Human Interest Human Interest Margaux Balemans is Beste Sommelier van België: ‘Ik voel me soms een klein meisje in een snoepwinkel’ Margaux Balemans (24) werd afgelopen november door de Belgische Sommeliersgilde verkozen tot Beste Sommelier van België. Ze studeerde aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, is hoofdsommelier van luxehotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy, en staat er zelf in de zaal van het sterrenrestaurant Le Grand Verre, onder leiding van chef Wout Bru.
Human Interest Human Interest Fotograaf en filmmaker Jimmy Kets: ‘Lanterfanten is geen optie voor mij’ Sinds zijn afstudeerproject over straatkinderen in Nepal in 2001 werkt Jimmy Kets (45) als fotograaf voor de Vlaamse pers. Hij maakte fotoboeken over o.a. volkscafés en missverkiezingen. Als cameraman werkte hij mee aan de tv-reeksen Shalom allemaal! en Wij zijn van Nienof! In 2022 draaide hij de documentaire film New Pigs on the Block.
Human Interest Human Interest Geef terug: 9 kerstcadeaus die bouwen aan een betere wereld De feestdagen zijn hét moment om je geliefden te verrassen met een bijzonder cadeau. Wat als je dit jaar niet alleen iemand blij maakt, maar ook een verschil maakt voor anderen? Acht inspirerende cadeaus die niet alleen jouw dierbaren verwennen, maar ook een bijdrage leveren aan een betere wereld.
Human Interest Human Interest Dominique Savelkoul, directeur van kunstbeurs TEFAF: ‘Ik kon mijn Algerijns-Belgische kinderen niet dezelfde zorgeloze jeugd geven die ik zelf had’ Dominique Savelkoul (61) studeerde geschiedenis en management en woont in Brugge en Amsterdam. Na topfuncties bij onder meer The London Philharmonic Orchestra, The National Gallery en Mu.ZEE leidt ze sinds september The European Fine Art Foundation (TEFAF), ’s werelds belangrijkste beurs voor beeldende kunst, antiek en design in Maastricht en New York.
Culinair Culinair Eten in een brutalistische villa of omgebouwde manège? De favoriete adressen van architect Benny Govaert Govaert & Vanhoutte Architects zit achter tal van residentiële projecten, de oorspronkelijke renovatie van Fort Napoleon in Oostende en de militaire kerkhoven van Langemark en Tyne Cot. Benny Govaert vindt uit eten gaan essentieel voor het vak: ‘We focussen altijd op de architectuur. Door op een terras te gaan zitten, kun je je een plek eigen maken.’
Eropuit Eropuit Zalig zwemmen in openlucht: zoek verfrissing in deze vijvers, meren en rivieren Zwemmen in een meer of een vijver, te midden van de bossen: het blijft een andere ervaring dan baantjes trekken in een zwembad.
Architectuur Architectuur Gents museum S.M.A.K. breidt uit en stelt winnend ontwerp voor: duurzame materialen en meer ruimte voor kunst De jury heeft beslist: noAarchitecten, David Kohn Architects en Asli Çiçek mogen de uitbreiding en vernieuwing van het S.M.A.K. ontwerpen. Het ontwerpvoorstel toont een tweede gebouw, een ingang in de Floraliënhal en een mooie integratie in het Citadelpark.
Human Interest Human Interest Wat bezielt de superfan? ‘Ze zijn creatief, maar ook kritisch’ Gillende tieners op de eerste rij van een concert. Handtekeningjagers wachtend op een glimp van hun idool. Dat is het beeld dat veel mensen hebben van een fan. Maar het is zo veel meer, vertellen drie fans en een expert.
Weekend tipt: eropuit Weekend tipt: eropuit Van nieuwe expo's tot gastronomische ontdekkingen: dit zijn onze weekendtips van 7 tot 9 juni De zomerse dagen zijn nog ver weg, maar bij de pakken neerzitten is geen optie. Daarom geeft de redactie zeven tips voor een geslaagd weekend: van een kunstgalerij bezoeken tot een nieuwe cuisine ontdekken.
Review | Culinair Review | Culinair ‘Sommige menukaarten hebben hét’: onze recensent over restaurant Jacobin in Brugge Sommige menukaarten hebben hét: de perfecte selectie van gerechten waar je maar niet uit kunt of wilt kiezen. De kaart van Jacobin is exact zo. Als we dit sfeervolle pand binnenstappen (rode tegels, bleke houten panelen aan de muren, uitnodigende grijze zitbank), is het restaurant net drie weken open. Het is de chef zelf die …
Design Design Regisseur van de Seine: wie is Anne Mie Depuydt, de Belgische architect achter het olympisch dorp in Parijs? De Belgische architect Anne Mie Depuydt werkte met haar bureau uapS aan het atletendorp voor de komende Olympische Spelen van Parijs. ‘Dit is het project waarvan ik het meest heb geleerd,’ zegt ze, ‘omdat alles vernieuwend moest zijn.’
