Design Design Podcast Allez Circulez: hoe groot is de afvalberg van de meubelsector en wat hebben lijm en nietjes daarmee te maken? Duurzamer wonen: hoe doen we dat? In de eerste aflevering van onze nieuwe podcast Allez Circulez vertellen twee ondernemers uit de circulaire economie over duurzame woonoplossingen. Nele Vlaeminck is de oprichter van het modulaire sofamerk SOFAR en Stefaan Vandorpe coördineert Scrap vzw, een Gents initiatief dat aan urban mining doet.
Human Interest Human Interest Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens: ‘Ook na een trauma kunnen jongeren nog een gelukkige jeugd hebben’ Caroline Vrijens (49) woont in het Pajottenland en werkte na haar studies rechten onder meer bij de Vlaamse overheid en SOS Kinderdorpen. Ze is sinds 2019 Kinderrechtencommissaris en publiceerde onlangs Een nieuwe wereld voor het kind, over de rechten van kinderen in een veranderende samenleving.
Culinair Culinair Gault&Millau: Glenn Verhasselt (33) van Sir Kwinten is Chef van het jaar en Boury blijft de lijst aanvoeren Gault&Millau heeft Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten in het Vlaamse Lennik uitgeroepen tot de Chef-kok van het jaar 2025. Restaurants Boury en L'air du temps zijn opnieuw de beste restaurants van het jaar.
Human Interest Human Interest Actrice en theatermaker Marie Vinck: ‘Ik ben iets te onbevangen in het ouderschap gesprongen’ Marie Vinck (41) studeerde aan toneelschool Studio Herman Teirlinck. Met haar levensgezel Stef Aerts, Joé Agemans en Thomas Verstraeten vormt ze FC Bergman, weldra op tournee met de productie Werken en dagen.
Human Interest Human Interest Waarom samen zingen gezond is: 'Al zingend kunnen we dingen zeggen die we anders voor onszelf houden' Er duiken steeds meer initiatieven op waar mensen samenkomen om te zingen. Is het koor zijn suffe imago kwijt? En voelen we ons écht beter na een zangstonde? Onze journalist schraapte haar keel en trok op onderzoek uit.
Culinair Culinair Jong talent: 13 restaurants die wellicht binnenkort een ster krijgen Niemand heeft een glazen bol, maar soms voel je aan alles dat een chef weldra zal doorbreken. Deze plekken bezoek je dus best zo snel mogelijk, voor de plaatsen er schaars worden.
Human Interest Human Interest ‘We vinden huren iets voor Nederlanders en sukkelaars’: waarom heeft de Belg een baksteen in de maag? Belgen worden geboren met een baksteen in de maag, luidt het cliché. Nu vastgoedprijzen de pan uit swingen, wordt gevreesd dat generatie Z zich nooit een eigen woning zal kunnen permitteren. De vraag is: is dat erg?
Natuur Natuur Kuieren aan de kust: 3 duinenwandelingen die de moeite waard zijn De duinen aan de Belgische kust ondergaan al enkele jaren een herstelbeurt. Ze zijn ook de perfecte plek voor een heerlijke zomerwandeling. Wij vertellen je waar je de leukste wandelingen kunt maken en tegelijk kunt bijdragen aan de bescherming van onze duinen.
Mode Mode Belgische fabrikant L&V Fashion neemt mannenmerk Zilton over L&V Fashion, een Belgische fabrikant van kwalitatieve bovenkleding uit Ingelmunster, kondigt de overname aan van Zilton. Het mannenmodemerk was onderdeel van de recent failliet verklaarde Duror Fashion Group.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'We beleven een klimatologische voedselcrisis, maar de gemiddelde supermarktbezoeker merkt er amper iets van' Katrien Van den Bleeken organiseerde in Antwerpen vijf jaar lang boerenmarkten en werkt nu in een biowinkel en op een bioboerderij. Ze ziet met lede ogen aan hoe klimaatverandering, industriële landbouw en foute beleidskeuzes ervoor zorgen dat de winkelrekken dit seizoen minder lokale groenten en fruit bevatten. ‘Ik wil oproepen om beste vrienden te worden met je lokale bioboer. Zo verschijnt er hopelijk gauw weer een lokale, smaakvolle en kleurrijke oogst op ons bord.’
