfde manier verzorgen als de huid van je gezicht: het is de nieuwste beautyhype en heet skinification. Een marketingtruc om ons nog meer verzorgingsproducten te doen kopen of werkt het echt? Onze redactie deed de test.
Human Interest Human Interest 20 jaar homohuwelijk: 'Wetten zijn sneller veranderd dan ideeën' Begin juni is het twintig jaar geleden dat de eerste homohuwelijken in ons land werden voltrokken. België was destijds het tweede land ter wereld waar dat kon. Wat betekende dat voor de regenbooggemeenschap?
Mode Mode Vers van de Academie en aan de slag bij Hermès: waarom je ontwerper Igor Dieryck in de gaten moet houden Sinds hij vorig jaar afstudeerde aan de Antwerpse Modeacademie gaat het hard voor Igor Dieryck. Hij werkt voor Hermès, werd genomineerd voor het modefestival in Hyères en lanceert nu een collab met het Belgische handtassenlabel KAAI.
Beauty Beauty Drie in één: 6 blushes die je kunt gebruiken op je wangen, lippen én ogen Blush is populairder en veelzijdiger dan ooit. Steeds meer merken brengen een blush op de markt die je niet alleen kunt gebruiken op je wangen, maar ook op je lippen en ogen. Maar welke zijn de investering waard? Onze redacteurs testten het voor je uit.
Weekend tipt: design & architectuur Weekend tipt: design & architectuur Lang leve de designlente: 4 knappe uitstappen Inspiratie om de komende weken een geanimeerde designuitstap te maken.
Design Design Lichtkunstenaar Marnick Smessaert: 'Ik heb nog nooit een lelijk ding gemaakt' Marnick Smessaert wil zichzelf geen designer noemen. Maar de ontwerpen die zijn bedrijf Dark al sinds 2000 creëert, doen heel wat werelden oplichten.
Culinair Culinair In kaart: ontdek alle sterrenrestaurants in de Michelingids 2023 Gastronomen kunnen weer hun hart ophalen: in zijn nieuwe gids maakte Michelin bekend welke Belgische restaurants volgens zijn inspecteurs tot de absolute culinaire top behoren. Ontdek hier welke chefs de (rijzende) sterren zijn van de Belgische gastronomie.
Culinair Culinair Gelijke (ge)rechten: 68 adressen voor vegan & veggie tafelplezier Plant-based fastfood, veggie gastronomie of een vegan Italiaan? Bij deze 68 restaurants, lunchbars en andere culinaire adressen kom je als vegetariër of veganist zeker aan je trekken.
Human Interest Human Interest Pioen vzw biedt gratis weerbaarheidstraining als eerbetoon aan Julie Van Espen: ‘We proberen in haar plaats de wereld een beetje beter te maken’ Enkele maanden na de moord op Julie Van Espen richtte Peter Huyghe, de vader van Julies vriend Thomas, Pioen vzw op. De vereniging biedt gratis weerbaarheidstraining voor vrouwen aan. ‘Als je wordt aangevallen of verkracht is het nooit jouw schuld. Ik hoop dat onze training vrouwen helpt de zelfzekerheid te ontwikkelen om zich te verweren. Zelfverdediging is een basisrecht.’
Column | Jean-Paul Mulders Column | Jean-Paul Mulders 'Woorden zijn fantastisch, maar dun om op de boterham te leggen'
Human Interest Human Interest Anaïs Sandra Carion, algemeen directeur van Mad Brussels: 'Voor de mens is stoppen met creëren geen optie' Anaïs Sandra Carion (31) leidt sinds januari MAD Brussels, het Brusselse centrum voor mode en design. Ze begon haar carrière als designjournaliste en werkte jarenlang op de communicatieafdeling van Hermès. Nu wil ze jong talent uit de hoofdstad zichtbaarder maken in binnen- en buitenland.
Culinair Culinair Verhuizen voor het vak: 4 professionals over hun liefde voor de Belgische horeca Geen werkvloer zo divers en multicultureel als de horeca. Ze zijn talrijk, de jonge chefs die ervaring zoeken aan de andere kant van de wereld en er soms ook blijven plakken. Wie is die jonge kok of prille sommelier die naar een vreemd land trekt om in een vaak bikkelharde sector te beginnen werken?
Design Design Belgisch design in de prijzen: winnaars Henry van de Velde Awards 2023 bekend De winnaars van de 29ste editie van de Henry van de Velde Awards zijn bekend. De ‘Oscars’ van de designwereld in België werden uitgereikt tijdens een ceremonie in Bozar. Paul Boudens, Tomorrowland, Amandine David en Resortecs gaan lopen met de hoofdprijzen.
Human Interest Human Interest 'Er is geen veilige ondergrens qua alcoholconsumptie': 6 inzichten over drankgebruik Nu Tournée Minérale officieel van start is gegaan, is het tijd om ons drinkgedrag onder de loep te nemen. Welke sporen laat alcohol achter in het lichaam? Hoeveel mogen we nog drinken? En wat gebeurt er als je daarmee stopt? Een overzicht.
Culinair Culinair Het gebak van Vlaanderen: Regula Ysewijn schrijft historisch kookboek Bake Off-jurylid en culinair historica Regula Ysewijn schreef een boek over de geschiedenis van het gebak uit het hart van de Lage Landen. Van zeventiende-eeuwse oliebollen over Brugse achten en Lierse vlaaikes: achter elk recept zit een verhaal.
Culinair Culinair Drie heerlijke recepten uit het nieuwe boek van Regula Ysewijn In het nieuwe boek van Regula Ysewijn, Van wafel tot koek, ontdek je niet alleen de geschiedenis van het gebak van de Lage Landen, maar ook overheerlijke, oeroude recepten. Wij delen er hieronder drie.
Culinair Culinair Appeltje voor de dorst: de beste appelsappen van Belgische bodem Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends en schenkt klare wijn. Deze week: geen alcohol maar appelsap, een onderschat streekproduct.
Lifestyle Lifestyle Duurzaam kerstcadeau scoren? Schenk eens een boompje Op zoek naar een duurzaam en origineel kerstcadeau? Bij natuurorganisatie BOS+ kun je voor amper 10 euro een boom kopen en er een boodschap aan meegeven.
Lifestyle Lifestyle Propere pakjes: pop-ups en tips voor de beste duurzame cadeaus Duurzame cadeaus maken de wereld een stukje mooier terwijl je niet met lege handen hoeft aan te komen. The gift that keeps on giving: deze pop-ups, merken en initiatieven maken er hun motto van.