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Terrasjesweer: dit zijn de beste rooftopbars in België Er is geen betere plek om het zonnige weer te vieren dan op het dak van een restaurant of hotel. Wij verzamelden van de beste rooftopbars in Vlaanderen en Wallonië.
Design Design Belgisch wandwerk: de beste schilders en stukadoren uit eigen land Of je nu kiest voor verf, behang of een wandtapijt, voor de betere muurbekleding moet je bij deze vaklieden zijn.
Design Design Van reizende galerie tot openluchttentoonstelling: 5 niet te missen uitstappen voor designliefhebbers Liefhebbers van design met wat vrije dagen in het verschiet: dit valt er te beleven.
Eropuit Eropuit Paasvakantiepret: 6 doe-tips voor gezinnen met kinderen Voor de jongsten in het gezin is het een uitkijkpunt, voor de oudsten vaak een gepuzzel: de paasvakantie. Knack Weekend verzamelde enkele tips om de komende weken educatief, cultureel of ludiek in te vullen.
Culinair Culinair Slechts één vrouwelijke sterrenchef en een staande ovatie voor Peter Goossens: dit was Michelin 2024 Met negen nieuwe sterrenrestaurants en twee nieuwe tweesterrenzaken bekroonde Michelin in 2024 opnieuw het gastronomische toptalent in België (en Luxemburg). Ook Knack Weekend was uitgenodigd en trok naar de ceremonie in Antwerpen. 'Er zijn vandaag misschien minder vrouwen geëerd, maar dat wil niet zeggen dat we er niet zijn.'
Culinair Culinair Michelin 2024: ontdek hier alle sterrenrestaurants van België Gastronomen kunnen weer hun hart ophalen: in zijn nieuwe gids maakte Michelin bekend welke Belgische restaurants volgens zijn inspecteurs tot de absolute culinaire top behoren. Ontdek hier welke chefs de (rijzende) sterren zijn van de Belgische gastronomie.
Review | Culinair Review | Culinair Stevige porties en grote smaken: een bezoek aan het nieuwe Atelier D The Bistro in Brugge Ietwat stiekem opende in hartje Brugge enkele weken geleden Atelier D The Bistro. Een hele mond vol voor een zaak die misschien beter de naam van de chef boven de deur zou hangen. Want het traject van Diego De Baets tot dusver maakt nieuwsgierig, denk aan opgemerkte passages bij Bart Desmidt en Sergio Herman en …
Reizen Reizen Bestaat er zoiets als een duurzame cruisevakantie? ‘Het is dubbel zo vervuilend als vliegen’ Cruiseschepen zijn vreselijk vervuilend. Kunnen we in 2024 nog met een goed geweten op cruisevakantie? Reisjournalist Sander Groen scheept in Zeebrugge in op ‘het milieuvriendelijkste cruiseschip ter wereld’.
Human Interest Human Interest Altijd gewonnen: singles kunnen op valentijn gaan speeddaten met gezelschapsspellen Vergeet de traditionele speeddates waarbij je elkaar de volle 7 minuten ongemakkelijk in de ogen kijkt. Op valentijn organiseert Dare to Date een speeddateevent met gezelschapsspellen op vijf verschillende locaties in Vlaanderen.
Culinair Culinair Van beste plantaardige brunchplek tot winnend vegan kookboek: ontdek de winnaars van de Belgian Vegan Awards De Belgische veganismevereniging BE Vegan vzw heeft voor de negende keer haar Belgian Vegan Awards uitgereikt. De organisatie bekroont daarmee ondernemers die het afgelopen jaar furore maakten met vernieuwende producten, uitstekende vegan gerechten en het meest inspirerende vegan kookboek.
Human Interest Human Interest Chef Roger van Damme: ‘Hoe groot de passie ook is, uiteindelijk zijn het je discipline en doorzettingsvermogen die het verschil maken' Roger van Damme (52) groeide op in Sluis en studeerde af als patissier. Na de opening van Het Gebaar in Antwerpen in 1994, aanvankelijk een tearoom met broodjes, groeide hij uit tot een veelgelauwerde sterrenchef. Hij verzorgt ook kookprogramma’s op Njam! en kookboeken. Zijn nieuwste, Het gebak, is vorige week verschenen.