Human Interest Human Interest Bestsellerauteur Ann Galland: 'Schrijven heeft een zachtheid in mij naar boven gebracht die ik in mijn job als ondernemer nooit heb kunnen tonen' Haar eerste boek, Aroma, was al snel een bestseller, dus begon Ann Galland (60) meteen aan een tweede roman. Na Venetië werd Rome deze keer het decor voor het verhaal. Wij gingen met de Gentse onderneemster en schrijfster op pad in wat niet alleen haar tweede thuis is, maar volgens haar ook de mooiste stad ter wereld.
Culinair Culinair Eten en drinken in openlucht: drie festivals waar je buiten aan tafel schuift Halverwege juni wordt het toch stilaan tijd om het buitenleven te omarmen, weer of geen weer. Drie plannen om te eten en drinken in de frisse lucht.
Traditioneel en toegankelijk: zo maak je Thaise gewokte kip met cashewnoten De Thaise keuken naar je eigen eetkamer halen doe je best met het recept van een Thaise chef. Wij vroegen aan chef Kenika van restaurant Paaksoi om enkele authentieke recepten, zoals deze kai pad med ma-muang, oftwel gewokte kip met cashewnoten.
Recepten Recepten De betere burger: 35 recepten voor Wereldburgerdag Wereldburgerdag is geen internationale hulde aan de democratie of solidariteit, wel het moment waarop de hamburger een pedestal krijgt. Vis, vlees, veggie of vegan: 35 recepten voor de betere burger in een broodje.
Eropuit Eropuit Op stap: 3 lusvormige wandelingen uit de wandelbijbel ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ Het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ kreeg een update. Om dat te vieren mogen wij drie wandelingen uit het boek prijsgeven. Ontdek hier de mooiste routes in Neerpelt, Loker en Oetingen.
Reizen Reizen Teugelloos plezier in Portugal: verslag van een paardrijvakantie waarbij niveauverschil onbelangrijk wordt In de Alentejo ligt een paradijs voor paardenliefhebbers. De bucolische bestemming houdt wel een risico in – op verslaving: wie er verbleven heeft, wil zo snel mogelijk terug.
Inspiratie Inspiratie In kaart: plantenwinkels met een origineel aanbod voor je tuin of terras Maai Mei Niet is volop in gang. Om van onze balkons, terrassen en tuinen een gezellige en biodiverse plek te maken is een uitje naar een plantencentrum een goed idee. Waar shop je de leukste buitenplanten? Laat je inspireren door onze lijst.
Design Design Regisseur van de Seine: wie is Anne Mie Depuydt, de Belgische architect achter het olympisch dorp in Parijs? De Belgische architect Anne Mie Depuydt werkte met haar bureau uapS aan het atletendorp voor de komende Olympische Spelen van Parijs. ‘Dit is het project waarvan ik het meest heb geleerd,’ zegt ze, ‘omdat alles vernieuwend moest zijn.’
Culinair Culinair In kaart: de 26 beste hoevewinkels van Vlaanderen en Brussel Lokaal kopen is hét devies om verser, lekkerder en duurzamer te eten. De kortste keten? Die vind je op het erf van de boer. Wij maken een lijstje en een handige overzichtskaart van onze favoriete hoevewinkels in Vlaanderen en Brussel.
Human Interest Human Interest Binnenkijken bij de inwoners van Brusilia, de hoogste woontoren van België: ‘Wist je dat de Rolling Stones hier zijn geweest?’ Brusilia, die tot tien jaar geleden gold als de hoogste woontoren van België, viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. We gingen op bezoek bij de bewoners van dit gigantische verticale dorp.
Mode Mode Willy Vanderperre is de eerste fotograaf met een eigen expo in het MoMu: ‘Een foto mag nooit voyeuristisch, gratuit of objectiverend zijn’ Willy Vanderperre exposeert in het MoMu, het is de eerste keer dat het Antwerpse ModeMuseum een tentoonstelling wijdt aan een fotograaf. ‘Het is géén retrospectief, mijn verhaal is nog niet af.’
Natuur Natuur Bushcrafter Mike De Roover schrijft boek over rewilding: ‘In het bos leer je jezelf kennen’ ‘Het rewild boek’ van Mike De Roover barst van de tips voor bushcraftbeginners. ‘Ik hoop dat de lezers van mijn boek hun rugzak van zolder halen en eropuit trekken’, klinkt het bij de auteur.
Lifestyle Lifestyle Waarom levenslange garantie in opmars is: ‘Merken zien de toenemende populariteit van tweedehands als een bedreiging’ Wie veel geld neertelt voor een luxe-item, wil dat het blijft. Designerhandtassen, mechanische horloges en kostbare objecten worden steeds vaker verkocht met lange garantietermijnen en toegang tot reparatieateliers. Duurzaamheid speelt een rol, maar ook een levenslange band met de klant.
Culinair Culinair Duur beton, plaatsgebrek en impulsieve drinkers: is het einde van de wijnkelder nabij? Nu steeds minder mensen nog een kelder hebben en de supermarkten ook prima en meteen drinkbare wijn verkopen, verdwijnt de wijnkelder uit onze huizen. Enter: de gehuurde wijnkluis of de wijnkoelkast. Die perfect gekoelde fles wijn komt dus met een prijskaartje. Is een goede wijn binnenkort enkel voor de elite?
Recepten Recepten Lekkers aan de haak: 40 recepten met vis Vrijdag 22 maart is het Wereldwaterdag, de gelegenheid om ons favoriete waterdier in de kijker - of liever: op het menu - te zetten. Van paling tot ceviche, zalm tot fish-and-chips: 40 recepten met vis.
Mode Mode Fan van duurzame mode? Trek dan naar Hasselt en Antwerpen voor talks, workshops en expo’s In Hasselt en Antwerpen krijgt duurzame mode een groot podium tijdens het ‘Flanders Technology and Innovation’-festival. Neem je agenda er alvast bij en ontdek het boeiende programma hier.
Culinair Culinair Is een voedselbos de toekomst? ‘Zo’n systeem zorgt voor zichzelf, je hoeft niet te ploegen, zaaien, spuiten of mesten' Een voedselbos is een bos vol lekkers. Is dit buzzword meer dan een romantische pluktuin en kan het ook echt iets betekenen in onze voedselvoorziening?
Culinair Culinair Slechts één vrouwelijke sterrenchef en een staande ovatie voor Peter Goossens: dit was Michelin 2024 Met negen nieuwe sterrenrestaurants en twee nieuwe tweesterrenzaken bekroonde Michelin in 2024 opnieuw het gastronomische toptalent in België (en Luxemburg). Ook Knack Weekend was uitgenodigd en trok naar de ceremonie in Antwerpen. 'Er zijn vandaag misschien minder vrouwen geëerd, maar dat wil niet zeggen dat we er niet zijn.'
Culinair Culinair Michelin 2024: ontdek hier alle sterrenrestaurants van België Gastronomen kunnen weer hun hart ophalen: in zijn nieuwe gids maakte Michelin bekend welke Belgische restaurants volgens zijn inspecteurs tot de absolute culinaire top behoren. Ontdek hier welke chefs de (rijzende) sterren zijn van de Belgische gastronomie.
Human Interest Human Interest Altijd gewonnen: singles kunnen op valentijn gaan speeddaten met gezelschapsspellen Vergeet de traditionele speeddates waarbij je elkaar de volle 7 minuten ongemakkelijk in de ogen kijkt. Op valentijn organiseert Dare to Date een speeddateevent met gezelschapsspellen op vijf verschillende locaties in Vlaanderen.
Column | Nathalie Cardon Column | Nathalie Cardon 'Google-reviews. Waarom bestaat dat niet voor therapeuten?' Niet alleen buiten, ook in mijn hoofd beginnen zich gevaarlijke ijzelplekken te vormen. Kon ik maar naar de psycholoog. Helaas heeft hij het al maanden te druk om terug te mailen als ik datums voor afspraken voorstel. Druk met media- en andere optredens. Stilaan begin ik te beseffen dat zijn ambities elders liggen dan in …
Culinair Culinair De kant-en-klaarmaaltijd maakt een comeback: welke merken zijn het proeven waard? Wie denkt aan kant-en-klaarmaaltijden, ziet waarschijnlijk al voor zich: slappe, smaakloze happen die je enthousiasme niet bepaald aanwakkeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig merken die dat stereotype volledig op z'n kop zetten. Welke maaltijden verdienen een plekje op je bord? Wij namen de proef op de som en testten vier verschillende merken.