Mode Mode Quiet luxury, veel rood en vrouwelijke snits: deze trends hangen de komende maanden in de winkels Waar hebben onze Belgische winkeliers hun oog op laten vallen voor de lente? Dit zijn de favorieten van Verso in Antwerpen, L’Heroine in Brugge en JADE in Hasselt.
Design Design Hoe woont de interieurfotograaf zelf? Binnenkijken bij Jan Verlinde Als iemand zijn stempel op interieurfotografie in ons land heeft gezet, is het wel Jan Verlinde. Drieëndertig jaar geleden debuteerde hij in Knack Weekend, vandaag zijn zijn reportages nog steeds een vaste waarde voor het blad. Werd hij daardoor beïnvloed in zijn manier van wonen?
Culinair Culinair Maxime Collard is Chef van het Jaar 2024 volgens de nieuwe Gault&Millau Belux Gids Gault&Millau maakte vandaag hun nieuwe Belux Gids bekend, en daarmee ook meteen de nieuwe Chef van het Jaar 2024: Maxime Collard. Een overzicht.
Lifestyle Lifestyle West-Vlaamse weelde: de 8 meest luxueuze adressen van de provincie Waar shop je het beste van het beste en krijg je nog echt goeie service? Wij lijsten West-Vlaamse adressen op waar je gegarandeerd waar voor je geld krijgt.
Reizen Reizen 24 fijne steden in Europa voor een citytrip in het najaar Minder toeristen, goedkoper, fijnere temperaturen en prachtige kleuren: veel goede redenen om in de herfst een citytrip te maken.
Design Design Zo zit de vork in de steel: 3 chefs over hoe ze hun bestek kozen Bij de perfecte eetervaring hoort het perfecte gereedschap. Hoe ligt je lepel in de hand en hoe scherp is je mes juist? Wij vroegen aan topchefs Thijs Vervloet (Colette - De Vijvers), Rebecca Vandekerckhove en Lieven Vynck (Onslow) en Caroline Baerten en Nicolas Decloedt (Humus x Hortense) hoe zij hun bestek uitkozen.
Design Design Het mooiste mes in de la: sterrenzaak Le Gastronome ontwikkelt haar eigen bestek met besteksmid Antoine Lonjaret De perfecte eetervaring wordt niet alleen bepaald door wat er op je bord ligt, maar ook ernaast. Chefs Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard van de Luxemburgse sterrenzaak Le Gastronome ontwikkelden daarom samen met de Franse smid Antoine Lonjaret het ideale bestek voor hun restaurant.
Culinair Culinair 'De beste frituur van België' of liever een Michelinzaak? Topadressen van tweesterrenchef Filip Claeys Filip Claeys is de chef van tweesterrenzaak De Jonkman in Brugge. Als oprichter van de North Sea Chefs zet hij onbekende noordzeevis op de kaart. In de signatuurgerechten van De Jonkman ontdek je hoe elegant er gekookt kan worden met bijvangst.
Human Interest Human Interest Ontwerper Bruno Pieters verruilde mode voor meditatie: ‘Ik was de verbinding met mezelf volledig kwijt' Bruno Pieters is nog nooit zo dicht bij zichzelf geweest. Ver weg van zijn moeilijke jeugd in Brugge en zijn glamourjaren in de modewereld, creëerde hij een retraite voor meditatie en intuïtieve kunst. “Soms is een mindfulness-app niet genoeg.”
Getest Getest Hoteltest: hoe is het om te slapen in een tent op het water? Een goede slaapplek maakt een weekendje weg net dat tikkeltje leuker. Knack Weekend test regelmatig hotels, B&B’s of andere interessante logeeradressen op maximum een drietal uur van Brussel en maakt achteraf de balans op. Deze week: Vlotkamp in Zuienkerke. Waarom zou je erheen gaan? Je hebt van die tripjes waarbij de logeerplek eigenlijk de bestemming …
Magazine Magazine De keuze van de chef Kristof Boxy is niet alleen gespecialiseerd in de kunst van fine dining, hij is ook een gepassioneerd verzamelaar. In zijn weekendhuis in Het Zoute staat alles wat hem raakt: van griffioenen in de haard tot de grootste houten fallus ter wereld.
Magazine Magazine Komt een foodie aan de kust De zeelucht maakt hongerig. Van nieuwe restaurants tot tips van locals: hier is het goed eten in Knokke-Heist en omstreken.