Culinair Culinair Benen onder tafel: de 10 favoriete restaurants van onze recensenten in 2023 Ook dit jaar gingen onze recensenten wekelijks op pad om restaurants over heel België op de proef te stellen. We vroegen hen naar hun favoriete adressen. Sommige jobs zijn ongelooflijk jaloersmakend. Het afgelopen jaar bezochten onze culinaire recensenten maar liefst 32 restaurants in Vlaanderen en Brussel om er hun genuanceerde mening over neer te pennen. …
Human Interest Human Interest Bloemenwinkel Wilder kiest voor hyperlokaal: ‘Mensen halen natuur in huis, zonder te beseffen hoe nefast de bloemenindustrie is voor diezelfde natuur’ Wilder is de bloemenwinkel van Marijke Boesmans en Mayken Craenen in Antwerpen. Al dekt het woord ‘bloemenwinkel’ de lading niet. Naast het aanbod van lokale en natuurlijk geteelde bloemen die speels en intuïtief worden geschikt, gaat Wilder ook samenwerkingen aan met kunstenaars en ambachtslui die vazen, kaarsen en andere mooie spullen voor hen maken. Regelmatig zijn er events en workshops.
Culinair Culinair Maxime Collard is Chef van het Jaar 2024 volgens de nieuwe Gault&Millau Belux Gids Gault&Millau maakte vandaag hun nieuwe Belux Gids bekend, en daarmee ook meteen de nieuwe Chef van het Jaar 2024: Maxime Collard. Een overzicht.
Human Interest Human Interest Regisseur Benjamin Abel Meirhaeghe: 'Angst en schaamte zijn voor veel artiesten de katalysator' Benjamin Abel Meirhaeghe (28) is regisseur, performer en deel van de artistieke leiding van Toneelhuis, waar hij in januari zijn nieuwe voorstelling Shelly Shonk Fiffit presenteert. Zijn pad was niet vanzelfsprekend: zijn opleiding, onder andere aan de Toneelacademie Maastricht, ging gepaard met een flinke portie twijfel. Tot wijze woorden van een leerkracht hem overtuigde door te zetten.
Lifestyle Lifestyle West-Vlaamse weelde: de 8 meest luxueuze adressen van de provincie Waar shop je het beste van het beste en krijg je nog echt goeie service? Wij lijsten West-Vlaamse adressen op waar je gegarandeerd waar voor je geld krijgt.
wijn wijn Wijnmakers in het stadscentrum: ‘Als ik niet naar de wijngaard kan, breng ik de wijngaard naar mij’ Het begon in New York en waaide over naar Parijs en Londen: wijnliefhebbers begonnen wijn te maken in het centrum van de stad, los van alle geldende regels. Ook ons land volgt. Wij gingen proeven in Brussel, Antwerpen en Luik. “Natuurlijk kun je goede wijn maken zonder de regels te volgen.”
Human Interest Human Interest Verhuizen op latere leeftijd: ‘Het is beter om de beslissing op tijd zelf te nemen dan gedwongen te worden door een crisis’ Goed oud worden doe je thuis. In je eigen huis, niet zonder zorg maar niet in een zorgvoorziening. Die boodschap krijgt Doris (75), samen met ons allemaal, van de maatschappij en onze beleidsmakers. Of dat idee klopt, onderzocht politicologe Emma Volckaert in haar doctoraat Oud vasthouden.
Human Interest Human Interest Hoe laat je de zorg voor je ouders los? ‘Mijn vader stierf tien jaar geleden en ik voel me nog steeds schuldig dat ik hem naar een rusthuis bracht’ Er komt een moment dat je ouders of grootouders niet meer in staat zijn om zelfstandig te wonen. Hoe ga je als naaste om met de beslissing die zo moeilijk is?