Column | Jean-Paul Mulders Column | Jean-Paul Mulders 'Hoe heter het wordt, hoe minder mensen geloof hechten aan de klimaatopwarming'
Review | Culinair Review | Culinair Restaurant Wally in Aalst: pizza in de hoofdrol Onze recensent bracht een bezoek aan Wally in Aalst en werd er aangenaam verrast door de gedurfde smaken.
Design Design Aluminium meubelen, zoutlicht en papierreliëf: met hotel Mix wordt de voormalige Royal Belge een etalage van Belgisch talent In het indrukwekkende gebouw waar vroeger de Royale Belge huisde, opent binnenkort Mix. Er komen kantoren, een hotel, sport- en wellnessruimtes, een bar en een foodmarket, maar bovenal wordt het een showcase voor Belgische ontwerpers, samengesteld door interieurarchitect Lionel Jadot.
Weekend tipt: eropuit Weekend tipt: eropuit Kustrust: 5 nieuwe slaapadressen op minder dan 10 minuten wandelen van het strand Als de zee op de achtergrond ruist, komt de nachtrust vanzelf. Knack Weekend verzamelde vijf nieuwe slaapplekken op maximaal tien minuten wandelen van het strand. Voor wie en passant de buurt wil verkennen: we konden ook spieken in de adressenboekjes van de eigenaars.
Culinair Culinair In deze zomerbars kun je nu al genieten van de zon De zon is er gekomen om een tijdje te blijven, wat menig horeca-uitbater ertoe heeft verleid de stoelen buiten te zetten. Wij brachten de leukste lokale zomerbars uit Vlaanderen en Brussel in kaart.
Culinair Culinair Japanse drank op doorreis in Vlaanderen: leer alles over sake Sake is niet alleen populair in Japan, maar is de laatste tijd ook erg gegeerd in België. Tussen 26 mei en 6 juni kun je alles te weten komen over deze drank tijdens de sake roadshow, die heel Vlaanderen doorkruist.
Weekend tipt: reizen Weekend tipt: reizen Op zoek naar reisinspiratie? Laat je gidsen door deze 3 reisboekenwinkels Ze bestaan nog: boekenwinkels die enkel reisgidsen verkopen en waar achter de toonbank iemand staat met een geografische kennis van – letterlijk – hier tot in Tokio. In gesprek met drie Belgische uitbaters.
Design Design Het internet is in de ban van de badkamer van Lily Allen: waar komt die massale interieurobsessie vandaan? In februari wijdt Architectural Digest een reportage aan het ‘weird and wonderful’ interieur van zangeres Lily Allen en acteur David Harbour. De bijbehorende video op YouTube en sociale media ‘breekt’ het internet. Maar hoe realistisch zijn de interieurkeuzes van celebs eigenlijk? En voor de fans: hoe haal je zelf de badkamer van Lily Allen in huis?
Design Design Deken aan de wand: 3 Belgische kunstenaars herinterpreteren het wandtapijt België was eeuwen geleden de place to be voor wandtapijten. Zijn we op weg om dat opnieuw te worden nu ze weer hipper zijn dan ooit? Drie kunstenaars herinterpreteren het oude ambacht alvast op hun eigen, creatieve manier.
Culinair Culinair Gelijke (ge)rechten: 68 adressen voor vegan & veggie tafelplezier Plant-based fastfood, veggie gastronomie of een vegan Italiaan? Bij deze 68 restaurants, lunchbars en andere culinaire adressen kom je als vegetariër of veganist zeker aan je trekken.
Design Design Architect b0b Van Reeth wordt 80: 'Ik ben vier keer getrouwd. Ik zal wel makkelijker geweest zijn om mee samen te werken dan om mee te leven' Een Belgisch monument wordt tachtig. Een van vlees en bloed: de eerste Vlaamse Bouwmeester, b0b Van Reeth. Voor die gelegenheid ging Knack Weekend bij hem op de koffie met één vraag: mocht je leven verfilmd worden, welke momenten mogen er dan zeker niet in ontbreken?
Design Design Stille nacht, heilige nacht: 7 slaapkamers om bij weg te dromen Gebrek aan inspiratie voor je woning of nood aan wat decodagdromen? Knack Weekend dook in de archieven en verzamelde een resem interieurparels. Deze week: zeven slaapkamers die zo mooi zijn dat je zelfs 's nachts je ogen niet zal willen sluiten.
Lifestyle Lifestyle Propere pakjes: pop-ups en tips voor de beste duurzame cadeaus Duurzame cadeaus maken de wereld een stukje mooier terwijl je niet met lege handen hoeft aan te komen. The gift that keeps on giving: deze pop-ups, merken en initiatieven maken er hun motto van.