Review | Restaurantreviews Review | Restaurantreviews Aan tafel bij Choclo: gastronomisch Mexicaans in Kortrijk
Human Interest Human Interest Annelore Camps wil met ‘Allez, Chantez’ iedereen samen laten zingen: ‘Ik draag bij aan verbondenheid’ Deze week: Annelore Camps (39), leidde zichzelf op als muzikant en creatief ondernemer. Ze is de drijvende kracht achter Allez, Chantez!, een laagdrempelige formule die al meer dan 150.000 Vlamingen samen deed zingen. De kennis die ze daarbij opdeed, deelt ze nu in het boek Singfluencers.
Human Interest Human Interest Hoe leef je verder na een zelfmoord of een suïcidepoging? Twee getuigen vertellen Het aantal zelfdodingen is voor het eerst in twintig jaar gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits. In 2022 pleegden 1.024 mensen zelfmoord, bijna 4% meer dan het jaar ervoor, vooral bij vrouwen is het aantal suïcides toegenomen. Maar hoe verwerk je zo’n klap? En hoe krabbel je recht na een suïcidepoging? Wij spraken met twee getuigen. Mercedes verloor haar vriendin aan suïcide, en Emma overleefde twee pogingen. Dit is hun verhaal.
Recepten Recepten Breng De Basis naar je bord: 3 eenvoudige plantaardige recepten Voor een plantaardige versie van kookboek De Basis nam foodfotograaf Tony Le Duc Pieter-Jan Lint onder de arm, Vlaanderens meest getalenteerde plantaardige chef. Wij bemachtigden drie exclusieve recepten, van vegan mousselinesaus tot een plantbased amandelgebakje.
Magazine Magazine Geef me een bloem Op zaterdag 19 augustus verandert het strand voor het Knokse Albertplein in een papieren bloemenzee voor de eerste editie van het Zoute Beach Flower Festival. Kinderen strijden dan voor de eer van mooiste strandbloem en -winkel. Wij zochten inspiratie bij drie creatievelingen.
Reizen Reizen Zwemwater in Europa is van 'uitstekende kwaliteit' Goed nieuws nu het badpakkenseizoen volop is aangebroken: volgens een nieuw rapport van het Europese Milieuagentschap is de waterkwaliteit in bijna alle badplaatsen binnen de EU “uitstekend”, maar er zijn kanttekeningen te maken bij de beoordeling.
Culinair Culinair Wat is er aan de hand cavaland? ‘Alleen de prijs telt nog, er is geen respect voor de betere cava’ Wij Belgen zijn de grootste cavadrinkers ter wereld. Maar in Spanje zelf groeit de onvrede omdat de grote industriële cavaproducenten de markt bestoken met alsmaar lagere prijzen.
Culinair Culinair Vegan en veggie op de kaart: 20 Antwerpse restaurants breiden uit met plantaardige opties Voor veggies en vegans is gaan dineren soms een uitdaging. Met het project ‘Een boon voor A’ wil Mosquito In The Room daar verandering in brengen. De organisatie begeleidt bedrijven, overheden en ondernemingen naar een duurzamere toekomst. Dankzij het initiatief hebben twintig traditionele horecazaken uit het Antwerpse ondertussen plantaardige opties toegevoegd aan hun standaardmenu’s.
Culinair Culinair Eten uit een petrischaaltje: binnenkijken in foodlaboratorium Proef in Schellebelle De tijd dat foodstart-ups het licht zagen in de kelder of op zolder ligt ver achter ons. In Schellebelle ligt het internationaal befaamde foodlaboratorium Proef, waar bioloog Maxime Willems samen met zijn team van voedselingenieurs innovatieve producten ontwikkelt. Gloednieuwe plantaardige eiwitbronnen, precisiefermentatie en kaas van bloemkool: de toekomst van voedsel vind je hier in een petrischaaltje.
Culinair Culinair Japanse drank op doorreis in Vlaanderen: leer alles over sake Sake is niet alleen populair in Japan, maar is de laatste tijd ook erg gegeerd in België. Tussen 26 mei en 6 juni kun je alles te weten komen over deze drank tijdens de sake roadshow, die heel Vlaanderen doorkruist.